به گزارش گروه علمي ايرنا، هفتم آبان ماه (29 اكتبر) روز جهاني پسوريازيس نامگذاري شده و هدف از تعيين اين روز جلب توجه پزشكان، بيماران، عموم مردم و اطلاع رساني گسترده در مورد اين بيماري پوستي است.
دكتر امير هوشنگ احساني روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار علمي ايرنا افزود: در سال هاي گذشته تصور مي شد، پسوريازيس فقط بيماري پوستي است اما در حال حاضر محققان به اين نتيجه رسيدند كه فرد مبتلا ممكن است بيشتر در معرض بيماري هاي قند و چربي خون، ديابت ، قلبي - عروقي و سكته قلبي قرار گيرد.
وي با اشاره به اينكه همراهي پسوريازيس با بيماري ام اس گزارش شده است، گفت: مطالعاتي نشان مي دهد كه اين افراد در معرض خطر ام اس قرار دارند.
پسوريازيس (ريشهٔ لغت پسوريازيس از يك كلمهٔ يوناني به معناي خارش است)، صدفك يا داءالصدف بيماري پوستي مزمن خودايمني است. اين بيماري هنگامي رخ ميدهد كه سيستم ايمني بدن سيگنال هاي اشتباهي ميفرستد. اين سيگنالها باعث افزايش سرعت چرخه رشد سلول هاي پوست ميشود.
پسوريازيس بيماري التهاب پوستي است كه چرخه توليد سلول هاي آن را برهم مي زند و با افزايش سرعت ساخت سلول ها بر سطح پوست، سبب بوجود آمدن لكه هاي قرمز رنگ و خشك پوشيده شده با فلس هاي نقره اي و ايجاد ضخامت در ناخن ها و تغيير شكل آنها مي شود.
اين لكه ها كه بيشتر در اطراف پوست سر، آرنج ها و زانوها ظاهر مي شود، با خارش و گاهي با درد همراه است.
در موارد شديد ابتلا به بيماري پسوريازيس، بيمار دچار درد و ورم مفاصل مي شود و در صورتي كه اين بيماري به موقع كنترل نشود، از كارافتادگي مفاصل را ايجاد مي كند.
** ابتلاي حدود 2 ميليون ايراني به پسوريازيس
وي شيوع اين بيماري را يك تا 3 درصد جامعه يعني از هر 100 نفر 1 يا 3 نفر به اين بيماري مبتلا مي شوند، گفت: در ايران برآورد مي شود كه حدود 2 ميليون نفر به اين بيماري مبتلا باشند.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران بيان داشت: پراكندگي اين بيماري در كشور ما يكسان است و شيوع بيماري هم در بين زنان و مردان تفاوت چنداني ندارد و به عبارتي يكسان است.
متخصص بيماري هاي پوست و مو ادامه داد كه بيشترين بروز اين بيماري در 30 تا 40 سالگي است.
وي با اشاره به اينكه پسوريازيس يك نوع بيماري خود ايمني محسوب مي شود، ادامه داد كه اين بيماري كشنده نيست اما فرد بيمار را دچار مشكلاتي مي كند و همچنين ظاهر خوبي ندارد.
** بيماران پسوريازيس روغن ماهي و عسل مصرف كنند
وي اظهار داشت:با توجه به اينكه روغن ماهي، ميوه و سبزيجات و عسل از شدت اين بيماري مي كاهد به اين بيماران توصيه كرد كه از اين مواد غذايي استفاده كنند.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران همچنين به بيماران پسوريازيس توصيه كرد كه كمتر نمك و چربي كمتر بخورند.
وي با اشاره به اينكه اين بيماري درمان دارد ولي ريشه كن نمي شود، افزود: افراد مبتلا به اين بيماري با مصرف دارو، ضايعات برروي بدنشان بهتر مي شود ولي ممكن است پس از سپري شدن مدتي اين بيماري در برخي از مبتلايان دوباره عود كند.
احساني اين بيماري را مسري ندانست و اظهار داشت: اگر ضايعات بر روي بدن محدود و كم باشد با پمادهاي موضعي برطرف مي شود؛ اما اگر بيماري گسترده باشد نياز به داروهاي خاص يا نور درماني است.
** برخي از داروها پسوريازيس را تشديد مي كند
رئيس مركز آموزش و پژوهش بيماري هاي پوستي و جذام دانشگاه علوم پزشكي تهران نيز گفت: برخي از داروها هم مي توانند ضايعاتي شبيه به پسوريازيس ايجاد كنند يا بيماري را تشديد كنند.
دكتر عليرضا فيروز به خبرنگار علمي ايرنا اظهار داشت: داروهايي مانند فشارخون، هورموني و آرام بخش مي توانند اين بيماري را تشديد كنند.
** ژنتيك مهمترين عامل ابتلا به پسوزياريس
وي مهمترين عامل ابتلا به اين بيماري را ژنتيك دانست و گفت: هرچند علت اصلي بيماري مشخص نيست ولي قطعا عوامل ژنتيك نقش بسزايي در ابتلا به آن دارند.
رئيس مركز آموزش و پژوهش بيماري هاي پوستي و جذام دانشگاه علوم پزشكي تهران با بيان اينكه پسوزياريس يكي از شايع ترين بيماري هاي پوستي است، افزود:استرس، سيگار و الكل از جمله عواملي هستند كه در ابتلا و حتي تشديد اين بيماري نقش دارند.
وي با اشاره به اينكه تاكنون مشخص نشده چرا در سن خاصي ژن اين بيماران فعال مي شود، گفت: اين بيماري قابل كنترل است اما عود، شدت و روند اين بيماري قابل پيش بيني نيست.
علمي ** 1201 **1440
تهران-ايرنا-عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران با اشاره به اينكه خطر ابتلا به ام اس ،ديابت، سكته قلبي، قند و چربي خون در مبتلايان به پسوريازيس بيشتر است،گفت: بيماران پسوريازيس 2 تا 3 برابر افراد سالم در معرض ابتلا به بيماري قلبي - عروقي قرار دارند.