كاهش ناهنجاري هاي فرهنگي با حضور بانوان در ورزشگاه ها

تهران- ايرنا- محمدحسين پناهي عضو هيات علمي دانشگاه علامه طباطبايي با بيان اين كه مشاركت بانوان در استاديوم هاي ورزشي حتي قادر خواهد بود تا از بسياري ناهنجاري ها بكاهد و محيط مدني تري را در ورزشگاه‌ها حاكم سازد، گفت: مشاركت ورزشي بانوان را مي توان با آموزش ها و تمهيداتي لازم به گونه اي ساماندهي كرد كه از بروز ناهنجاري ها نيز پيشگيري شود.

به گزارش گروه اطلاع رساني ايرنا؛ ديدار دوستانه ايران و بوليوي، موضوع حاشيه اي مهمي را به همراه داشت و آن ورود شماري از بانوان به ورزشگاه آزادي براي تماشاي اين ديدار بود. تدارك و سازماندهي فدراسيون فوتبال براي فراهم آوردن بستر اين حضور، گواهي بر جدي بودن عزم و اراده مسوولان مربوطه و متوليان امر در ارتباط با حل مشكل حضور بانوان در ورزشگاه‌ها است. اين اتفاق در حالي رخ داد كه پيش از اين، حضور بانوان در ورزشگاه براي تماشاي فوتبال بسيار كم‌سابقه به شمار مي رفت.

در اين ميان عزم جدي مديران ورزشي درباره بازنگري در محدوديت‌هاي جنسيتي حاكم بر تماشاگران فوتبال را مي توان از اظهارنظرها و اقدامات آنها در اين راستا دريافت كه از آن جمله بايد به ابراز اميدواري «مسعود سلطاني فر» وزير ورزش و جوانان در خصوص امكان حضور زنان در ورزشگاه‌ها، تماشاي خانوادگي مسابقات ايران در جام‌جهاني در ورزشگاه آزادي، استفاده از گوينده خانم براي اعلام اطلاعات مسابقه به حضار در دربي تهران و حضور پليس زن در فضاي بيرون از استاديوم اشاره كرد، اتفاق هايي كه هركدام نويد دهند حضور بانوان در آينده اي نه چندان دور در ورزشگاه ها است.

هرچند استاديوم‌هاي ايران براي اينكه بتوانند در كنار مردان، ميزبان بانوان نيز باشند به تجهيزات بسياري نيازمند هستند، در اين ميان بايد از تفكيك ورودي‌ها، صندلي‌ها و بهسازي امكانات بهداشتي بايد به عنوان ابتدايي ترين امكانات و نيازهاي ورزشگاه ها نام برد كه مي بايست به موازات تهران در ديگر شهرهاي كشور نيز مورد توجه قرار گيرد.

پژوهشگر گروه اطلاع رساني ايرنا نظرات «محمدحسين پناهي» استاد جامعه شناسي و عضو هيات علمي دانشگاه علامه طباطبايي را در ارتباط با مطالبه بانوان براي حضور در ورزشگاه ها جويا شد.

** حضور در ورزشگاه ها؛ مطالبه جدي بانوان
پيامدهاي مثبت و منفي حضور بانوان در ورزشگاه‌ها، مساله اي وسيع و دامنه دار به شمار مي رود. جامعه ايران با تجربه تغييرات بسيار زياد به طرف يك جامعه مدرن حركت مي كند و در اين شرايط اقشار مختلف اجتماعي، تحت شرايط خاص، نيازهاي جديدي مي يابند و اوقات فراغت بيشتري به دست مي آورند كه بايد براي آنها برنامه‌ريزي كرد و تمام اين عوامل باعث مي شود تا ورزش جايگاه برجسته خود را به عنوان يك فعاليت اجتماعي و فرهنگي مهم در جامعه بيابد و در اين ميان نمي‌توان قشر و اقشاري را از اين نوع فعاليت ها در سطوح مختلف در قالب فعال ورزشي و مشاركت در امور ورزشي محروم كرد. اين احساس محروميت با پيامدهاي اجتماعي، فرهنگي و سياسي زيادي همراه است به خصوص اگر اين محروميت درباره قشر بزرگي چون بانوان باشد كه نيمي از جمعيت كشور را تشكيل مي‌دهند.

