۵ آبان ۱۳۹۷، ۱۵:۳۹
کد خبر: 83080336
T T
۰ نفر
خدشه به حيثيت تركيه هدف آل سعود در قتل خاشقچي بود

آنكاراـ ايرناـ اعتراف عربستان سعودي به قتل خاشقچي همچنان موضوع محوري مباحث محافل سياسي كشور تركيه است و به گفته كارشناسان سياسي ترك، تخريب وجهه و خدشه به حيثيت تركيه از مهمترين اهداف حكومت آل سعود در انجام اين جنايت بود.

به گزارش روز شنبه ايرنا، به رغم گذشت 25 روز از جنايت در ساختمان كنسولگري عربستان در استانبول، هنوز ابعادي از اين پرونده مبهم مانده و تاكنون از جسد خاشقچي روزنامه نگار به قتل رسيده توسط عوامل آل سعود خبري در دست نيست و آمران و عاملان اصلي اين جنايت نيز معرفي نشده اند.
روز گذشته، 'توران قشلاقچي' رئيس انجمن رسانه اي ترك – عرب در گفت و گو با شبكه تلويزيوني آ.خبر با بيان اين كه برنامه ريزي حكومت آل سعود براي حذف خاشقچي ديگر هيچ جاي ترديدي ندارد، افزود: همه شواهد و اسناد نشان مي دهد كه عمليات قتل اين روزنامه نگار چند روز پيش از آخرين مراجعه خاشقچي به ساختمان كنسولگري طراحي شده بود و آل سعود با قتل خاشقچي، علاوه بر حذف اين روزنامه نگار منتقد، اهداف ديگري را دنبال مي كرد.
وي مدعي شد: سعودي ها با اجراي پروژه قتل خاشقچي در استانبول، قصد متهم كردن تركيه در اين جنايت را داشتند.
رئيس انجمن رسانه اي ترك ـ عرب تصريح كرد: حكومت آل سعود پروژه حذف خاشقچي در استانبول را به گونه اي طراحي كرده بود كه پس از قتل و معدوم كردن جنازه و يا انتقال جسد به رياض، با انتشار داستان هاي جعلي و حملات رسانه اي، دولت تركيه را مسئول ناپديدشدن و يا قتل خاشقچي معرفي كنند.
ادعاي قشلاقچي مبني بر اين كه آل سعود قصد وارد كردن اتهام جنايت به تركيه پس از ناپديد شدن خاشقچي را داشت، امروز از سوي بسياري از كارشناسان سياسي ترك به ويژه تحليل گران نزديك به حزب حاكم مطرح شد به طوري كه احتمال مي رود چنين موضوعي به محملي مهم آنكارا در حمله به آل سعود تبديل شود.
در همين ارتباط، ياسين آكتاي مشاور رجب طيب اردوغان رييس جمهوري تركيه و رييس امور بين الملل حزب عدالت و توسعه با انتشار يادداشتي تحت عنوان ' تركيه، يكي از اهداف جنايت خاشقچي بود' در روزنامه يني شفق نوشت: با افشاي گام به گام اسرار پشت پرده قتل خاشقچي مشخص مي شود كه اين پروژه فقط در راستاي حذف يك منتقد آل سعود نبوده بلكه اهداف ديگري نيز از جمله تخريب چهره جهاني تركيه، پشت اين جنايت دردناك وجود داشته است.
به نوشته اين كارشناس نزديك به حزب حاكم، تهمت ربايش خاشقچي توسط ماموران مخفي تركيه از جمله نقشه هاي حكومت آل سعود بود تا تركيه را كشوري ناامن براي روزنامه نگاران و آزاديخواهان نشان دهند.
رسانه هاي تركيه طي چند روز اخير، تصاوير فردي را با پوشش خاشقچي منتشر مي كنند كه از كنسولگري خارج و به طرف محله سلطان احمد مي رود و اين رسانه هاي مدعي اند كه اين فرد عضو تيم 15 نفره قتل خاشقچي بوده و با پوشيدن لباس هاي اين روزنامه نگار مقتول و خروج از كنسولگري، قصد دارد تا تصويري ساختگي از خروج خاشقچي از كنسولگري در تصاوير دوربين هاي بيروني اين مركز ديپلماتيك ضبط شود.
بر اساس گزارش مطبوعات اين كشور، اين فرد در محله سلطان غازي وارد يك توالت شده و با تغيير قيافه و در پوششي ديگر از آنجا خارج شده است.
