۱۲ آبان ۱۳۹۷، ۸:۱۹
کد خبر: 83086619
T T
۰ نفر
شكست سیاست های تحریمیِ ترامپ در سایه تدبیر ایرانی و حمایت جهانی

تهران - ایرنا - همراهی جامعه جهانی با جمهوری اسلامی ایران در برابر تحریم های یكجانبه آمریكا و تمایل كشورها برای تداوم خرید از نفت با تهران و تلاش این كشورها برای دور زدن تحریم ها تلاش های ترامپ برای تحریم های همه جانبه را ناكام گذاشته است.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریكا از همان آغاز ورود به كاخ سفید بنای كارش را برای افزایش فشار و تحریم علیه ایران گذاشت و از جمله رفتارهای تهدید زایش خروج یكجانبه وی از توافق چند جانبه هسته ای در هجدهم اردیبهشت ماه بود.
دولت آمریكا پس از خروج از توافق هسته ای تلاش گسترده ای را برای فشار حداكثری و تحریم ایران به كار گرفت. اما شواهد نشان می دهد كه روند تحولات، طبق پیش بینی و برنامه ریزی آمریكا پیش نمی رود.
در این زمینه تارنمای عربی روزنامه «الشعب الیومیه» چین در گزارشی به قلم «جین لیانگ شیانگ» استادیار مركز پژوهش های بین المللی «شانگهای» نوشت: نباید درباره تاثیر تحریم های آمریكا علیه اقتصاد ایران مبالغه كرد. زیرا هنوز هم ایران به مسیر خود ادامه می دهد و سیاست های میان مدت و بلندمدت درباره تحریم ها از بین خواهد رفت.
'ایران طی 40 سال گذشته همواره با تحریم ها روبرو شده است. با این وجود تحریم ها نتوانسته اند نظام جمهوری اسلامی را از پای در آورند. علت این موضوع آن است كه این كشور به طور بی نظیری دست به یك سری اقدامات و تدابیر با هدف رویارویی با تحریم ها زده است كه از جمله این تدابیر معامله پایاپای است. این تدابیر به ایران كمك كرده است تا سختی را پشت سر گذارد.'
در ادامه این گزارش آمده است: با آغاز تحریم ها علیه ایران بسیاری از كشورهایی كه با این كشور روابط اقتصادی و بازرگانی داشتند از فشار تحریم های آمریكا نگران بودند اما با سپری شدن زمان، شركای اقتصادی و بازرگانی به تدریج بار دیگر روابط اقتصادی و بازرگانی خود با ایران را از سر گرفتند و آمریكا نتوانست ایران را زیر فشار قرار دهد. از این رو، شكاف ها هر روز بیشتر خواهد شد و در نتیجه آن آثار تحریم ها از بین خواهد رفت.
'فضای بین المللی كه اكنون ایران در آن به سر می برد در مقایسه با فضای سال 2012 برای تهران بسیار بهتر است. در حال حاضر سیاست هسته ای ایران مورد پسند بسیاری از قدرت های بزرگ جهانی است. اكنون میان آمریكا و قدرت های بزرگ درباره تحریم های ایران اختلاف وجود دارد. افزون بر این، قدرت های بزرگ درباره بسیاری از مسائل با آمریكا اختلاف دارند. این كشورها نه تنها مخالف عقب نشینی آمریكا از توافق هسته ای ایران هستند، بلكه برای پایبندی به تعهدات خود در برجام پافشاری می كنند.'
روزنامه «العربی الجدید» چاپ لندن نیز نوشت: تبلیغات ترامپ برای تحریم ایران با چالش های بسیاری روبرو است. چین و هند به عنوان بزرگترین مشتریان نفت ایران هنوز از ایران نفت می خرند. تركیه و روسیه هم در این زمینه با تهران همكاری می كنند. انگلیس، فرانسه و آلمان هم برای ادامه همكاری با ایران وعده داده اند. در این زمینه «رابرت اینهورن» كارشناس اندیشكده بروكینگز معتقد است كه ترامپ نمی تواند به اهدافی كه درباره ایران مشخص كرده است، برسد. زیرا این اهداف واقعی نیست و سیاست های او با شكست روبرو خواهد شد.
