ایران به لحاظ داشتن استان های متنوع و چهار فصل با جاذبه های گردشگری فراوان از معدود كشورهای جهان به شمار می رود كه در همه فصول امكان گردش و تفریح دارد.
هموطنانی كه برای تجربه سفری ایمن و خاطره انگیز مدتی را بر دامن آب های نیلگون خلیج فارس سپری می كنند دراین روزها كم نیستند.
هرمزگان بواسطه داشتن ظرفیت های گردشگری در دریا و خشكی همواره مقصد گردشگرانی است كه بخشی از اوقات فراغت خود را به ویژه در فصل زمستان و نوروز برای گردش وتفریح در سواحل، جزیره ها، مزارع و باغ های سرسبز این دیار می گذرانند و از هوای مطبوع و بهاری آن لذت می برند.
بندرعباس مركز استان در سال های اخیر به یكی از مقصدهای اصلی گردشگری كشور در فصل پاییزو زمستان تبدیل شده و هر ساله شمار زیادی از هموطنان تعطیلی های خود را در این استان ساحلی سپری می كنند.
هم اكنون با احتساب مناطق آزاد كیش و قشم 30 هزار تخت هتلی و حدود 180 مكان اقامتی در هرمزگان وجود دارد كه تا قبل از نوروز شرایط مناسبی برای پذیرش گردشگران دارند.
استانی كه فصل زمستان آن چندان دوامی نداشته و به بهار می مانَد، هوای آن آنقدر معتدل و مناسب است كه گردشگران بدون پوشش گرم در سواحل و جزیره های آن سفر می كنند.
شدت تابش نور آفتاب در این فصل نسبت به تابستان بسیار اندك است و برخی برای آفتاب گیری در ساحل بندرعباس و شهرهای ساحلی رو به آفتاب می خوابند و از هوای لطیف لذت می برند و شماری هم از استخر طبیعی دریا برای شنا استفاده می كنند.
این روز ها بارش باران در جزیره های استان از یك سو، صدای امواج آبهای خلیج فارس و دریای عمان و از سویی دیگر آواز مرغان دریایی و آفتاب بهاری فضای دل انگیزی ایجاد كرده است.
** ساماندهی 40 مركز گردشگری دریایی در هرمزگان
مدیركل بنادر و دریانوردی هرمزگان گفت: 40 مركز گردشگری دریایی در این استان شناسایی و ساماندهی شده و مطالعات اولیه نیز به منظور جانمایی بهینه بندرهای جدید دارای قابلیت پذیرش گردشگر انجام شده است.
الله مراد عفیفی پور در همین زمینه افزود: 17 مركز گردشگری در جزیره قشم، 12 مركز در غرب، 6 مركز در بندرعباس و شرق و پنج مركز نیز مربوط به جزیره كیش است.
وی بیان داشت: با توجه به ظرفیت های موجود، هرمزگان به عنوان استان معین گردشگری دریایی در كشور تعیین شده است.
مدیركل بنادر و دریانوردی هرمزگان اظهارداشت: برنامه ها و دستاوردهای حوزه توسعه گردشگری دریایی این استان در قالب سه بسته عمرانی، فنی و دریایی طراحی شده و تاكنون در این راستا اقدام های مختلفی به منظور تحقق اقتصاد مقاومتی صورت گرفته است.
عفیفی پور تصریح كرد: در این رابطه در پنج بخش تامین ایمنی آبراه ها، بنادر و شناورها، پاسخگویی به شرایط اضطرار و برنامه های توسعه ای اقدامات مختلفی صورت گرفته است.
وی یادآور شد: از سال گذشته تاكنون، اسكله های شناور فلزی توسط متخصصان داخلی در این استان هرمزگان طراحی و ساخته شده است و در بندرهای گوران، لافت قدیم، هنگام، كندآلو، شیب دراز، سهیلی و گورزین نصب شده است.
مدیركل بنادر و دریانوردی هرمزگان ادامه داد: همچنین مطالعه و مكان یابی ساخت و نصب 2 فروند اسكله برای بندر تیاب میناب و خورآذینی بندر سیریك نیز صورت گرفته است.