ياسين آكتاي در يادداشت خود با اشاره به تصاوير بدل خاشقچي نوشت: خروج فردي با لباس خاشقچي، ترفندي از سوي ماموران مرتكب اين جنايت بود تا از يك سو نشان بدهند كه اين روزنامه نگار در سلامت كامل از كنسولگري خارج شده و به توالتي در محله سلطان احمد رفته است و از سوي ديگر عدم خروج وي از توالت را با اتهامي نظير ربايش به گردن دولت تركيه بياندازند.
مشاور اردغان تاكيد كرد: دولت تركيه علاوه بر پيگيري پرونده قتل خاشقچي و با شفاف كردن همه ابعاد جنايت و محاكمه قاتلان اين روزنامه نگار، بي گمان از حكومت آل سعود در مورد اهداف كثيف از قبل پي ريزي شده عليه آنكارا و نيز پشت پرده اين جنايت سوال خواهد كرد و در صورت لزوم در محاكم بين المللي اقامه دعوا مي كند.
ابراهيم كاراگول سردبير روزنامه يني شفق و از كارشاسان سياسي نزديك به اردوغان نيز در گفت و گو با شبكه تلويزيوني خبر.تورك به تشريح چگونگي و علت قتل خاشقچي توسط ماموران آل سعود پرداخت و تاكيد كرد: انتخاب استانبول براي انجام ماموريت قتل خاشقچي بي دليل نبوده و درگير كردن آنكارا در اين ماجرا جزو مجموعه فتنه هاي رياض عليه تركيه بوده است.
كاراگول اظهار كرد: فرآيند اجراي عمليات قتل خاشقچي از مدت ها قبل برنامه ريزي شده بود و تيم 15 نفره جنايت به باور من پيش از اين نيز در ساير كشورها به حذف مخالفان محمد بن سلمان وليعهد عربستان مبادرت كرده بودند اما دولت ها در مقابل اين جنايت به دليل منافع مالي سكوت كردند و حتي معتقدم كه سرويس هاي اطلاعاتي اين كشورها با ماموران جنايت آل سعود همكاري نيز كرده اند.
به گفته اين تحليل گر نزديك به حزب عدالت و توسعه، ارجاع خاشقچي از واشنگتن به كنسولگري اين كشور در استانبول نشان از سناريويي از پيش طراحي شده مي دهد كه حتي مي توان دست داشتن آمريكايي ها در اين جنايت را نيز بررسي كرد.
وي تاكيد كرد: انتخاب تركيه و شهر استانبول براي قتل خاشقچي و با وجود اطلاع آل سعود از عدم مشاركت سرويس هاي امنيتي ـ اطلاعاتي تركيه در ارتكاب به انواع جنايت هاي بين المللي، توجه همه را به اين نكته جلب مي كند كه تخريب وجهه آنكارا با وارد كردن اتهاماتي نظير ترور و يا ربايش خاشقچي جزو اهداف رياض بوده است و آنها اين اهداف را در راستاي وارد آوردن خدشه در روابط مهم تركيه با جهان عرب انجام مي دهند.
سردبير روزنامه يني شفق گفت: دست محمد بن سلمان وليعهد عربستان سعودي به خون خاشقچي آغشته است و او به هيچ وجه نمي تواند دامن خود را از اين جنايت پاك كند.
پرفسور اكرم بوغرا اكينجي استاد علوم سياسي و روابط بين الملل دانشگاه مرمره نيز در گفت و گو خبرگزاري اخلاص اظهار كرد: حذف جمال خاشقچي منتقد سرسخت بن سلمان مي توانست در كشور ديگري و به طرق مختلف از جمله تصادف ساختگي و يا مسموميت نيز انجام شود اما قتل وي در ساختمان كنسولگري و آن هم در شهر استانبول با طراحي قبلي و اهداف خاص بوده است.
وي افزود: اگر چه روابط آنكارا و رياض دچار تنش زيادي نيست اما در موضوع پ.ك.ك و نيز تحريم قطر تقابلي ميان دو كشور صورت گرفت و حكومت آل سعود ناراحتي زيادي نسبت به پشتيباني آنكارا از قطر دارد و به گمان من حذف خاشقچي در استانبول و تلاش براي ناپديد كردن وي، در راستاي وارد كردن اتهام اين جنايت به تركيه و انزواي آنكارا در جهان انجام شده است.
جم كوچوك نويسنده، روزنامه نگار و كارشناس سياسي ترك نيز در گفت و گو با شبكه بياض تي.وي با موضوع قتل خاشقچي، وضعيت جنازه وي و علت ارتكاب اين جنايت توسط آل سعود در استانبول تركيه پرداخت و اظهار كرد: همه شواهد امر نشان مي دهد كه پادشاه عربستان سعودي خبري از قتل خاشقچي نداشته است بلكه هدايت اين جنايت بر عهده محمد بن سلمان وليعهد عربستان سعودي بوده است.
