۸ آبان ۱۳۹۷، ۲۰:۳۸
کد خبر: 83083715
T T
۰ نفر
حاميان نخست وزير مخلوع سريلانكا پايتخت را به آشوب كشيدند

دهلي نو-ايرنا- ده ها هزار حامي رانيل ويكرمسينگه نخست وزير بركنار شده سريلانكا روز سه شنبه در خيابان هاي كلمبو پايتخت اين كشور راهپيمايي كردند و تصاوير رييس جمهور اين كشور را به آتش كشيدند.

به گزارش ايرنا، به نقل از روزنامه 'هندوستان تايمز'، رانيل ويكرمسينگه امروز براي اولين بار پس از بركناري خود از سمت نخست وزيري سريلانكا، از محل زندگي رسمي خود خارج شد تا اقدام ماتريپالا سريسينا رييس جمهوري اين كشور در انتخاب ماهيندا راجاپاكسا به عنوان نخست وزير جديد سريلانكا را محكوم كند.
راجاپكسا رييس جمهور اسبق سريلانكا است كه متهم به نقض حقوق بشر و همچنين فساد شده است.
حزب ويكرم سينگ مدعي شد كه حدود 100 هزار حامي وي خيابان هاي كلمبو را مسدود كردند اما پليس در گزارش ديگري تعداد معترضان در خيابان ها را حدود 25 هزار نفر اعلام كرده است. اين بزرگ ترين راهپيمايي مخالفان تصميم رييس جمهوري سريلانكا از زمان آغاز بحران سياسي در سريلانكا مي باشد.
معترضان در راهپيمايي خود در حالي كه شعار ' مرگ بر نخست وزير خودسر' را سر مي دادند تصوير رييس جمهوري اين كشور را در اقدامي نمادين به آتش كشيدند.
با اوج گرفتن بحران سياسي در سريلانكا كه در بالاترين سطوح حكومتي جريان دارد، ناظران سياسي نسبت به احتمال وقوع 'حمام خون' در اين كشور هشدار داده اند.
تحليلگران امور شبه قاره، بحران جاري در اين كشور را در واقع انتقام گيري هند از سران سريلانكا در انتخاب چين به عنوان حامي خود و همچنين جبران شكست در صحنه سياسي و انتخابات مالديو در برابر پكن ارزيابي مي كنند.
چين به اتهام دخالت در اين بحران سياسي واكنش نشان داده و اعلام كرده است كه صرفا يك ناظر و نه شركت كننده در وقايع جاري اين كشور است.
روز دوشنبه آجونا راناتونگا وزير نفت معزول اين كشور كه در جريان يك تيراندازي در هفتۀ گذشته باعث كشته شدن يك نفر شد را دستگير كرده اما كمي بعد با قيد وثيقه وي را آزاد كرده است.
اين در حاليست كه سخنگوي پليس قبلا به خبرگزاريِ رويترز گفته بود كه چون وي در صحنه تيراندازي دستگير شده است ، پليس وي را به دادگاه تحويل خواهد داد.
پليس پيشتر اعلام كرده بود كه در يك درگيريِ در روز يكشنبه وقتي 'راناتونگا' سعي كرد به دفتر كارش وارد شود محافظانش يك نفر را كشته و دو نفر را زخمي كردند.
اين حادثه زماني اتفاق افتاد كه محافظان وزير نفت اين كشور، يكي از وزراي كابينه كه بسيار به نخست وزير مخلوع نزديك است، به سوي هواداران خشمگين رئيس جمهوري تير اندازي كردند.
تنش سياسي در سريلانكا كه از مدتها پيش طليعه آن ظاهر شده است پس از آن به بحران تبديل شد كه 'مايتريپالا سيريسِنا' رئيس جمهور سريلانكا روز جمعه در تصميمي عجيب رانيل ويكرمسينگه، رئيس دولت اين كشور را از كار بركنار و ماهيندا راجاپاكسا، سياستمدار كهنه كار و مرد قدرتمند سابق اين جزيره را به جاي وي منصوب كرد. آقاي راجاپاكسا بين سالهاي 2005 تا 2015 رياست دستگاه اجرايي سريلانكا را بر عهده داشت و در طول دوران نسبتا طولاني زمامداري خود موفق شد با استفاده از قدرت نظامي به جنگ داخلي با شبه نظاميان جدايي طلب اين كشور موسوم به ببرهاي تاميل پايان دهد.
وي روز شنبه اعلام كرد كه با اين تصميم كه به ملاقات اعضاي كابينه با نخست وزير جديد انجاميد مشكل تنش سياسي در كشور را حل كرده است. از آن به بعد اعضاي اتحاديه هاي بازرگاني به نخست وزير جديد معرفي شدند و 'ماهيندا راجاپاكسا' وزراي كابينۀ قبلي را از ورود به وزارت خانه هايشان منع كرد.
آقاي راجاپاكسا در حضور رئيس جمهوري سوگند ياد كرده و اعلام آمادگي كرده كه به زودي دولت خود را تشكيل دهد. وي همچنين در نخستين واكنش به اين بحران رقيب خود را به «فروش اموال و دارايي شكرت هاي دولتي به شركت هاي خارجي» متهم كرده است.
اين در حاليست كه تصميم رئيس جمهوري براي جايگزيني نخست وزير به هيچ وجه به مذاق ويكرماسينگه خوش نيامده است به نحوي كه وي همچنان قدرت را در دست دارد و اين تصميم را خلاف قانون اساسي توصيف كرده است. ويكرماسينگه همچنين خواستار نشست فوري اعضاي پارلمان شده است كه تا بتواند ثابت كند هنوز از حمايت اكثريت نمايندگان برخوردار است.
به گزارش ايرنا، رئيس پارلمان سريلانكا پس از بركناري جنجال برانگيز نخست وزير به مسئولان اين كشور در يك هشدار صريح ، اعلام كرد كه بحران سياسي در سريلانكا كه مسئولان بالاترين سطوح دولتي در اين كشور را مقابل يكديگر قرار داده اگر با پادرمياني پارلمان حل نشود اين پتانسيل را دارد كه «حمام خون» دراين كشور به راه بياندازد.
رئيس پارلمان سريلانكا در واكنش به اين بحران و امكان گسترش يافتن دامنه آن روز جمعه به خبرنگاران گفت: ما بايد اين بحران را از طريق پارلمان حل كنيم اما اگر اين اختلاف به خيابان كشيده شود حمام خون بزرگي به راه خواهد افتاد.
از سوي ديگر واشنگتن روز يكشنبه از مايتريپالا سيريسنا، رئيس جمهوري سريلانكا خواست كه هر چه سريعتر اعضاي پارلمان را دعوت به يك نشست فوق العاده كند تا نمايندگان بتوانند از اين طريق ديدگاه خود را در باره بحران قانوني موجود ابراز و به حل مشكل كمك كنند. بحران ياد شده در حالي اين جزيره واقع در جنوب آسيا را درگير يك آشفتگي سياسي كرده كه بر اساس گزارش منابع ديپلماتيك، هند، قدرت منطقه اي و همسايه پرنفوذ اين كشور نيز خواستار حل اين مناقشه از طريق نشست فوق العاده پارلمان شده است.
تنش و ناآرامي سياسي در سريلانكا در حالي كه هنوز ابتداي راه را طي مي كند دست كم يك كشته برجاي گذاشته است.
آساق**267**1424