عفیفی پور اضافه كرد: 13 بندر در هرمزگان به عنوان پایتخت مسافرت های دریایی كشور وجود دارد كه 95 درصد از حجم كل حمل و نقل مسافران دریایی كشور و حدود 100 درصد عملیات حمل خودرو در مسیر سرزمین اصلی به جزیره های خلیج فارس را بر عهده دارد.
وی با اشاره به این كه در نیمه نخست امسال 9 میلیون نفر سفر دریایی در هرمزگان ثبت شده است، گفت: روند مسافرت های دریایی در 15 سال اخیر رشد صعودی داشته و در سال گذشته شاهد خدمات رسانی به بیش از 20 میلیون نفر سفر در استان بودیم.
این مسوول یاد آورشد: در تعطیلات نوروزی امسال نیز 841 هزار نفر گردشگر دریایی نیز خدمات ارایه شد كه این رقم نسبت به سال گذشته 6 درصد افزایش داشته است.
وی گفت: علاوه بر سفرهای داخلی، انجام مسافرت های دریایی بین المللی به مقصد كشورهای حوزه خلیج فارس نیز با استفاده از شناورهای مدرن در حال انجام است و از تابستان سال جاری تاكنون، از ظرفیت كشتی اقیانوس پیمای سانی نیز در این رابطه استفاده می شود.
مدیركل بنادر و دریانوردی هرمزگان با اعلام این كه طرح پیشنهادی ساماندهی كلوپ های تفریحی به استانداری ارایه شده است، اظهار داشت: جایگزینی و استاندارد كردن شناورهای تفریحی به ویژه قایق های فعال در اسكله های تفریحی استان نیز در دست پیگیری است.
عفیفی پور، تامین تجهیزات رادیویی، ارتباطی و مخابراتی برای بنادر گردشگری، انجام عملیات لایروبی و هیدروگرافی آن ها، نصب علائم كمك ناوبری در مسیرهای دریایی و همچنین خروج و پاكسازی لاشه شناورهای مغروق به منظور افزایش ضریب ایمنی دریانوردی را از دیگر اقدام ها صورت گرفته برشمرد.
** 41 فروند شناور مسافری برای تردد مسافران دریایی
هم اكنون حدود 41 فروند شناور مسافری با بیش از 4 هزار و 500 صندلی در مسیرهای بندرعباس ، قشم و هرمز به صورت رفت و برگشت نسبت به جابه جایی مسافران اقدام می كنند.
استان هرمزگان با توجه به جاذبه های گردشگری دریایی و بندر شهید حقانی به عنوان بزرگ ترین بندر مسافری كشور شناخته می شود كه در حال حاضر با بهره مندی از 10 پست اسكله، قابلیت پهلوگیری همزمان بیش از 20 شناور مسافری را داراست و علاوه بر این، یك پست اسكله دیگر نیز امكان پهلوگیری 2 شناور برای سوخت گیری را فراهم كرده است.
این بندر در مركز شهر بندرعباس واقع شده و برنامه های ساماندهی وتوسعه آن در سال 87 توسط اداره كل بنادر و دریانوردی هرمزگان كلید خورد و هم اكنون این بندر بزرگ ترین و پیشرفته ترین ناوگان مسافری دریایی كشور را در اختیار دارد و هر ساله پذیرای میلیون ها مسافر دریایی است كه با بهره گیری از امكانات آن به جزیره های قشم و هرمز سفر می كنند.
براساس آمارهای اعلام شده از سوی شركت های تعاونی شناورداران تندور مسافری بندرعباس، روزانه به طور میانگین بین شش تا 7 هزار نفر در مسیرهای مذكور جابه جا می شوند.
بخشی از این جابه جایی به گردشگران اختصاص دارد و بخشی نیز مربوط به دانشجویان، بومیان قشم و هرمز برای دسترسی به امكانات و خدمات در مركز استان است.
همچنین ظرفیت هایی برای جابه جایی مسافر از اسكله های چارك و بندرآفتاب و بندرلنگه به مقصد كیش ، ابوموسی ولاوان هم فراهم شده است.
** هرمزگان استعداد تبدیل شدن به مركز گردشگری ایران را دارد
استاندار هرمزگان دراین زمینه گفت: این استان با توجه به ظرفیت های موجود خود، استعداد تبدیل شدن به مركز گردشگری ایران به ویژه در نیمه دوم سال را دارد.