'تلاش های واشنگتن برای تشدید تحریم ها علیه ایران طی ماه های گذشته سبب شكاف میان آمریكا و همپیمانان اروپایی اش و نیز سبب تنش میان آمریكا و چین شده است و این روند دهه ها تلاشِ دولت آمریكا برای همسو كردن هند با خود را با شكست روبرو خواهد ساخت. همچنین این موضوع در برقراری ثبات در سوریه و نبرد علیه داعش موانعی به وجود خواهد آورد.'
تارنمای «الوقت» لبنان نیز دراین خصوص نوشت: بسیاری از تحلیلگران مسائل اقتصادی معتقدند كه واشنگتن از همه ابزارها برای افزایش فشار علیه ایران استفاده كرده اما در همه زمینه ها با شكست روبرو شده است؛ به طوری كه «حسن روحانی» رئیس جمهوری اسلامی ایران چندی پیش گفت هیچ تحریمی با عنوان تحریم های جدید ( 4 نوامبر) وجود ندارد. زیرا همه تحریم ها پیش از این زمان عملی شده اند. در واقع تحریم های اخیر واشنگتن به منزله شلیك آخرین فشنگی است كه در تفنگ آمریكا وجود دارد كه هدف از آن ضربه زدن به اقتصاد ایران است اما این فشنگ هم به هدف نرسیده است. زیرا بازار ارز با تحریم های جدید آمریكا تاثیر نخواهد پذیرفت و اكنون ارزش ارز ایران در حال بهبودی است.
تارنمای شبكه خبری «الجزیره» قطر نیز در گزارشی عنوان كرد: بسیاری از دیپلمات های اروپایی هشدار داده اند كه تحریم های آمریكا علیه ایران سبب می شود بسیاری از كشورها به دنبال ایجاد سیستم بانكی جدیدی باشند كه می تواند به سلطه بلند مدت دلار پایان دهد. در این زمینه نشریه «واشنگتن اگزماینر» در گزارشی به قلم «جویل جیرك» نوشت این مشكل از زمانی به وجود آمده است كه ترامپ با تحریم های ایران به دنبال خارج كردن آن از نظام بانكی جهانی است. این نویسنده معتقد است با نزدیك شدن به زمان تحریم صادرات نفت ایران اكنون توجه ها به سوی به سوئیفت متمركز شده است.
' آمریكا در شرایط كنونی كنترل سوئیفت را در اختیار ندارد. اما ترامپ تهدید كرده است كه هر یك از اعضای سوئیفت با بانك های ایران همكاری كنند آنان را تحریم خواهد كرد. اگر ترامپ دست به چنین اقدامی بزند این موضوع سبب خواهد شد كه مذاكرات برای دستیابی به یك نظام بانكی جایگزین شتاب گیرد كه در آن به دلار آمریكا و سیاست های این كشور توجهی نخواهد شد. این نویسنده به نقل از یك دیپلمات غربی می نویسد طرد ایران از سوئیفت می تواند چین و روسیه را به ایجاد نظام مالی ویژه ای تشویق می كند كه پس از آن هم مشخص نیست برای كل سیستم مالی جهان چه اتفاقی رخ خواهد داد.'
به نوشته روزنامه «مصروای»، پیش بینی می شود تصمیم ترامپ برای تحریم ایران سبب شكاف بیشتر میان اروپا و آمریكا شود. زیرا كشورهای اروپایی خواهان ادامه همكاری تجاری با تهران هستند. همچنین این اقدام دولت آمریكا به روسیه و چین فرصت طلایی می دهند تا سلطه آمریكا در نظام مالی جهانی را به چالش بكشند.
روزنامه «الزمان» عراق نیز در گزارشی نوشت: تحریم های آمریكا علیه ایران یك داستان تكراری و خسته كننده است. اروپا، روسیه، چین و هند و بسیاری دیگر از كشورها با ایران همكاری خواهند كرد. ایران نفت خود را صادر خواهد كرد و مرزها، راه های دریایی و هوایی آن در همه مسیرها بازخواهد بود. این كشور مواد غذایی، سلاح، ابزارهای فناوری، كشاورزی، صنعتی و هسته ای را با آزادی كامل وارد خواهد كرد وبا این وجود مشخص نیست كه ترامپ پست صفت دیوانه یاوه گو از چه تحریمی سخن می گوید؟
پژوهش **9278**1552