به گزارش روز دوشنبه ایرنا، این روزها رسانه های تركیه بر نحوه اقدام به قتل، عاملان و آمران جنایت علیه خاشقچی، نقش آل سعود به خصوص محمد بن سلمان ولیعهد سعودی در این جنایت و نامشخص بودن وضعیت جسد خاشقچی متمركز شده و خواهان روشن شدن ابعاد پنهان این ماجرا هستند.
در همین رابطه رجب طیب اردوغان و دونالد ترامپ روسای جمهوری تركیه و ایالات متحده آمریكا دیشب به صورت تلفنی درباره پرونده قتل خاشقچی گفت و گو كرده و بر روشن شدن تمام ابعاد ماجرای قتل این روزنامه نگار منتقد آل سعود تاكید كردند.
تركیه در ماجرای قتل خاشقچی در كنسولگری سعودی در استانبول بازی زیركانه ای را با عربستان دنبال كرده است به طوری كه هیچ مقام رسمی ترك موضعی علیه آل سعود نگرفته و تنها بر روشن شدن همه ابعاد ماجرا تاكید می كنند در حالی كه از روز دوم ناپدید شدن خاشقچی، همه آن چیزی را كه به احتمال زیاد در داخل كنسولگری بر سر خاشچقی آمده است، به رسانه ها درز داده اند.
آنكارا تا این جای كار به علت نقش كینه توزانه محمد بن سلمان ولیعهد آل سعود علیه دولت و حزب حاكم تركیه، بن سلمان را كه آمر قتل خاشقچی به شمار می رود، تا آستانه سقوط كشانده و هم اكنون نوك انتقادات رسانه های تركیه درباره این جنایت به سمت ولیعهد خام سعودی نشانه رفته است.
مقامات آنكارا در رابطه با پرونده خاشقچی به اطلاع رسانی قطره چكانی پرداخته و از اظهار نظر مستقیم و تند پرهیز می كنند ولی كمال قلیچداراوغلو رهبر حزب منتقد جمهوری خواه خلق تركیه خواستار تشكیل كمیسیون بررسی قتل خاشقجی در مجلس این كشور شد.
وی در رابطه با سرنوشت این روزنامه نگار منتقد سعودی ضمن تأكید بر لزوم روشن شدن كلیه جوانب ماجرای قتل وی، نسبت به احتمال سرپوش گذاشتن بر روی این رویداد مهم هشدار داد.
امروز رسانه های تركیه اعلام كردند كه خدیجه چنگیز نامزد جمال خاشقچی كه ماجرای ناپدید شدن او را رسانه ای كرد، تحت حفاظت پلیس تركیه قرار گرفته و استانداری استانبول برای او تیم حفاظتی ویژه 24 ساعته تعیین كرده است.
همچنین دیشب رسانه ها از انتقال سه چمدان بزرگ به ساختمان كنسولگری عربستان در استانبول خبر داده و گمانه زنی كردند كه احتمال دارد كه اسناد قتل خاشقچی از طریق این چمدان ها به بیرون منتقل شود.
شبكه های تلویزیونی تركیه شب گذشته تصاویر تازه ای از لحظه ورود خاشقچی به كنسولگری عربستان سعودی منتشر كرده و ماجرای ناپدید شدن و قتل او در ساختمان كنسولگری را توطئه ای علیه حق آزادی بیان عنوان كردند.
نامعلوم بودن وضعیت جسد خاشقچی نیز از جمله ابعاد پنهان جنایت علیه این روزنامه نگار است كه وبسایت خبر.7 به این موضوع پرداخته و نوشت: باید مشخص شود كه جنازه خاشقچی كجاست و آیا مثله و قطعه قطعه شدن آن صحت دارد یا نه؟
به نوشته این رسانه، هر چند كه خبرگزاری رویترز به نقل از یك منبع مطلع سعودی اعلام كرده است كه جنازه خاشقچی پس از قتل، به یك شهروند تركیه ای برای معدوم سازی تحویل شده، ولی این روایت مستنداتی ندارد و قابل پذیرش نیست.