فریدون همتی افزود: برای تحقق این اتفاق باید برنامه ای اساسی برای تحول گردشگری در هرمزگان طراحی شود به گونه ای كه مردم تمام مناطق كشور به این استان سفر كنند.
وی تاكید كرد: فرمانداران و شهرداران سراسر هرمزگان در نیمه دوم سال باید به طور ویژه در بخش گردشگری فعال شوند و برنامه های مناسبی برای تبلیغ جاذبه های گردشگری، آماده سازی اماكن تفریحی و گردشگری و پذیرایی از گردشگران داشته باشند و اجرا كنند.
استاندار هرمزگان ابراز داشت: توانمندهای شركت های دانش بنیان فعال در زمینه اینترنت و فضای مجازی برای تبلیغ ظرفیت های گردشگری استان استفاده شود.
همتی با اشاره به زیبایی های هرمزگان به ویژه جزیره های لارك و هرمز، تصریح كرد: باید در اسرع وقت برنامه زیباسازی ساحل این جزایر داده و اجرایی شود تا وضعیت آن در سال جاری برای حضور گردشگران بهتر از گذشته باشد.
وی ضمن تاكید بر تسریع در راه اندازی سه شناور تفریحی در استان یاد آور شد: مجوزهای لازم برای قایق های شخصی و جت اسكی صادر شود تا این ظرفیت نیز برای توسعه گردشگری دریایی بكارگرفته شود.
** جاذبه های گردشگری جنگل های لافت و خور آذینی
درختان حرا كه به عنوان یك پدیده منحصر به فرد تنها در آب شور می رویند در منطقه هرمزگان شامل حد فاصل پل خمیر و بندر لافت قشم و همچنین خور آذینی در دل دریای عمان در شهرستان سیریك سر سبز و با حسی سرشار از زیبایی رویده اند.
درختان جنگل های حرا كه با جزر و مد آب دریا بالا و پایین می روند جلوه هایی از طبیعت خدا دادی را بر روی گردشگران گشوده اند و می توان ساعت ها در لابه لای آنها و در وسط آب به تفریح پرداخت.
دركنار ریشه این جنگل ها نیز محل تخم ریزی انوان آبزیان بویژه ماهیان است كه جنگل های حرا شرایط را برای رشد و نمو لاورشان فراهم كرده است.
**هرمز جزیره گردشگری
جزیره هرمز به عنوان یك ظرفیت بكر و مهم گردشگری استان نیازمند ساماندهی و توسعه پایدار است كه اقدام های اولیه برای جذب گردشگردراین جزیره با فضا سازی آغاز شده است.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری هرمزگان گفت: جزیره هرمز با قدمت طولانی و تاریخچه طولانی توانمندی و ظرفیت تبدیل شدن به زیباترین جزیره خلیج فارس را دارد.
بهروز اكرمی افزود: مهم ترین ظرفیت جزیره هرمز گردشگری آن است كه باید با همكاری تمامی هرمزگانی ها زمینه رونق و گردشگری آن را برای استفاده گردشگران داخلی و خارجی فراهم كرد.
وی ادامه داد: این استان تنوع فراوانی بالایی از صنایع دستی را دارد كه انتظار می رود با جذب گردشگر برای رفع مشكل محصول صنعتگران این حوزه تلاش شود.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری هرمزگان اظهار داشت: در زمان ورود گردشگران بهترین زمان برای فروش ساخته های صنعتگران صنایع دستی هرمزگان محسوب می شود.
** زیبایی ماندگار صنایع دستی هرمزگان در خدمت گردشگری
هرچند فناوری زرق و برق را به لباس و پارچه ها افزوده ولی نتوانسته جای نقش و هنر دست هنرمندان لباس های سنتی بانوان هرمزگان را اشغال كند و به رقابت با زیبایی های آن بپردازد.
گلابتون دوزی، خوس دوزی وزری بافی لباس های زنان هرمزگانی به گونه ای است كه گویی هر روز در مهمانی اند، لباس هایی شاد و بسیار زیبا تزییناتی زر مانند كه در نور آفتاب می درخشند.
صنایع حصیری هرمزگان هرچند بواسطه رقابت با فناوری روز و محصولات صنعتی اندكی تضعیف شده اند ولی به نظر می رسد مجدد به واسطه زیبایی و طبیعی بودنشان در حال بازیابی جایگاه خاص خود در بین مردم هستند.
