به گزارش روز چهارشنبه ايرنا، وقتي دونالد ترامپ رئيس جمهوري آمريكا پس از انتصاب مايك پمپئو به مقام وزير خارجه اين كشور، جان بولتون را به عنوان مشاور امنيت ملي خود انتخاب و تيم ايران ستيز خود را تكميل كرد، همه چيز آماده بود تا كاخ سفيد براي رسيدن به هدفش از هر آب گل آلودي ماهي بگيرد.
ترامپ از زمان رقابت هاي انتخاباتي سال 2016 همواره وعده خروج از برجام را مي داد و پس از آنكه به رياست جمهوري آمريكا رسيد، مرتبا تهديد به عملي كردن اين وعده مي كرد.
با وجود هشدارهاي متحدان غربي واشنگتن، ترامپ بالاخره در ارديبهشت ماه سال جاري وعده خود را عملي و خروج آمريكا از برجام را اعلام كرد.
اما واكنش اروپايي ها و ديگر طرف هاي برجام و پايداري آن ها در موضع خود مبني بر لزوم حفظ اين توافق، شديدتر از آن بود كه ترامپ به عنوان سياستمداري تازه كار پيش بيني مي كرد.
تيم ضدايراني ترامپ و در راس آن ها پمپئو و بولتون نيز گويا بيش از اندازه روي قلدري و توان تهديد و تحريم هاي كاخ سفيد حساب باز كرده بودند.
دو هفته پس از خروج واشنگتن از برجام، پمپئو كه به تازگي به عنوان اولين وزير خارجه آمريكا كه با راي حداقلي به تاييد سنا مي رسد، به اين مقام منصوب شده بود، 12 شرط براي مذاكره پيرامون توافقي جديد با ايران تعيين كرد.
اين در حالي بود كه ايران صريحا تاكيد كرده بود كه برجام هرگز مورد مذاكره مجدد قرار نخواهد گرفت و تهران به هيچ وجه حاضر نيست موضوع غيرهسته اي را به اين توافق پيوند دهد.
به رغم انتظار كاخ سفيد، متحدان اروپايي واشنگتن، چين و روسيه (ديگر طرف هاي برجام) بر اين نكته تاكيد كردند كه اين توافق بين المللي هرگز باز مذاكره نخواهد شد.
اروپايي ها از همان زمان كه موفق به حفظ آمريكا در برجام نشده بودند، زمزمه هايي براي آمادگي براي حفاظت از شركت هاي اروپايي مقابل تحريم هاي آمريكا به گوش مي رسيد.
در حالي كه زمان اجراي دور اول تحريم هاي آمريكا در 15 مرداد ماه نزديك مي شد، تيم ضدايراني ترامپ همه تلاش خود را براي همراه كردن اروپا و شركت هاي آنها با اين تحريم ها و منزوي كردن ايران انجام مي داد.
اما خروج ترامپ از برجام كه با جنگ تجاري وي عليه رقبا و متحدان تجاري آمريكا همراه شده بود، دليلي مضاعف براي اروپا بود تا ضمن عدم همراهي با كاخ سفيد در موضوع تحريم هاي واشنگتن، راهكاري براي مقابله با يكجانبه گرايي ترامپي بيانديشد.
وقتي تعاملات اروپا با تهران براي بررسي راهكارهاي حفظ برجام شدت گرفته بود، موضوع سفر حسن روحاني رئيس جمهوري ايران به اروپا در همين راستا پيش آمد كه از سوي مقام هاي اروپايي و تحليلگران سفري بسيار مهم ارزيابي مي شد.
روحاني در حالي به دعوت رئيسان جمهوري سوئيس و اتريش به اين دو كشور سفر مي كرد كه اتحاديه اروپا قرار بود به زودي بسته پيشنهادي براي تامين و تضمين منافع اقتصادي ايران از برجام كه با خروج آمريكا در معرض خطر قرار گرفته بود را ارائه كند.