این در حالی است كه پلیس تركیه چند روز پیش دو منطقه در اطراف شهر استانبول را به علت تردد مشكوك خودروهای كنسولگری عربستان در آن حوالی، برای مشخص شدن سرنوشت جسد خاشقچی جستجو كرده و آثار و مداركی كشف نكرد.
وبسایت خبر.7 با اشاره به وصیت خاشقچی مبنی بر دفن وی در شهر مدینه نوشت: برای عمل به این وصیت یك مسلمان، باید جسد او پیدا شده و به محل مورد اشاره منتقل شود.
روزنامه خبر.ترك طی خبری اعلام كرد كه جسد خاشقچی پس از قتل وی، در محله سلطان احمد شهر استانبول به یك شهروند ترك اهل شهر ماردین تحویل داده شده است.
بنا به گزارش این رسانه، جنازه خاشقچی توسط كاركنان كنسولگری به بیرون منتقل شده و جسد بی جان او به یك شهروند تركیه تحویل داده شده است.
به گزارش خبر.ترك، جنازه خاشقچی در جایی دفن نشده و توسط كاركنان كنسولگری برای محو آثار جرم به یك شهروند تركیه تحویل شده و پلیس تركیه، هم اكنون به دنبال آن شهروند ترك است تا سرنوشت جنازه پس از دستگیری وی مشخص شود.
علاوه بر اخبار مربوط به این پرونده، تحلیل های متعددی هم در رسانه های تركیه درباره قتل خاشقچی منتشر می شود و در این ارتباط تارنمای روزنامه خبر ترك طی مقاله ای به قلم ناگیهان آلچی با اشاره به ضعیف بودن احتمال بازگشت محمد العتیبی سركنسول عربستان در استانبول كه قبل از اعتراف به قتل توسط آل سعود، تركیه را ترك كرده است، نوشت: او نقش در این جنایت داشته است.
این رسانه در مقاله خود نوشت: آل سعود نمی تواند یقه خود را از مسئولیت در این جنایت رها كند ولی شواهد نشان می دهد كه آنها در صدد هستند تا مسئولیت حادثه را به گردن یك نفر انداخته و آن را به شكل توطئه علیه دولت سعودی نشان دهند.
روزنامه حریت نیز در مطلبی به قلم سدات ارگین اعزام تیم ترور نزدیك به محمد بن سلمان ولیعهد عربستان به استانبول برای قتل خاشقچی را نشانه نقش او در این زمینه عنوان كرد و نوشت: هنگام ارزیابی علت انتخاب تركیه برای به تله انداختن و از میان برداشتن جمال خاشقچی، باید نیم نگاهی هم به روابط خصمانه آل سعود به تركیه داشته باشیم.
وبسایت خبر ترك سه روز پیش در مطلبی توییت های خاشقجی در یكسال گذشته را مرور كرده و بخش های مهم آن را كه حاوی انتقاد جمال خاشقچی روزنامه نگار منتقد علیه آل سعود بوده برجسته كرده و نوشت: خاشقجی نسبت به بازداشت برخی از شخصیت های برجسته سعودی توسط محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی واكنش نشان داده و معترض این اقدامات بود.
به نوشته این رسانه، خاشقجی در پیامی در توییتر ضمن انتقاد از موضع ائتلاف تحت رهبری آل سعود در رابطه با جنگ داخلی یمن نوشته است: ولیعهد عربستان سعودی باید حیثیت كشور خود را نجات داده و بلافاصله به جنگ وحشیانه در یمن پایان دهد.