باد بزن، سرجهله، دم كش، جاروك، قفس پرندگان، هارت گیز، آرد گیز تعداد محدودی از صنایع دستی حصیری است كه هر كدام دارای كاربرد خاصی هستند.
صنایع دستی هرمزگان دارای افزون بر 60 هزار صنعتگر است كه در 42 رشته مشغول بكار هستند و محصولاتشان را به شیوه های مختلف به بازار عرضه می كنند.
** گردشگری هرمزگان فعال تر شود
یكی از نمایندگان هرمزگان در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: سهم گردشگری از درآمدهای كشور بسیار پایین است در حالی كه ظرفیت های گردشگری فراوانی وجود دارد.
احمد مرادی ادامه داد: باید باور داشت می توان در این زمینه درآمد بیشتری كسب كرده و این صنعت را به یكی از منابع مهم درآمدی كشور تبدیل كرد.
وی ادامه داد: هرمزگان به عنوان مقصد سفر و گردشگری می تواند با فعالیت بیشتر، بهره مناسب تر و بهتری از یك شب اقامت گردشگران داخلی و خارجی ببرد.
نماینده مردم بندرعباس، قشم، حاجی آباد، ابوموسی و بندرخمیر در مجلس شورای اسلامی بیان داشت: از مدیركل جدید میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان كه پله های مختلفی را پشت سر گذاشته تا به این مسوولیت رسیده، انتظار بیشتری برای جبران عقب ماندگی های این بخش وجود دارد.
**چشمه های آب گرم گنو، خورگو وخمیر
دركنار زیبایی دریایی و ساحلی، وجود چشم های بی نظیر آب درمانی از جمله گنو، خوروگو و بندر خمیر نمی توان از این نعمت خدا دادی چشم پوشید و در سفر پاییز و زمستان از آن گذشت.
این چشمه های جوشان كه بیشتر برای درمان دردهای مفصلی معروف هستند شرایط مناسبی برای شنا در استخرهای آنها فراهم شده كه مسافران و گردشگران بطور حتم از فضای آن بهره می برند.
چشمه های آب درمانی كه منشا آب آن به صورت خود جوش از كوه و زمین جوشیده می شود پس از هدایت به داخل استخرها می آید و قابل استفاده برای عموم دراین فصل است.
جاذبه های دیگر هرمزگان شامل شهر حریره كیش، غار خربس و قندیل های نمكی قشم، حمام فین، آبشار تزرج ، پنجشنبه بازار و قلعه میناب، قلعه پرتغالی ها و دهها اثر باید به جاذبه هرمزگان اضافه كرد.
** ظرفیت های هرمزگان در شرایط كنونی می تواند منجی اقتصاد كشور باشد
معاون توسعه مدیریت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: هرمزگان با صنعت لنج سازی یكی از برندهای معتبر دنیا را در زمینه صنایع دستی دارد و جزء میراث ملی محسوب می شود كه این یكی از ظرفیت های خوب برای جذب گردشگر در حوزه صنایع دستی است.
محمد خیاطیان افزود: سه و نیم میلیون دلار صادرات صنایع دستی هرمزگان بوده كه باید این میزان را با تلاش و همت افزایش داد.
وی ادامه داد: سایر محصول های صنایع دستی هرمزگان شهرت منطقه ای و جهانی دارد و وجود آبراهه های منتهی به آب های آزاد، ظرفیت این استان برای گردشگری دریایی است.
خیاطیان بیان داشت: در زمینه میراث ناملموس ظرفیت های بسیار خوبی وجود دارد كه می توان به نحو مطلوب مورد استفاده قرار داد و این نیازمند آشكار سازی ظرفیت های هرمزگان است.
معاون توسعه مدیریت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: هر كدام از ظرفیت های هرمزگان در شرایط كنونی می تواند منجی اقتصاد كشور باشد و بر اساس استانداردها هزینه سفر به ایران حدود یك هزار و 340 دلار است.
خیاطیان یاد آور شد: در 6 ماهه اول سال نزدیك به پنج میلیون نفر گردشگر وارد كشور شده اند كه با استناد به نرخ برابری دلار و ریال در حدود 10 هزار میلیارد تومان عاید كشور شده است.
