به گزارش ايرنا، مقاومتي كه در برابر راه يافتن زنان به معبدي به نام ساباريمالا در ايالت كرالا در جنوب هند آغاز شد پرده تعصبات محافظه كاران مذهبي با حمايت از سياستمداران در اين كشور را به كنار زد.
ماجرا زماني شروع شد كه زناني كه در سنين بين 10 تا 50 سال داشتند با تكيه بر حكم دادگاه عالي هند خود را براي ورود به معبد كهن ساباريمالا آماده كردند. اين معبد يكي از مقدس ترين و مهمترين اماكن مذهبي در دين هندو به شمار مي رود كه بر اساس مستندات تاريخي دست كم از قرن سيزدهم ميلادي محل تجمع گسترده زائران است. هر ساله در سه نوبت در ماههاي اكتبر (مهر)، نوامبر (آبان ) و دسامبر (آذر) در اين معبد به روي عموم گشوده مي شود و معتقدان به مذهب هندو در گروههاي بزرگ به راهپيمايي مذهبي مي پردازند تا خود را به آن كه در قلب يك جنگل انبوه روي قله اي به ارتفاع 480 متر قرار دارد برسانند. اين راهپيمايي به طور معمول همه ساله جمعيتي حدود 30 ميليون را به خود جلب مي كند اما در برخي سالها تعداد زائران حتي به 50 ميليون نفر نيز رسيده است.
ورود زنان به اين معبد در قرون گذشته با محدوديت همراه نبوده است تا اينكه در سال 1991 دادگاه ايالتي كرالا با اين استدلال كه هيچ چيز ناپاكي نبايد در محوطه اين معبد حضور داشته باشد حكم منع ورود زنان در سنين بين 10-50 به اين محل را صادر كرد. اين حكم در با مخالفت و موافقت بسياري از پيروان دين هندو مواجهه شد اما در سالهاي اخير با قدرت گرفتن متعصبين مذهبي، به يك مساله اصلي اجتماعي تبديل شد و سپس با ورود سياستمداران به اين موضوع بخصوص در آستانه انتخابات عمومي در هند در سال 2019 شكلي بسيار پيچيده به خود گرفت.
در سالهاي پس از صدور اين حكم، بسياري از روحانيون اين معبد همراه با زنان مومن هندو و نيز سازمان هاي اجتماعي به اين حكم اعتراض كرده و آن را غير منطقي و بدور از روح اين مذهب خواندند اما متعصبان بر حرف خود ايستادند تا اينكه اخيرا و تنها چند روز قبل از شروع اين راهپيمايي مذهبي دادگاه عالي هند طي حكمي با اين استدلال كه اين قانون برخلاف قانون اساسي هند و تبعيض آميز آنرا لغو كرد.
اين حكم جديد باعث جنجالها و به تبع آن اغتشاشات فراوان شد. زنان كه قرنها به زيارت اين معبد مي رفتند دوباره خود را براي سفر به آن آماده كردند اما گروههاي متعددي از مردان خشمگين راه را بر آنها بسته و مانع ورود آنها به مسير شدند. درگيري هاي بسيار زيادي اتفاق افتاد و هرج و مرج مراسم را فرا گرفت.
پليس ايالتي براي تامين امنيت مراسم، صدها تن از نيروهاي خود را در محل مستقر كرد اما به هر حال زنان نتوانستند راهپيمايي زيارتي خود را كامل كنند.
انعكاس گسترده اين واقعه در رسانه هاي هند و جهان و اعتراض زنان زائر و اين واقعيت كه آنها حكم دادگاه عالي هند را در دست داشتند باعث شد كه تنها دو زن براي ورود به معبد انتخاب شوند. آنها در محاصره بيش از 100 پليس مرد به سوي معبد راه افتادند اما در نهايت در مواجهه با مخالفت بسيار شديد مرداني كه اعلام كردند خود را براي محافظت از پاكي معبد فدا خواهند كرد از راه بازماندند.
در جريان اين اغتشاشات، پليس حدود 2200 مرد هندوي متعصب را بازداشت كرد كه اين كار به انفجار جمعيت در بازداشتگاهها و زندان هاي ايالتي منجر شد در نتيجه پليس مجبورشد بيشتر آنها را با قيد وثيقه آزاد كرده و تنها 500 نفر را نگه دارد.
اما اين پايان ماجرا نبود و متعصبين مذهبي حتي به روحانيون داخل معبد كه از ورود زنان حمايت كرده بودند رحم نكردند.
چند روز پس از حمايت از حكم دادگاه عالي هند مبني بر ورود زنان در همه سنين به معبد ساباريمالا، محل زندگي سوامي سنديپ آناندا يك رهبرشناخته شده هندو در ايالت كرالا مورد حمله قرار گرفت.
به گزارش وب سايت 'نشنال هرالد'، پليس اعلام كرد كه مهاجمان، دو خودور و موتورسيكلت را به آتش كشيده و به ساختمان محل زندگي سوامي سنديپ آناندا نيز آسيب زدند.
پينارايي ويجايان سروزير ايالت كرالا اعلام كرد عليه عاملان اين حمله به شدت اقدام خواهد شد.
اين رهبر هندو در واكنش به اين حمله گفت: تمام مسئوليت ها متوجه حزب بهارتيا جانتا پارتي ( بي جي پي) و نماينده اين حزب در ايالت كرالا مي باشد.
با اين حال روزنامه ' دي ان اي اينديا' خبري از اظهارات آميت شاه رهبر حزب حاكم بهارتيا جانتا پارتي( بي جي پي) منتشر كرد و نوشت كه آميت شاه گفته است از معترضان به ورود زنان به معبد ساباريمالا حمايت خواهد كرد.
وي ضمن محكوم كردن بازداشت بيش از 2 هزار نفر از معترضان اعلام كرد كه دولت كرالا قصد دارد با زور مخالفت ها را خاموش كند.
شاه افزود: امروز يك نزاع بر سر عقايد مذهبي و آنچه وي 'بي رحمي' دولت كرالا در برخورد با مومنان هندو خواند به وجود آمده است. بيش از 2 هزار نفر از اعضاي احزاب بي جي پي، ار اس اس و ساير سازمان ها بازداشت شده اند. حزب بي جي پي كاملا از معترضان حمايت مي كند. دولت كرالا بايد مراقب اقدامات خود باشد.
وي ضمن متهم كردن دولت كرالا بر تلاش براي نابود كردن دين هندو گفت: حزب بي جي پي اجازه نخواهد داد كه دولت چپ گراي كرالا با عقايد دين هندو بازي كند. هيچ محدوديتي براي حضور زنان در ساير معابد هندو وجود ندارد اما بايد شرايط خاص معبد ساباريمالا حفظ شود.
اشاره او به سخنان يك افسر ارشد پليس ايالتي بود كه اظهار كرده بود معترضان به دليل شورش و گردهمآيي غيرقانوني بازداشت شدند.
آنچه جنجال معبد آشكار كرد آن بود كه بسياري از افراطيون مذهبي خود را فراتر از قانون دانسته و در اجراي روايت خود از قوانين مذهبي همه چيز حتي حكومت قانون را در اين كشور كه همواره به بردباري و تحمل شهره بوده است را به چالش مي كشند.
آساق**267**1424
دهلي نو - ايرنا - جنجالي كه پس از اعلام يك حكم از سوي دادگاه عالي قضايي هند مبني بر اعطاي اجازه ورود به زنان در سن 10-50 سال به يك معبد بسيار مهم در مذهب هندو ايجاد شد به نوعي چالش قدرت بالاترين نهاد قضايي هند هم هست.