به گزارش روز دوشنبه خبرنگار فرهنگي ايرنا، «فرهنگ هخامنشي و سنتهاي محلي در آناتولي، قفقاز جنوبي و ايران» كه مجموعه مقالاتي باستانشناسانه از نويسندگان و محققان ايراني و كشورهاي حوزه قفقاز است، به كوشش اسكولد ايوانچيك و واختانگ ليچلي و با ترجمه شاهين آريامنش توسط نشر ميراث فرهنگي و آريارمنا به چاپ رسيده است.
مرتضي رضوانفر، عضو هيات علمي پژوهشگاه علوم انساني در تحليل آثار مشترك ايران و قفقاز، گفت: گستره تمدني ايران، بسيار گستردهتر از موقعيت جغرافيايي فعلي است. در منطقه قفقاز شمالي روستاهايي وجود دارند كه به زبان پهلوي صحبت ميكنند. در اين منطقه روستايي به نام پرشيا وجود دارد.
وي افزود: جمهوري اوستيا به مردمي تعلق دارد كه خود را «ايروني» و سرزمين شان را «ايرستون»، ميدانند. ايرانيان در اين منطقه، مسجد ساختهاند و حدود قرن 18 يا 19 ميلادي، پس از قحطي در ايران به اين منطقه كوچ كردهاند.
رضوانفر به منطقه كاواردينا بالكاريا، اشاره كرد و گفت: بلندترين قله اروپا در اين منطقه است و البرز نام دارد آن را در لهجه محلي «اَلبروز» ميگويند اما اين نام را بر فرزندان خود نيز مي گذارند. خود مردم قفقاز معتقدند كه مردم ايران از اين منطقه، به ايران و نجد آن كوچ كرده اند.
دكتر مهسا ويسي، باستانشناس، به نفوذ هخامنشيان در منطقه گرجستان، ارمنستان و آذربايجان اشاره كرد و گفت: ايبرياي باستان، منطقهاي است كه از شرق گرجستان آغاز ميشود و تا آذربايجان ادامه دارد. در اين منطقه هنر هخامنشي را به وضوح ميتوان ديد، آثار معماري، مهرها، جواهرات و آثار هنري بسياري در اين منطقه وجود دارد كه نشان از همكاري و پيوستگي آن با هخامنشيان است و به وضوح از آثار هخامنشي، تاثير گرفتهاند.
ويسي افزود: با وجود التقاطي بودن هنر هخامنشي، اين هنر ويژگيهاي سبكي خود را دارد و اساس آن برگرفته تفكر يكپارچگي سرزمين است. با وجود اين كه پس از هخامنشيان، هنر آنها به هنر هلني تغيير شكل يافت اما در گرجستان پساهخامنشي اين هنر همچنان ادامه يافت.
وي افزود: در اين منطقه حتي كاخها و سرستونهايي وجود دارد كه حتي اندازههاي آن بر اساس تناسب رياضي هخامنشي ساخته شده است. تفكر صلح و برابري، پيامي بوده است كه هخامنشيان حتي در قالب هنر نيز آن را به ديگران ارائه كردند.
در پايان برنامه نيز شاهين آريامنش درباره كتاب توضيحاتي داد و مراسم رونمايي پايان يافت.
فراهنگ** م.ز** 9053
تهران- ايرنا- كتاب «فرهنگ هخامنشي و سنتهاي محلي در آناتولي، قفقاز جنوبي و ايران» با نگاهي به ميراث مشترك در گستره تمدني ايران در كتابخانه ملي رونمايي شد.