به گفته اين روزنامه نگار ترك، حكومت رياض در محاسبات خود به هيچ عنوان فكر پيگيري امنيتي ـ قضايي اين جنايت را از سوي ماموران ترك نمي كرد و يا شايد از سوي ساير كشورها تضمين گرفته بود تا خطري متوجه آنها پس از ارتكاب به جنايت نشود و از سوي ديگر، با طرح ريزي فتنه اي مبني بر كشاندن پي تركيه در قتل اين روزنامه نگار مشهور، زمينه امتياز گيري از آنكارا و فشار منطقه اي بر كشور را پيش بيني كرده بودند.
يونس بودور روزنامه نگار و كارشناس سياسي ترك هم با انتشار يادداشتي در روزنامه ملت نوشت: ايجاد يك ائتلاف جهاني و فشار رسانه اي عليه تركيه، بي گمان يكي از اهداف آل سعود در قتل خاشقچي در استانبول بود چرا كه بلافاصله پس از انتشار خبر ناپديد شدن جمال خاشقچي، لابي هاي پرنفوذ رياض در انگليس سعي در تشديد گزارش ها در مطبوعات لندن داشتند به طوري كه شاهد بوديم روزنامه تايمز لندن بلافاصله مسئوليت مفقود شدن روزنامه نگار عربستاني در استانبول را متوجه دولت آنكارا كرد.
مواضع مقامات سياسي آنكارا نسبت به جنايت خاشقچي نشان مي دهد كه اهداف پشت پرده اي در پروژه قتل اين روزنامه نگار عربستاني در استانبول بوده است و دولت تركيه با پي بردن به اسرار پشت پرده، سعي در افشاي همه ابعاد اين پرونده دارد.
در همين ارتباط، رجب طيب اردوغان رييس جمهوري تركيه چند روز پيش طي سخنراني در نشست روساي استاني حزب عدالت و توسعه در آنكارا بار ديگر خواستار معرفي آمران قتل 'جمال خاشقچي' روزنامه نگار منتقد توسط آل سعود شد و با بيان اين كه 'قتل خاشقجي به شكل آشكاري با برنامه ريزي قبلي انجام شده است'، افزود: هم اكنون بايد مشخص شود كه جسد وي كجاست؟ و چه كسي دستور اين جنايت را صادر كرده است؟
اردوغان تاكيد كرد: 'مدارك و اسناد ديگري هم در باره پرونده قتل خاشقچي دست داريم اما دليلي ندارد كه عجولانه برخورد كنيم.'
به گزارش ايرنا، جمال خاشقچي روزنامه نگار منتقد آل سعود كه در روز 2 اكتبر (10 مهر) براي طي مراحل ثبت ازدواج با خديجه چنگيز نامزد تركيه اي خود، به ساختمان كنسولگري عربستان مراجعه كرده بود، پس از ورود به كنسولگري ناپديد شده و از آن محل خارج نشد.
نامزد وي پس از اطمينان از خارج نشدن خاشقچي از ساختمان كنسولگري، پليس و مقام هاي عالي تركيه را در جريان رويداد قرار داد ولي مقام هاي آل سعود به مدت 18 روز منكر اطلاع از وضعيت خاشقچي شدند.
حكومت آل سعود پس از 18 روز انكار، در پي فشار بين المللي با صدور بيانيه اي به قتل او در ساختمان كنسولگري عربستان در استانبول اعتراف كرده و مدعي كشته شدن خاشقچي در پي يك مشاجره شد.
همه مدارك و شواهد نشان مي دهد كه 15 مامور از نزديكان محمد بن سلمان وليعهد عربستان كه از طرف او به استانبول اعزام شده بودند، عامل قتل خاشقچي هستند و ادعاي آل سعود درباره اين روزنامه نگار كذب است.
مقام هاي دولت رياض مدعي بازداشت 18 مظنون در ارتباط با اين پرونده شده اند ولي به رغم گذشت بيش از سه هفته از قتل، هنوز ابعادي از اين پرونده مبهم مانده و تاكنون از پيكر خاشقچي، روزنامه نگار به قتل رسيده توسط عوامل آل سعود خبري در دست نيست و آمران و عاملان اصلي اين جنايت نيز معرفي نشده اند.
دادستاني كل تركيه با تنظيم كيفرخواست و ارسال آن به وزارت دادگستري ، خواستار استرداد 18 متهم به قتل جمال خاشقچي از عربستان سعودي شده است.
خاورم/1905**1144