بنا به مطلب خبر ترك، خاشقجی در صفحه توئیتر خود ضمن اشاره به الگوی لبنان برای یمن، برای تشكیل یك سیستم 'مدیریت چندگانه' با حضور حوثی ها پیشنهاد داده است كه این ایده نه به عنوان 'یك راه حل فوق العاده' بلكه به عنوان 'گزینه بهتر از جنگ' مد نظر قرار گیرد.
وبسایت خبر.7 تركیه با استناد به تفسیر حقوقدانان ترك اعلام كرد كه آنكارا می تواند خواستار استرداد عاملان قتل خاشقچی به كشور از طریق پلیس بین الملل و یا حكومت آل سعود در راستای محاكمه آنها شود.
این رسانه با انتشار گزارشی تحت عنوان 'تركیه می تواند خواهان استرداد قاتلان شود' نوشت: حكومت آل سعود پس از گذشت بیش از دو هفته بالاخره تحت فشار بین المللی و پیگیری های قاطعانه تركیه وادار به اعتراف در جنایت علیه خاشقچی شد، اما در بیانیه خود مدعی مرگ این روزنامه نگار مشهور را حادثه ای در جریان جدال لفظی و فیزیكی وی با ماموران كنسولگری عربستان در استانبول شد.
این رسانه عدم پذیرش مستقیم قتل هدفدار خاشقچی و بیانیه حكومت آل سعود در این زمینه را موجب برانگیخته شدن خشم جهانیان عنوان كرد و نوشت: امروز همه نگاه ها به سوی اقدامات تركیه در راستای روشن تر شدن هر چه بیشتر حقایق پشت پرده این جنایت دردناك و معرفی آمران آن است.
رجب طیب اردوغان رییس جمهوری تركیه روز گذشته در سخنانی در استانبول افزود كه نتیجه آخرین تحقیقات در پرونده خاشقچی را روز سه شنبه در جلسه هفتگی حزب عدالت و توسعه در مجلس تركیه اعلام خواهد كرد.
وی ماهیت فشارها و تهدیدهای اعمال شده علیه تركیه را در حال تغییر عنوان كرد و ادامه داد: برای اعلام واقعیات در پرونده قتل خاشقچی مصمم هستیم.
رئیس جمهوری تركیه تاكید كرد كه ما در این پرونده دنبال تحقق عدالت هستیم و همه واقعیت مربوط به این رویداد، به طور آشكار و عریان مشخص خواهد شد.
اردوغان همچنین ادامه داد: این مساله برای آنكارا یك اتفاق عادی و معمولی نیست و باید مشخص شود كه آن 15 نفر مامور اعزامی از عربستان برای چه به تركیه آمدند و آن 18 مقام سعودی چرا بازداشت شدند؟
وی یادآور شد كه در روز سه شنبه به شكلی متفاوت در این زمینه صحبت و جزئیات این رویداد را بیان خواهم كرد.
رسیدگی به پرونده قتل خاشقچی روزنامه نگار منتقد سعودی در تركیه همچنان ادامه دارد و علاوه بر 20 نفر شاهد كه پیش از این به دادستانی فراخوانده شده بودند، دیروز 25 شاهد دیگر در ارتباط با این پرونده به دادستانی شهر استانبول فراخوانده شدند.
همچنین روزنامه ینی شفق تركیه سه روز پیش اعلام كرد كه پرونده خاشقچی روزنامه نگار عربستانی كه در اقدامی جنایتكارانه در ساختمان كنسولگری ریاض در استانبول به قتل رسیده، 45 نفر شاهد دارد كه همه آنها تبعه تركیه و كارمند محلی این كنسولگری هستند.
رسانه های تركیه از جمله روزنامه ینی شفق اعلام كرده اند كه همه كاركنان محلی كنسولگری عربستان سعودی در روز ناپدید شدن خاشقچی در ساختمان كنسولگری، به مرخصی اجباری فرستاده شده اند و دادستان استانبول نیز برای روشن شدن موضوع در صدد كشف علت و عوامل تصمیم گیرنده صدور دستور اعطای این مرخصی اجباری است.