تضمين انتقال تكنولوژي، فروش نفت و گاز، حوزه حمل و نقل و جابجايي كالا و مراودات بانكي و پولي خواسته هاي ايران از اروپا پيرامون اين بسته پيشنهادي براي ماندن در برجام بود.
درست يك روز پيش از اين سفر مهم رئيس جمهوري ايران به دو پايتخت اروپايي، دوستي بولتون مشاور امنيت ملي ترامپ با گروه منافقين ثمر داد و خبري منتشر شد كه همه اخبار مربوط به برجام را تحت الشعاع خود قرار داد.
سازمان مجاهدين خلق (منافقين) كه پيشتر از سوي اروپا و آمريكا در فهرست سازمان هاي تروريستي قرار داشت، نهم تيرماه نشستي با حضور چند مقام پيشين و كنوني آمريكا برگزار كرد.
يك روز پس از اين نشست پليس آلمان اعلام كرد كه به درخواست فرانسه يك ديپلمات ايراني را به اتهام تلاش براي حمله به اين نشست بازداشت كرده و مورد بازجويي قرار داده است.
همزمان دادستاني بلژيك اعلام كرد كه در عمليات خنثي سازي طرحي براي بمبگذاري در نشست سالانه منافقين، دو بلژيكي ايراني تبار را كه 500 كيلوگرم مواد منفجره به همراه خود داشته اند، دستگير كرده است.
راديو بين المللي فرانسه نيز گزارش داد كه پليس فرانسه دو تن را در همين ارتباط بازداشت كرده اما پس از بازجويي هاي اوليه آن ها را آزاد كرده است.
راديو فرانسه همچنين مدعي شد كه خنثي سازي طرح بمبگذاري در گردهمايي منافقين نتيجه همكاري سرويس هاي اطلاعاتي و قضايي فرانسه، آلمان و بلژيك بوده است.
همزماني اين ادعاها با سفر رئيس جمهوري به اروپا به قدري عجيب بود كه محمد جواد ظريف وزير خارجه ايران در پيامي توئيتري نوشت:چه همزماني جالبي. همزمان با شروع سفر رئيس جمهوري به اروپا يك عمليات ايراني افشا و عوامل آن دستگير مي شوند. ايران هرگونه خشونت و ترور را در هر مكاني محكوم مي كند و آماده همكاري با همه مقام هاي ذيربط براي كشف آنچه تنها يك عمليات پليد براي دادن نشاني غلط است، مي باشد.
وزارت خارجه ايران در اقدامي به موقع و هوشمندانه سفيران فرانسه و بلژيك و كاردار آلمان را احضار و اعتراض شديد تهران به دستگيري ديپلمات ايراني به رغم مصونيت وي براساس كنوانسيون وين را اعلام كرد.
سيد عباس عراقچي معاون سياسي وزير خارجه ايران نيز در ديدار با سفير فرانسه و كاردار آلمان بر همزماني اين اقدامات با سفر رئيس جمهوري كشورمان به اروپا و در آستانه اجلاس وزيران خارجه ايران و كشورهاي 1+4 تاكيد كرد.
عراقچي همچنين گفت كه دو ايراني دستگير شده در بلژيك كه مقادير قابل اعتنايي مواد منفجره به همراه داشته اند از اعضاي گروه منافقين هستند و اين نشان دهنده نقش آنان در اين جنگ تبليغاتي است.
چيزي طول نكشيد كه دستگاه تبليغاتي كاخ سفيد در وزارت خارجه آمريكا دست به كار شد و براي بهره برداري از اين موضوع كه دست خود واشنگتن نيز در آن آشكار بود، براي ايجاد شكاف ميان ايران و اروپا كار خود را شروع كرد.
وزير خارجه آمريكا پس از انتشار اين اخبار با متهم كردن ايران به ترور، بمب گذاري و حملات تروريستي در اروپا، ابراز اميدواري كرد كه مقام هاي اروپايي اين موضوع را در ديدارهاي خود با روحاني و ظريف مطرح كنند.
