به گزارش روز چهارشنبه گروه علمي ايرنا از ستاد توسعه فناوري نانو، امروزه نشت نفت حين حمل و نقل يكي از چالشهاي زيست محيطي جهاني است كه تا كنون مسائل زيادي را ايجاد كرده است.
معمولاً براي جدا كردن نفت از آب از روشهايي نظير سانتريفيوژ، فيلتراسيون، شناورسازي و جاذب استفاده ميشود كه كارايي كمي داشته و به هزينه و وقت زيادي نياز دارد.
بر اساس اين گزارش، جداسازي با غشاء، روشي است كه ميتواند از نظر اقتصادي مقرون به صرفه باشد، محققان طي سالهاي اخير با الهام از رفتار آبگريز سطح برخي ماهيها، اقدام به ساخت غشاءهايي كردند كه ابر روغن دوست است.
با اين حال اين غشاءها در دماهاي بالا و حضور حلالهاي آلي ظرفيت جداسازي اندكي دارند. از سوي ديگر غشاءهاي معدني فرآيند ساخت پيچيدهاي دارند.
براي رفع اين مشكل محققان دانشگاه جيلين در كشور چين از ميكرو و نانوساختاري حاوي چارچوبهاي آلي فلزي براي جداسازي روغن از آب استفاده كردند.
آنها نتايج يافتههاي خود را در قالب مقالهاي در نشريه Science China Materials به چاپ رساندند.
در اين پروژه از چارچوب آلي فلزي موسوم به ZIF-8 استفاده شد كه در واقع ايميدازولات زئوليت است.
'زو' از محققان اين پروژه ميگويد: « ما سطح غشاء را با ZIF-8 پوشش داديم تا عملكرد جداسازي نفت از آب به خوبي انجام شود. براي ساخت اين غشاء تنها لازم است غشاء خام درون محلولي حاوي مواد اوليه در دماي اتاق غوطهور شود. اين غشاء از خاصيت ابرروغن دوستي بالايي برخوردار است كه در اين ميان معماري نانومقياس غشاء تأثير بهسزايي در نتيجه دارد. فاز آبي جذب ساختار نانو و ميكرو مقياس غشاء ميشود و يك لايه سد ايجاد ميكند كه موجب عبور روغن از آن ميشود.»
اين غشاء حاوي ساختار چارچوب آلي فلزي ميتواند تا 99.99درصد نفت را از آب جداسازي كند، به طوري كه ميزان نفت باقي مانده در آب به كمتر از 4 ppm ميرسد.
از سوي ديگر اين غشاء داراي دوام گرمايي تا 200 درجه سانتيگراد بوده و در برابر برخي حلالهاي آلي نظير THF، DMF، NMP،DCM و هگزان نرمال مقاوم است.
علمي ** 1836 **2017
تهران– ايرنا- محققان چيني با استفاده از چارچوب آلي فلزي، موفق به ساخت غشائي شدند كه ميتواند نفت را از آب با كارايي تقريبا صددرصد (99.99درصد) جدا كند، روشي كه گفته مي شود از نظر اقتصادي مقرون به صرفه است.