۱۱ آبان ۱۳۹۷، ۸:۲۹
کد خبر: 83086001
T T
۰ نفر
مكمل ياري براي رفع كمبود ويتامين دي در زنجان انجام مي شود

زنجان - ايرنا - كارشناس مسئول گروه بهبود تغذيه جامعه دانشگاه علوم پزشكي زنجان گفت: ويتامين دي D منبع خوب غذايي ندارد و مهمترين آن تابش مستقيم نور آفتاب به پوست است كه هم اكنون براي تامين اين ويتامين، مكمل ياري در تمام گروههاي سني انجام مي شود.

عصمت عباسي روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: طبق آخرين بررسي انجام گرفته با عنوان بررسي ملي وضعيت ريز مغذي ها توسط دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت، كمبود ويتامين D در كشور و استان در همه گروههاي سني از شيوع بالايي برخوردار است.
وي اظهار داشت: بطور كلي كمبود ويتامين (دي)D در سراسر جهان شيوع بالايي دارد و از عوارض كاهش سطح آن مي توان به خطر بروز بيماري هايي مانند سرطان، ديابت نوع يك، استئوپروز (پوكي استخوان) و اختلالات خود ايمني اشاره كرد.
اين كارشناس ادامه داد: D يك ويتامين محلول در چربي مي باشد كه متابوليت فعال آن 25 هيدروكسي ويتامين D نام دارد كه چرخش مقادير كافي اين متابوليت در گردش خون براي حفظ سلامت استخوان ها و بهبود عملكرد سيستم ايمن، رشد تمايز سلولي، تحريك توليد انسولين، تنظيم سيستم ايمني بدن، كاهش التهاب ، رشد و تكامل عضلاني نقش دارد.
وي، عدم دريافت ويتامين D را رژيم غذايي با فيتات بالا ، رژيم غذايي گياهخواري، مصرف كم شير و لبنيات و استفاده از نور مستقيم آفتاب ( آلودگي هوا، هواي ابري، لايه اوزون، كرم ضدآفتاب ، پوشش زياد را از جمله مهمترين دلايل بروز كمبود اين ويتامين ذكر كرد.
عباسي افزود: از مهمترين پيامدهاي كمبود ويتامين D مي توان ريكتز، راشيتيسم در كودكان ، استئو مالاسي(نرمي استخوان) و استئوبروز (پوكي استخوان) در بزرگسالان ، اختلال در رشد قدي كودكان و نوجوانان ، افزايش ابتلا به آسم و آلرژي، افزايش خطر ابتلا به ديابت و بيماري هاي اتوايميون (خود ايمني) از جمله بيماري MS را نام برد.
وي اظهار داشت: بطور كلي مهمترين منبع تامين ويتامين بدن سنتز پوستي است و در افراد زير 70 سال 80 تا 90 درصد ويتامين D توسط تابش نور مستقيم آفتاب بر پوست ساخته مي شود.
كارشناس مسئول گروه بهبود تغذيه جامعه دانشگاه علوم پزشكي زنجان ادامه داد: در افراد بالاي 70 سال (پيش ساز ويتامين D3) در پوست تا 75 درصد كاهش مي يابد و بنابراين ظرفيت سنتز ويتامين D از نور آفتاب در اين افراد خيلي كم است.
وي بيان كرد: مواد غذايي بطور طبيعي مقدار كمي ويتامين D دارند و در اين ميان ماهي هاي چرب مثل سالمون، ساردين و روغن كبد ماهي منابع غذايي غني از ويتامين D هستند و علاوه بر آن مصرف محصولات غذايي غني شده مثل شير غني شده با ويتامين D به تامين ويتامين مورد نياز بدن كمك مي كند.
عباسي افزود: در شيرخواران و كودكان ميزان ويتامين دي مورد نياز براي پيشگيري از كمبود روزانه 400 واحد بين المللي است و براساس برنامه كشوري همراه با ويتامين A به صورت قطره A+D يا قطره مولتي ويتامين از روز سوم تا پنجم پس از تولد تا پايان 2 سالگي داده مي شود.
وي اظهار داشت: استفاده از نور مستقيم خورشيد (نه از پشت شيشه) به مدت 10دقيقه در روز بطوري كه صورت، دست و پاي كودك در معرض آفتاب قرار گيرد نيز توصيه مي شود و علاوه آن مادران باردار دريافت روزانه واحد بين المللي1000 ويتامين D توصيه شده است.
كارشناس مسئول گروه بهبود تغذيه جامعه دانشگاه علوم پزشكي زنجان ادامه داد: براي دختران و پسران در دوره دبيرستان در ماه يك عدد مكمل 50 هزار واحدي ويتامين D به مدت 9 ماه در هر سال تحصيلي بايد اجرا شود.
وي بيان كرد: در گروه سني جوانان 18 تا 30 سال ، زنان ميانسال و سالمندان نيز مصرف ماهانه يك عدد مكمل 50 هزارواحدي ويتامين D در ماه از طريق شبكه هاي بهداشتي و درماني كشور اجرا مي شود.
اين مسئول خاطر نشان كرد: باتوجه به اينكه ويتامين D يك ويتامين محلول در چربي است و در بدن ذخيره مي شود مصرف خودسرانه و بيش از اندازه آن توصيه نمي شود و عوارض زيادي به همراه دارد.
9646/8068