همزمان با اين سخنان پمپئو، تارنماي رسمي وزارت خارجه آمريكا فايلي را منتشر كرد كه در آن برخي از حملات تروريستي در اروپا و جهان را به ايران نسبت داده بودند.
وي چند روز پس از آن در سفري كه به امارات متحده عربي داشت در ديدار با مقام هاي اين كشور مدعي شد كه ايران از سفارتخانه هاي خود براي برنامه ريزي عمليات تروريستي استفاده مي كند.
پمپئو در كنار اين ادعا وعده داد كه در سفري كه روز بعد به بروكسل براي شركت در اجلاس سران ناتو داشت اين موضوع را با مقام هاي اروپايي در ميان خواهد گذاشت.
وي از امارات به بروكسل رفت و در ديدارهاي خود با همتايان اروپايي از آن ها خواست ضمن لغو مصونيت ديپلماتيك اعضاي ماموريت هاي ديپلماتيك ايران در اروپا، فرايند بررسي پذيرش ديپلمات هاي ايراني را سخت تر كنند.
بهرام قاسمي سخنگوي وزارت خارجه ايران در واكنش به اين ادعاهاي پمپئو گفت: سفارتخانههاي جمهوري اسلامي ايران در چارچوب كنوانسيون هاي بين المللي و روابط دوجانبه در كشورهاي متوقف فيه و در جهت توسعه روابط دوستانه و مودت آميز در كشورهاي ميزبان خود فعاليت مي كنند.
قاسمي با اشاره به اينكه طرح اتهام عليه فعاليتهاي ديپلماتيك جمهوري اسلامي ايران تلاشي ديگر از سوي آمريكا براي تخريب روابط خارجي كشورمان است، خاطر نشان كرد: پمپئو در حالي اين ادعاهاي بي اساس را عليه كشورمان طرح مي كند كه شواهد گوناگوني از جاسوسي و اقدامات خرابكارانه سفارتخانه هاي آمريكا با صدها پرسنل نظامي و امنيتي در پوشش ديپلماتيك در منابع مختلف منتشر شده و تاريخ معاصر مملو از اين نوع فعاليت هاي نامشروع و خلاف عرف و موازين بين المللي و نيز تخريب روابط خارجي كشورهاي ميزبان و دخالت در امور داخلي آنها است.
پمپئو با پيگيري همين خط تبليغاتي در دوم مرداد در پيامي توئيتري به كنايه نوشت كه ايران همزمان با انجام عمليات تروريستي در اروپا، تلاش مي كند كشورهاي اروپايي را راضي به حفظ برجام كند.
به هر حال تلاش هاي وزارت خارجه آمريكا براي استفاده از فرصت به دست آمده براي تضعيف روابط تقويت شده ايران و اروپا نتيجه اي نداد و اين اتحاديه بسته پيشنهادي خود را با طرح يك سيستم مالي مستقل از سوئيفت براي حفظ ارتباطات مالي با ايران به پيش برد.
دور اول تحريم هاي آمريكا عليه ايران در 15 مرداد اعمال شد اما تاثير چنداني بر اراده مشترك ايران و اروپا در حفظ برجام و مقابله با يكجانبه گرايي واشنگتن نگذاشت.
در شهريورماه نيز در هفتاد و سومين مجمع عمومي سازمان ملل در زماني كه ترامپ مورد تمسخر جهانيان واقع شده و خنده هاي ديپلمات ها و سران كشورها به ياوه گويي هاي او تيمش را مي آزرد، و در روزهايي كه رئيس جمهوري آمريكا در شوراي امنيتي كه رياستش را بر عهده داشت منزوي مي شد، ظريف به همراه وزيران خارجه 4+1 و مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا راهكارهاي حفظ برجام و تداوم مبادلات مالي با ايران را بررسي مي كرد.