** ارتباط نشاط جمعي با فعاليت هاي اجتماعي
يكي از آثاري كه ورزش براي ورزشكاران و افرادي كه در اين حوزه مشاركت هاي مختلفي دارند، ايجاد مي كند، شادي و شادابي در جامعه است و سلب اين امتياز از بخشي از جامعه، شرايط را براي محروميت آنها از شادي و نشاط فراهم مي آورد كه اين امر آثار منفي بسياري را بر جامعه تحميل خواهد كرد. البته مسير فعاليت هاي ورزشي بانوان تا ميزاني هموار شده و اين امر شور و نشاط خاصي را به جامعه زنان بخشيده است، هرچند كه تاكنون آنان به جايگاه مناسب خود دست نيافته اند، حال اگر محروميت چنين مشاركتي در يك ورزش عامه‌پسند مانند فوتبال براي قشر بزرگي مانند بانوان اعمال شود، آثار منفي بسياري در روحيه و شادي جمعي و فردي آنان برجاي خواهد گذاشت و بنابراين از منظر ايجاد شرايط شادي و شادابي در سطح فردي و اجتماعي قابل توجيه نيست.

** حضور زنان در ورزشگاه؛ نيازمند اجماع علماي ديني
افرادي كه مخالف حضور زنان در ورزشگاه هستند بيشتر بر جنبه شرعي آن تاكيد دارند و در اين ارتباط بحث هاي جدي وجود دارد. بنابراين بايد براي اين موضوع با توجه به شرايط موجود يك نوع اجماع ميان علماي ديني به وجود بيايد و آنها در ارتباط با شرعي بودن يا نبودن اين مساله يك تصميم گيري جدي انجام دهند تا برپايه شرايط، تغييرات اجتماعي و نيازهاي جامعه تفاهم و اجتماعي در اين خصوص حاصل شود.

** نقش موثر رسانه ها در بيان مطالبات بانوان
حضور در ورزشگاه ها به عنوان يك مطالبه جدي از طرف قشر زنان، مطرح شده است و رسانه ها مي توانند نقش موثري را در اين زمينه بازي كنند اما به دليل وجود محدوديت‌هايي كه تاكنون بوده، حق مطلب در اين باره و همچنين ورزش بانوان در رسانه‌ها بيان نشده است و اين امر ناديده گرفتن و حتي چشم پوشي از واقعيت‌هاي ورزشي بانوان را به ذهن متبادر مي سازد. گاهي مشاهده مي شود كه رسانه ها به خصوص رسانه هاي تصويري بسيار ناشيانه و غيرمعقول با اين مساله برخورد مي‌كنند به عنوان مثال زماني كه در اخبار ورزشي از موفقيت‌هاي ورزشي زنان سخن به ميان مي آيد، تصاوير ورزشي مردان را پخش مي كنند.

** ضرورت فرهنگ سازي در خصوص حضور بانوان در ورزشگاه ها
مساله اي كه در صورت تحقق و حضور مداوم بانوان در ورزشگاه ها از اهميت بسياري برخوردار است، چگونگي رفتار و دوري از پيامدهاي منفي اين مقوله محسوب مي شود كه موضوع مهمي به شمار مي رود و نگراني هايي نيز در اين زمينه وجود دارد كه حضور بانوان در ورزشگاه هاي ورزشي به ناهنجاري هايي از طرف خود بانوان و آقايان بيانجامد، بنابراين مي بايست كه مشاركت ورزشي بانوان در اين شرايط همراه با برخي آموزش ها و تمهيدات لازم صورت پذيرد تا در اين فضا ناهنجاري هايي وجود نداشته باشد. در اين ميان گام نخست، اقدامات كالبدي هستند و بايد شرايط استاديوم‌ها به گونه اي باشد كه باعث ناهنجاري ها نشود و بخشي از اين امر نيز فرهنگي است و بايد فرهنگ مشاركت سالم در اين مجموعه ها تعريف و برپايه آن آموزش هاي لازم به مردم داده شود.

هرچند تا زماني كه اين حضور صورت نپذيرد و ابعاد مختلف آن ديده نشود نمي توان براي آن الگوسازي كرد اما موقعي كه مشاركت اتفاق افتاد در صورت بروز ناهنجاري هايي مي توان براي رويارويي با آن، راهكاري انديشيد و به نظر مي رسد كه مشاركت بانوان در استاديوم هاي ورزشي حتي قادر خواهد بود تا از بسياري ناهنجاري ها بكاهد و محيط مدني تري را در ورزشگاه‌ها حاكم سازد.

پژوهشم**2059**2002**9131