معاون توسعه مدیریت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری گفت: ضعف امروز در صنعت گردشگری نشات گرفته از حوزه تبلیغات است كه نتوانسته ایم ظرفیت های گردشگری كشور را برای جهانیان معرفی كنیم.
خیاطیان بیان داشت: كشورهای همسایه با بكارگیری ظرفیت شبكه های اجتماعی برای معرفی جاذبه های گردشگری خود خوب عمل كرده اند.
** ساخت كلیپ از جاذبه های گردشگری
معاون توسعه مدیریت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری ادامه داد: این كشورها با كمترین هزینه و بكارگیری شبكه های اجتماعی كلیپ (نماهنگ) هایی تهیه كرده و به اشتراك می گذارند كه در مدت 2 تا سه ساعت، 20 میلیون نفر آنها را تماشا می كنند.
خیاطیان ابراز داشت: به فعالیت هایی كه در حوزه تبلیغات و ترویج حوزه گردشگری انجام شود كمك می كنیم و منابع تبلیغات مورد نیاز در داخل و خارج كشور را در اختیار قرار می دهیم.
وی افزود: امكان تامین و در اختیار گذاردن آنچه بخش خصوصی در قالب تسهیلات انتطار دارد فراهم است و بدون بهره گیری از قابلیت های این بخش نمی توان حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری را به جایگاه واقعی رساند.
خیاطیان تصریح كرد: باید تلاش و فهم مشترك ایجاد كرد تا به اهداف ترسیم شده كشور رسید و زیرساخت های گردشگری را بهبود بخشید، تا زمانی كه این زیرساخت ها ایجاد نشود نمی توان در حوزه گردشگری فعالیتی انجام داد.
وی افزود: اداره ها و سازمان ها باید مكمل همدیگر باشند و یك كار را هدفمند، جهت دار و با هم انجام دهند و اگر امروز شعار سازمان توسعه بوم گردی است بدون كمك سازمان جهاد كشاورزی، دهیاری ها و بخشداری ها تحقق نمی یابد.
معاون توسعه مدیریت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری یادآور شد: باید به سمت شفافیت در همه امور گام برداشت و از ابتدای تا انتهای كار برای مردم استان مشخص بوده و بتوانند از ظرفیت شفاف سازی بهره مند شوند و باید فرآیندهای نامناسب اصلاح شود و مشاركت سایر بخش ها برای پیشبرد كارها بكارگرفته شود.
** زمانی برای فرصت سوزی وجود ندارد
مدیركل جدید میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان هم گفت: احساس می كنم این حوزه از بسیاری از حوزه ها مهم تر و حساس تر است.
رضا برومند بیان داشت: در زمینه اقتصاد مقاومتی كم كار شده و معتقدم اقتصاد مقاومتی هنجاری است و همچنین صنایع دستی می تواند بهترین جایگاه را در بحث اقتصاد مقاومتی داشته باشد.
وی اظهار داشت: زمانی برای فرصت سوزی وجود ندارد و در زمینه گردشگری، تكلیف خود می دانم به بحث هایی كه استاندار هرمزگان مطرح كرد، بپردازم.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان افزود: یك بحث ملی بودن استان است و باید سرمایه ملی وارد شود، پروژه های نیمه تمام فراوانی وجود دارد كه باید تكمیل شود و نمی توان دست روی دست گذاشت ولذا دستگاه های فرهنگی وضعیت ضعیفی دارند كه باید بیشتر مورد توجه قرار گیرند.
وی بیان داشت: به ماموریت سازمان، چشم انداز سازمان و ارزش های سازمان توجه دارم و اگر این سه شاخص مورد توجه قرار گیرد و مجموعه همگام شود در كار خود موفق می شویم.
هرمزگان و به خصوص بندرعباس در سال های اخیر به یكی از مقصدهای گردشگری كشور در تعطیلی های سال تبدیل شده و هر ساله شمار زیادی از هموطنان اوقات فراغت خود را در این نقطه از كشور سپری می كنند.
3219/6048
بندرعباس - ایرنا - از نیمه دوم سال تا اردیبهشت سال بعد كه كشورمان هوای زمستانی به خود می گیرد استانهای جنوبی به خصوص استان هرمزگان كه به پایتخت سفرهای دریایی شناخته شده هرساله پذیرای میلیون ها مسافر دریایی و گردشگران زیادی از كشور و حتی سراسر جهان هستند.