چند هفته بعد و در بحبوحه تلاش هاي ضدايراني كاخ سفيد، اخبار عقيب نشيني دولت ترامپ از مواضع سرسختانه و يكجانبه اش، مبني بر ارائه معافيت از تحريم هاي نفتي آمريكا به برخي كشورها و حفظ دسترسي ايران به سيستم مالي سوئيفت منتشر شد.
بر اساس اين گزارش، اكنون تنها چند روز به آغاز دور دوم تحريم هاي آمريكا كه بيشتر شامل تحريم هاي نفتي مي شود، باقي مانده و سياست اعلامي كاخ سفيد مبني بر به صفر رساندن صادرات نفت ايران تا پيش از آغاز اين تحريم ها با بي ميلي رقبا و متحدان واشنگتن با شكست روبرو شده است.
اما در همين حال يكي ديگر از همزماني هاي عجيب روي مي دهد و در آستانه آغاز تحريم هاي يكجانبه و غيرقانوني واشنگتن، خبر دستگيري يك نروژي ايراني تبار از سوي پليس دانمارك به اتهام تلاش براي ترور يكي از اعضاي گروه تروريستي الاهوازيه در اين كشور، منتشر مي شود.
الاهوازيه همان گروه تروريستي است كه مسئوليت حمله به رژه نيروهاي مسلح در اهواز در 30 شهريور را به عهده گرفت. در اين حمله 24 نفر از هم ميهنانمان از جمله چند غيرنظامي شهيد شده و 60 تن ديگر مجروح شدند.
وزارت خارجه ايران پس از اين حمله تروريستي با احضار سفيران هلند، دانمارك و انگليس، اعتراض شديد خود را به اقامت برخي اعضاي گروه تروريستي الاهوازيه در اين كشورها اعلام كرد.
رئيس سازمان اطلاعات دانمارك روز گذشته با اعلام دستگيري يك ايراني تبار، مدعي شد كه نهادهاي اطلاعاتي ايران پشت اين طراحي ترور بوده اند.
همزمان نيز وزير خارجه و نخست وزير دانمارك با تكرار اين اتهام گفتند كه اين موضوع را در اتحاديه اروپا پيگيري و اقدامات بيشتر عليه ايران را در سطح اين اتحاديه مطرح مي كنند.
در حالي كه مقام هاي دانماركي براي اين ادعاي خود هيچ مدركي ارائه نداده، بهرام قاسمي سخنگوي وزارت خارجه ضمن تكذيب اين ادعا، آن را توطئه اي از سوي دشمنان براي تحت تاثير قرار دادن روابط رو به گسترش كشورمان با اروپا ارزيابي كرد.
اما ساعتي از طرح اين ادعا توسط سازمان اطلاعات دانمارك نگذشته بود كه پمپئو نتوانست هيجان خود را پنهان كند و در اقدامي عجيب در پيامي توئيتري دستگيري يك ايراني توسط پليس دانمارك را به دولت اين كشور تبريك گفت.
پمپئو با طرح اتهام هاي تكراري حمايت از تروريسم و ايجاد تهديد عليه صلح و امنيت جهان توسط ايران، از متحدان و شركاي واشنگتن خواست كه با ايران مقابله كنند.
تلاش واشنگتن با همراهي گروهك هاي محكوم به شكست همچون گروهك منافقين براي تضعيف روابط رو به گسترش ايران با اروپا در حالي است كه سازوكار ويژه مالي اتحاديه اروپا براي ايران آماده است و مقام هاي اين اتحاديه اعلام كرده اند كه در آينده نزديك عملياتي مي شود.
شبد**9416**9122
تهران- ايرنا- سران كاخ سفيد كه از ابزار تهديد و زورگويي براي همسو كردن متحدان اروپايي با خود عليه ايران نااميد شده اند، اكنون سعي دارند براي تخريب روابط رو به گسترش دو طرف و پيشرفت درسازوكار حفظ برجام، از آب آلوده شده از سوي عواملشان در كشورهاي اروپايي ماهي بگيرند.