۵ آبان ۱۳۹۷، ۱۹:۵۲
کد خبر: 83080650
T T
۰ نفر
آمريكا به دنبال بهره برداري از ادامه تعامل هند با ايران است

دهلي نو-ايرنا- يك نشريه معتبر در امور آسيا با تحليل چالش هاي متعدد آمريكا در اين قاره تاكيد كرد كه آمريكا بهتر است به فكر بهره برداري از تعاملات گسترده هند با ايران باشد تا بتواند از فشارهاي بزرگي كه به آن وارد مي شود رها شود.

به گزارش روز شنبه ايرنا، نشريه 'ديپلمات' كه به مسايل شرق آسيا مي پردازد، خاطرنشان كرد كه اگرچه تصميم دونالد ترامپ براي خروج از توافق هسته اي ايران سبب ايجاد نارضايتي در ميان متحدان اروپايي آمريكا شده است، اما اين تصميم از سوي رقيبان منطقه اي ايران به خصوص عربستان سعودي و رژيم صهيونيستي مورد استقبال قرار گرفت. در تاريخ 4 نوامبر( 13 آبان) تحريم هاي ايران به طور كامل اجرايي خواهند شد. در همين حال ساير امضا كنندگان توافق هسته اي يا برجام به شدت سعي مي كنند تا اين توافق را حفظ كنند. اين تصميم آمريكا عواقب بزرگي براي سياست در خاورميانه خواهد داشت. هند كه داراي روابط خوب با هر دو كشور ايران و آمريكا است، در اين مورد يك نمونه مثال زدني است.
اگرچه هند برجام را امضا نكرده است اما از توافق آن و همچنين لغو تحريم ها عليه ايران استقبال كرده است. تهران همچنان يكي از راهبردي ترين متحدان هند در خاورميانه است. هند و ايران هر دو در مبارزه با افراطي گرايي به خصوص در پاكستان و افغانستان داراي منافع مشتركي هستند. ايران براي گسترش نفوذ هند در آسيا از طريق پروژه هاي ارتباطي و همچنين مقابله با روابط پاكستان و چين مهم است. تهران نيز با فشار هاي بين المللي و رقابت كشور هاي همسايه نزديك خود روبرو شده است و به حمايت كشورهايي مانند هند احتياج دارد.
واشنگتن به متحدان خود فشار وارد كرده است تا ايران را منزوي كنند و اين اقدامات دهلي نو را مجبور كرده تا ميان ايران و آمريكا، يك طرف را انتخاب كند. با توجه به منافع رقابتي و تاثير تحريم هاي جديد ايران، هند بايد در راستاي محافظت از منافع ملي خود اقدام كند و با ايران در خصوص مسائل مهم همكاري خود را حفظ كند و از سوي ديگر روابط خود را با تهران كاهش دهد تا آمريكا راضي شود. اين منافع مخالف يكديگر ، گزينه هاي راهبردي هند را به خصوص در مقابل چين محدود مي كنند و در نهايت به تضعيف منافع آمريكا در آسيا منتهي مي شوند.
پيش از امضاي برجام در سال 2015، هند به آرامي مشغول كاهش وابستگي خود به نفت ايران بود، در اوايل دهه جاري، ايران دومين تامين كننده نفت هند بود اما پس از وضع تحريم هاي گسترده غرب عليه تهران ، اين كشور به جايگاه ششم سقوط كرد. اما با امضاي توافق هسته اي و لغو تحريم ها عليه ايران، تجارت نفت با تهران بار ديگر از سر گرفته شد زيرا از نظر اقتصادي خريد نفت از ايران براي هند سودمند بود. در نتيجه ايران در سال 2016 به سومين تامين كننده بزرگ نفت هند تبديل شد. مشخص نيست كه هند بتواند با پيروي از خواسته هاي آمريكا، واردات نفت خود از ايران را به صفر برساند. نياز هاي خانگي هند به انرژي و همچنين تاثير گذاري بر ساير زمينه هاي همكاري با ايران، قطع واردات نفت از ايران را براي هند مشكل مي سازد.
