به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایرنا ، رئیس جمهوری امروز سه شنبه در دیدار با تعدادی از اصحاب علوم اجتماعی كشور با بیان اینكه وضعیت نشاط در جامعه ایران رضایت بخش نیست، تاكید كرد، به كار بردن تعبیر بحران درباره ایران درست نیست.
روحانی به وجود فاصله بین تفسیر از مسائل و واقعیات جامعه اشاره كرد و گفت: تفسیر از شرایط جامعه و احساس آن، به مراتب سختتر از واقعیت موجود است، باید فاصله بین تفسیر و واقعیات را صادقانه و نه لفاظانه كاهش دهیم. رئیس جمهوری ادامه داد: بایستی با محاسبات دقیق آینده به حل مسائل كمك كنیم.
روحانی در ادامه كاهش سرمایه اجتماعی را مهمترین مشكل جامعه ایران و ریشه این مساله را در كاهش میزان اعتماد به خود، جامعه و دولت دانست. وی در همین رابطه خطاب به اصحاب علوم اجتماعی گفت: در جلسه امروز میخواهیم از اساتید كمك بگیریم تا مشخص شود فاصله واقعیات با تفاسیر موجود از جامعه چه مقدار است.
**بازسازی همبستگی اجتماعی
هادی خانیكی، عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی در سخنانی در این نشست بازسازی همبستگی اجتماعی را امری ضروری برشمرد.
این استاد ارتباطات در ادامه سخنان خود بر آغاز گفت و گوهای ملی تاكید كرد و آن را عاملی موثر در حل مسائل پیشروی جامعه بیان كرد .
حسین سراجزاده، جامعه شناس سخنان خود را به تبیین شرایط حكمرانی خود اختصاص داد.
این جامعه شناس به نقش اجتماعات علمی در حل مسائل كشور اشاره كرد و یادآور شد: اجتماعات علمی میتوانند قضاوت درستی درباره شرایط موجود بدهند.
وی در خصوص میزان بحرانی بودن جامعه كنونی گفت: سرمایه و فرصتها از یك سو و تضادها و چالشهای پیشرو منجر به فرسایش سرمایههای اجتماعی موجود در مردم و دولت شدهاند.
این جامعه شناس در عین حال بر تاثیر فرسایش سرمایهها در رشد گرایشهای رادیكال تاكید كرد.
محمد جلال عباسی، استاد جمعیتشناسی دانشگاه تهران شرایط جمعیتی كشور را بینظیر دانست.
وی در بخشی از سخنان خود عنوان كرد : با توجه به بینظیر بودن وضعیت جمعیتی ایران، لزوم بهرهبرداری ، آیندهنگری و استفاده از ظرفیتهای جمعیتی بیش از پیش مهم خواهد بود.
تقی آزاد ارمكی استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران در سخنان خود یادآور شد، چنانچه مشكلات ذهنی و واقعی مردم به یكدیگر گره بخوند، موقعیت خطرناكی را ایجاد خواهند كرد. این استاد جامعهشناسی در ادامه به آسیبشناسی نظام بوروكراسی دولت پرداخت.
وی گفت: در شرایط كنونی، نتایج بروكراسی دولت، برای خود دولت است و این بروكراسی به نفع جامعه عمل نمیكند.
این صاحبنظر جامعهشناسی از ضرورت بازگشت به نظام كارشناسی سخن گفت و بر دعوت از طبقه متوسط با رویكرد روشنفكری تاكید كرد.
نعمتالله فاضلی، عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی در بخشی از سخنان خود به شكاف عظیم نظام سیاستگذاری با نظام علمی كشور اشاره كرد.
وی در همین رابطه از دولت خواست تا به اجتماع علمی اعتماد كند و از آنها به عنوان میانجیهای دلسوز و صادق استفاده شود.
این جامعه شناس با بیان اینكه نظام علم اجتماعی نباید جزئی از دولت باشد، بلكه باید نقش میانجیگرانه را ایفا كند بر براهمیت فهم جامعه تاكید كرد.
فاضلی مبارزه با فساد، تحقق كارآمدی و انسجام اجتماعی پروژههای اصلی دولت در حوزه علوم اجتماعی هستند ولی باید گفت تاكنون از ظرفیت دانش اجتماعی موجود استفاده نشده است.
فاطمه حاضری در سخنان خود به اهمیت نیروی سازمان یافته زنان در ایران تاكید كرد.
علی محمد حاضری نیز بر شنیدن سخن جامعه و رجوع به علم تاكید كرد و وفاداری به پیامهای انتخاباتی را یادآور شد.
محمد جواد زاهدی به تضعیف طبقه متوسط در دهههای اخیر اشاره كرد و از غیرخودی و خودسازیها به عنوان مانعی برای مشاركت فراگیر یاد كرد.
پاك سرشت از دیگر صاحبنظران حاضر در این برنامه نیز توجه به انسجام قومی و رفع احساس نابرابری در گروههای قومی را مهم دانست و از تلاش برای كارآمدی دولت به عنوان یك پروژه یاد كرد.
مقصود فراستخواه، استاد دانشگاه تربیت مدرس در این جلسه به تبیین مسئله مسالهها پرداخت و از ضرورت تعامل دولت با مسالهها گفت. این استاد دانشگاه همچنین یادآور شد كه باید اجازه داده شود تا مرزهای كشور باز شود و تردد گفتمانی شكل بگیرد.
بهاره آروین عضو شورای شهر تهران و جامعهشناس در این جلسه با اشاره به مشكلات اقتصادی در كنار نبود آزادیهای اجتماعی و همینطور ناكارآمدی بخشهای مختلف سیستم سخن گفت. آروین در این نشست راه حل این مسائل را در انضباط بخش مالی و شفافسازی و گفتگو با مردم دانست.
