به گزارش روز پنجشنبه ايرنا از رسانه هاي تايلند و مالزي، گروه هاي جدايي طلب در ايالت هاي جنوبي تايلند كه هم مرز مالزي است در يك دهه گذشته به طور مستمر عمليات خشونت بار مرزي داشتند.
طبق گزارش هاي منتشره از سال 2004 تاكنون تقريبا 7 هزار نفر از مسلمانان در سه ايالت هم مرز تايلند با مالزي در منازعات خشونت بار جدايي طلبانه كشته شده اند.
مالزي به عنوان ميانجي گفت وگو ها بين گروه هاي شورشي و دولت تايلند فعاليت داشته اما روند گفت وگوها تاكنون بسياركند پيش رفته است.
ماهاتير از روز گذشته سفري دو روزه را به تايلند آغاز كرده و در بانكوك با چان اوچا همتاي تايلندي خود ديدار و گفت وگو كرده است.
دو كشور دراين گفت وها بر همكاري بيشتر دوجانبه در زمينه هاي مختلف و از جمله رفع مسائل امنيتي در مرزهاي مشترك توافق كردند.
نخست وزير تايلند گفت: بانكوك و كوالالامپور همكاري ها در زمينه هاي اقتصادي، برنامه هاي مشترك مقابله با تروريسم، افراط گرايي و قاچاق مواد مخدر و انسان از طريق مرزهاي مشترك را افزايش خواهند داد.
استانهاي «يالا»، «پاتاني» و «ناراتيوات» به صورت تاريخي بخشي از قلمرو سلطاننشين مسلمان شبه جزيره «مالايا» بودند كه در سال 1909، تايلند اين مناطق را به قلمرو خود اضافه كرد.
گروههاي پيكارجوي جنوب تايلند اعلام كردهاند كه براي داشتن كشوري مستقل دراين منطقه فعاليت ميكنند.
چان اوچا در اوايل سال جاري گفته بود كه دولتش از طريق وساطت مالزي - همسايه تايلند در جنوب - براي مذاكره با پيكارجويان پيشرفتهاي زيادي كرده است.
با اين حال يك سخنگوي گروه پيكارجوي «مارا پاتاني» گفته است كه پيشرفتها كند بوده و دولت تايلند مقصر آن است.
تايلند 69 ميليون نفري و مالزي با جمعيت بيش از 31 ميليون نفر از كشورهاي عضو اتحاديه «جنوب شرق آسيا» موسوم به «آ سه آن» هستند .
جنوب تايلند، منطقه اي با جمعيت اكثريت مسلمان، شامل ايالت هاي 'يالا'، 'ناراثيوات' ،'پاتاني' و بخشي از سونگخلا، در يك دهه اخير شاهد درگيري ها و منازعات جدايي طلبانه زيادي بوده است.
از سوي ديگر مالزي از شمال با تايلند همسايه است بنابراين وجود يك پايگاه تروريستي در جنوب تايلند امنيت دو كشور را مورد تهديد قرار مي دهد.
مذاكرات سه ساله دولت تايلند با شورشيان جنوب اين كشور تاكنون به نتيجه نرسيده و اين موضوع سبب شده است تا گرايش به رويكردهاي افراطي درمنطقه افزايش يابد.
مذاكرات صلح بين دولت تايلند با استقلال طلبان از سال 2013 در دوران دولت 'يينگلوك شيناواترا' نخست وزير سابق تايلند آغاز شد، اما با وقوع كودتاي نظامي در سال 2014 اين مذاكرات ادامه پيدا نكرد.
شبد**1599*9122
كوالالامپور-ايرنا-ماهاتير محمد نخست وزيرمالزي درنخستين سفرش به تايلند پس از بازگشت به قدرت، با پرايوت چان اوچا همتاي تايلندي خود، در مورد عمليات خشونت بار گروه هاي جدايي طلب در مرزهاي مشترك كه در دهه اخير يك چالش امنيتي مهم بوده و ايجاد صلح دراين منطقه گفت وگو كرد.