در سال هاي اخير، دستيابي به آسيا و اوراسيا بدون وابستگي به پاكستان يكي از اولويت هاي راهبردي هند بوده است. كريدور بين المللي حمل و نقل شمال جنوب در مركز اين استراتژي هند قرار دارد و مي تواند هند را به ايران، روسيه و سپس اروپا متصل كند. بندر چابهار براي تحقق اين كريدور ضروري است. هند متعهد به سرمايه گذاري 500 ميليون دلاري در چابهار شده است تا بتواند با بندر گوادر در پاكستان كه با بودجه چين ساخته شده است رقابت كند. تحريم هاي آمريكا نه تنها زمان تعيين شده براي تكميل پروژه چابهار را به تعويق انداخته است بلكه ايران را مجبور كرده است تا از چين و پاكستان كمك بخواهد و سرمايه گذاري هند در چابهار را با رقابت ناخواسته روبرو سازد. درحالي كه آغاز يك همكاري گسترده ميان ايران و پاكستان بعيد به نظر مي رسد ، اما اقدامات ايران به هند فشار وارد مي كند. مجازات كردن هند به دليل اختلافات و دشمني ها ميان ايران و آمريكا نه تنها نفوذ هند در منطقه را كاهش مي دهد بلكه پكن و تهران را به يكديگر نزديك تر مي سازد.
روابط هند و چين با چالش ها و مشكلات زيادي روبرو بوده است. با وجود انجام اقدامات مثبت از سوي نارندرا مودي نخست وزير هند و شي جين پينگ رييس جمهوري چين براي احياي روابط، يك سال پس از پايان تنش دوكلم، پارلمان هند اخيرا خواهان استفاده از تمام گزينه ها از جمله تايوان براي مقابله با رويكرد زورگويانه چين در مناطق مرزي شده است. يك بررسي اخيرا نشان داد كه بيش از 40 درصد از هندي ها چين را يك تهديد محسوب مي كنند. كشور هاي همسايه هند مانند پاكستان، سريلانكا و نپال به طور فزاينده اي از چين وام دريافت كرده اند. اين امر به چين كمك مي كند تا حضور گسترده تري در اطراف هند داشته باشد. هند حس مي كند محاصره شده است. در زماني كه روابط هند با كشور هاي همسايه خود با چالش هاي مختلف روبرو است، تحريم هاي آمريكا عليه ايران، ميزان و عمق گزينه هاي راهبردي هند را تحت فشار بيشتري قرار داده است.
در سال هاي اخير تعاملات آمريكا با هند افزايش يافته است. آمريكا چين را يك چالش بزرگ در مقابل قدرت خود مي داند و از طريق ايجاد مفاهيمي مانند منطقه هند و اقيانوسيه آزاد كه هند در مركز آن قرار دارد به دنبال مقابله با چين است. گسترش روابط سياسي و نظامي هند و آمريكا در تعاملات سطح بالاي دو كشور از جمله برگزاري رزمايش هاي مشترك و مذاكرات دوجانبه موسوم به '2+2' آشكار شده است. با تضعيف موقعيت راهبردي هند در منطقه، تحريم ها عليه ايران به طور موثر سياست آمريكا براي موازنه قدرت در منطقه هند و اقيانوسيه را به چالش مي كشند.
همانطور كه هند براي خريد نفت خود از ايران با خطر تحريم هاي آمريكا مواجه مي شود، بسياري در هند تصميم ترامپ را اقدامي مي دانند كه به منافع ملي هند صدمه مي زند. در حقيقت، تصميم هاي ترامپ حتي حاميان خود در اروپا و ناتو را شوكه كرده است و اين امر به طور فزاينده اي هند را وادار به بازبيني وابستگي به آمريكا به عنوان يك متحد كرده است. با وجود در نظر گرفتن هند به عنوان يك بخش كليدي در استراتژي هند و اقيانوسيه، خروج ترامپ از برجام به منافع هند در مقابل چين صدمه زده است. ادامه تعامل هند با ايران در راستاي منافع آمريكا مي باشد.
منبع و لينك خبر:
https://thediplomat.com/2018/10/why-continued-indian-engagement-with-iran-is-in-americas-interest/
آساق**267**1424