محمد فاضلی، استاد جامعهشناسی دانشگاه شهید بهشتی، ایران را كشوری متوسط دانست و تاكید كرد ایران نه همانند سوئیس و نه مثل سومالی است.
وی مشكلات مربوط به گروههای مختلف زنان، جوانان و اقوام را مسالهای تاریخی دانست و یادآور شد كه در شرایط كنونی صداهای ناشنیده تولید میشود و دستگاههای مختلف دائما افراد را ناراضی میكنند. وی در همین رابطه یادآور شد، حاكمیت باید آینده را به خود مردم بفروشد.
مهدی اعتمادی، استاد دانشگاه تهران نیز از ابهام و بیگانگی و بلاتكلیفی جدی در جامعه ایران در عین وجود امید به دولت سخن گفت.
در ادامه محمد مهدی فرقانی بازنمایی دولت را مهم بیان كرد و گفت : در شرایط كنونی دولت دیده و شنیده نمیشود و اختلالاتی میان دولت و ملت وجود دارد.
از نظر این استاد ارتباطات، دولت كنونی رسانهگریز و مردم گریز است.
وی در همین رابطه یادآور شد : مرجعیت رسانهای از داخل به خارج از كشور و فضای مجازی منتقل شده و به همین خاطر ابتكار عمل از دست ما خارج شده است، این در حالیست كه ما از هیچ رسانهای نباید غافل شویم. این استاد دانشگاه تاكید كرد، دولت باید ابتكار عمل رسانهای را به دست بگیرد.
میرطاهری موسوی در این نشست از فقدان آمایش جمعیت سرزمین در آینده 10 تا 20 ساله خبر داد.
به گفته وی روند سرمایههای اجتماعی در جامعه رو به كاهش است و جامعه نیاز به گفت و گوهایی مستمر و بیتكلف با دولت دارد.
جلاییپور استاد دانشگاه تهران جامعه ایران را جنبشی دانست، و در ادامه به تغییر رفتار جامعه در یك سال گذشته اشاره كرد و این روند را نگران كننده دانست .
این استاد دانشگاه در سخنان خود بر پایش اجتماعی و سنجش وضعیت اجتماعی ایران تاكید كرد و حفاظت دولت از طبقه متوسط را ضروری دانست.
به گزارش ایرنا ، روحانی پس از استماع سخنان اصحاب علوم اجتماعی گفت، علم دستوری نیست و دانشگاه استقلال علمی دارد ولی این مساله منافاتی با مسئولیت پذیری دانشگاه ندارد و اساتید دانشگاهی نبایستی خود را از دولت جدا بدانند. این بار بر دوش همه ما هست.
رئیس قوه مجربه سرنوشت دولت، حاكمیت و ملت را در هم گره خورده دانست و شرایط كنونی را خاص و پیچیده ارزیابی كرد.
وی در ادامه شرایط منطقهای ایران را جدی دانست و در ادامه به خصومت بیسابقه و بسیار جدی و فراگیر آمریكا با كشورمان اشاره كرد. حسن روحانی در همین رابطه گفت: خزانهداری آمریكا 400 نفر را به حوزه ایران اضافه كرده است و به طور دقیق و فراگیر مراودات با ایران را رصد و كنترل میكنند.
رئیس قوه مجریه در جمع اصحاب علوم اجتماعی گفت، موفقیتهای دولت خوب تبیین نشده است. حسن روحانی عملكرد ایران در سازمان ملل را موفق و در مقابل رفتار آمریكا در سازمان ملل و برجام را كاملا شكست خورده ارزیابی كرد.
رئیس جمهوری سپس به موفقیت ایران در دادگاه لاهه اشاره كرد و اذعان كرد، علیرغم چنین موفقیتهایی در عرصه بینالملل اما جامعه چنین تفسیری از وضعیت ندارد. وی ادامه داد، این تصویر تیرهای كه از آینده ارائه میشود، دقیق نیست.
وی خطاب به صاحبنظران علوم اجتماعی گفت: شما باید هم اشكالات را بگویید و هم راه حلها را بیان كنید. همه ما باید تلاش كنیم تا اعتماد افزایش پیدا كند.
روحانی در همین رابطه تاكید كرد كه موفقیتها در كنار ناكامیها ذكر شود و در ادامه وزرای دولت خود را كم سخن دانست.
رئیس جمهوری نظام حزبی را الزام دمكراسی دانست و گفت، در كشور ما پس از انتخابات انتقامگیری شروع میشود.
روحانی در ادامه با بیان اینكه به وعدههای خود عمل كرده است، گفت، امروز شاهد كاهش شكاف شهر و روستا هستیم، حقوقها بیشتر از تورم افزایش پیدا كرده است و برداشت منابع نفت و گاز از همسایگان سبقت گرفته است. وی در ادامه به تحقق وعده حل مشكل دانشجویان ستارهدار اشاره و از رونق فعالیتهای دانشگاهها و دانشجویان یاد كرد.
مروری بر گفت و شنود اصحاب علوم اجتماعی با رئیس جمهوری :
چرا جامعه شرایط را تیرهتر از واقعیت احساس میكند؟
۱ آبان ۱۳۹۷، ۱۶:۴۳
کد خبر:
83076158
تهران-ایرنا- حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهوری می گوید : تفسیر از شرایط جامعه و احساس آن، به مراتب سختتر از واقعیت موجود است، باید فاصله بین تفسیر و واقعیات را صادقانه و نه لفاظانه كاهش دهیم.