مقام های دولت ریاض بامداد شنبه با صدور بیانیه ای به كشته شدن خاشقچی روزنامه نگار منتقد عربستانی در ساختمان كنسولگری سعودی در استانبول اعتراف و ادعا كردند كه وی بعد از یك نزاع داخل این ساختمان كشته شده است.
پس از اعتراف به قتل خاشقچی روزنامه نگار منتقد توسط دولت سعودی ، برخی رسانه های تركیه با طرح این پرسش كه 'جسد خاشقچی كجاست؟'، خواستار ارائه پاسخ شفاف به این پرسش از سوی مقام های ریاض شدند.
در بیانیه دولت عربستان، تنها به قتل خاشقچی اشاره شده و درباره سرنوشت جسد وی اطلاعاتی عنوان و اعلام نشده است.
شبكه تلویزیونی ان.تی.وی نیز به گذشت بیش از 20 روز از قتل خاشقچی و ارائه نشدن اطلاعاتی درباره جسد وی اشاره كرد و افزود: بنا به اعلام یك منبع سعودی به خبرگزاری رویترز، جسد خاشقچی به یك همدست محلی برای معدوم سازی تحویل شده است.
در متن بیانیه دولت سعودی كه نحوه قتل خاشقچی به شكل غیرباوری ترسیم شده، آمده است: عربستان سعودی اقدام های ضروری را برای آشكار شدن حقیقت آغاز كرده و یك تیم امنیتی را برای تحقیق درباره این موضوع و همكاری با همتایان تركیهای روانه این كشور كرد و یك تیم مشترك امنیتی میان ریاض و آنكارا تشكیل شد.
بر اساس این بیانیه، در پی تشكیل این تیم مشترك، برای تحقیق درباره این پرونده، اجازه ورود به كنسولگری عربستان سعودی در استانبول و منزل سركنسول به مقام های امنیتی تركیه داده شد.
بر این اساس، تحقیقات اولیه توسط دادستان كل عربستان نشان داد كه مظنونان با توجه به وجود نشانههایی درباره احتمال بازگشت خاشقچی به كشور برای ملاقات با وی به استانبول سفر كرده اند و رایزنی میان مظنونان و خاشقچی در خلال حضور وی در كنسولگری عربستان در استانبول روال منفی به خود گرفته و در نهایت منجر به درگیری و منازعه برخی از آنها با وی شده و سبب مرگ نامبرده و تلاش مظنونان برای مخفی كردن وقایع شده است.
بنا به بیانیه صادر شده از سوی دولت عربستان، در این پرونده 18 شهروند سعودی بازداشت شده اند.
با اعلام قتل خاشقچی توسط دولت سعودی، آمریكا در واكنشی حمایتگرانه از دولت عربستان و تنها با 'ابراز تاسف'، از بیانیه صادر شده درباره سرنوشت خاشقچی و اقدام علیه مظنونان شناسایی شده، تقدیر و اعلام كرد كه ' ما كماكان تحقیقات بین المللی درباره این حادثه غمانگیز را رصد كرده و از اجرای عدالت به نحو به هنگام، شفاف و منطبق با رویه های قانونی حمایت می كنیم.'
رسانه های ترك نیز در نخستین واكنش به این بیانیه اعلام كردند كه روایت رسمی عربستان در مورد قتل خاشقچی با اطلاعاتی كه از تیم تحقیقاتی تركیه در این خصوص درز كرده است، همخوانی ندارد.
خاورم/1905**1144
آنكارا- ایرنا- قتل جمال خاشقچی روزنامه نگار منتقد آل سعود در ساختمان كنسولگری عربستان در استانبول همچنان موضوع روز رسانه های تركیه است و این رسانه ها سعی می كنند به طور لحظه ای ابعاد تازه تری از این رویداد منتشر و اعلام كنند.