۱۳ آبان ۱۳۹۷، ۱۷:۳۷
کد خبر: 83088987
T T
۰ نفر

آغاز فصل جديد روابط چين و پاكستان

۱۳ آبان ۱۳۹۷، ۱۷:۳۷
کد خبر: 83088987
آغاز فصل جديد روابط چين و پاكستان

اسلام آباد - ايرنا - تحليلگران سفر عمران خان به چين در شرايط خاص اقتصادي پاكستان را آغاز فصل جديد در روابط اسلام آباد - پكن ارزيابي مي كنند.

به گزارش روز يكشنبه ايرنا، عمران خان نخست وزير پاكستان كه در راس هياتي بلند پايه به چين سفر كرده است در ملاقات با 'لي كه چيانگ' همتاي چيني از وي خواست براي برون رفت از بحران اقتصادي به پاكستان كمك كند.
«عمران خان» در سفر به چين، در گفت و گو با 'لي كه چيانگ'همتاي چيني خود، توسعه سرمايه گذاري چين در كشورش و ارائه وام چند ميليارد دلاري به اين كشور را خواستار شد.
عمران خان در اين ديدار با تشريح اهميت طرح كريدور اقتصادي چين و پاكستان گفت:سي پك براي پاكستان از اهميت فراواني برخوردار است و ما به آن به عنوان يك فرصت استثنايي براي توسعه اقتصادي خود نگاه مي كنيم .
نخست وزير پاكستان با بيان اينكه طرح (سي پك) باعث رشد اقتصادي اين كشور خواهد شد، اضافه كرد:دولت تصميم دارد تا از اين طريق استاندارد زندگي مردم را بالا ببرد .
در اين ملاقات عمران خان از همتاي چيني براي سفر به اسلام آباد دعوت كرد .
نخست وزير چين نيز دو كشور را دوست همه فصول خواند و گفت :چين به روابط خوب با پاكستان اهميت فراوان مي دهد .
چين، قرار است حدود 60 ميليارد دلار در چارچوب طرح يك كمربند يك جاده در پاكستان سرمايه گذاري كند و تاكنون چندين طرح زير بنايي پاكستان با هزينه چند ميليار دلار در اين كشور به مرحله بهره برداري رسيده است.
هدف از اجراي كريدور اقتصادي چين پاكستان ، اتصال سه ايالت شرقي چين از طريق مسيرهاي جاده اي و ريلي به بندر در حال احداث گوادر در جنوب ايالت بلوچستان پاكستان است و چين قصد دارد توليدات و كالاهاي خود را از طريق بندر گوادر به كشورهاي جهان صادر كند.
دولت چين همچنين قصد دارد منابع انرژي را از طريق كريدور سي پك به مناطق شرقي چين منتقل كند .
از سوي ديگر دولت پاكستان در نظر دارد از صندوق بين المللي پول نيز وام چند ميليارد دلاري دريافت كند.
سيد طارق فاطمي مشاور نخست وزير پيشين پاكستان در مقاله اي كه در روزنامه «نيوز» پاكستان منتشر شد، در واكنش به سفر عمران خان به چين نوشت:دوستي پاكستان و چين از بلند ترين قله ها بلند تر وعميق تر از عميق ترين اقيانوسها و شيرين تر از عسل مي باشد.
چين زماني كه آمريكا و كشورهاي غربي از سرمايه گذاري در پاكستان به بهانه ناامني و بي ثباتي خودداري مي كنند، ده ها ميليارد دلار در اين كشور و در چارچوب كريدور اقتصادي چين و پاكستان سرمايه گذاري كرد.
چين همچنين در روزهاي سخت و مشكلات و چالش هاي داخلي و خارجي در كنار پاكستان بوده است و اين كشور در مجامع بين المللي نيز از پاكستان دفاع كرده است .
اين سياستمدار ارشد پاكستاني در ادامه مقاله خود مي افزايد:متاسفانه سخنان نسنجيده يكي از مشاوران نخست وزير عليه چين نه تنها حيرت مقامات بلند پايه چين را در پي داشت بلكه باعث شد تا برخي از سياستمداران چيني نسبت به آن اظهار ناخرسندي كنند.
اين مشاور ( عبدالرزاق داوود ) يكي از دوستان نزديك ژنرال پرويز مشرف ديكتاتور سابق پاكستان بوده است و معلوم نيست كه سخنان وي موضع دولت پاكستان را بيان مي كند يا اينكه وي خود به صورت شخصي اين سخنان را بر زبان رانده است .
طارق فاطمي آورده است : توافقنامه كريدور اقتصادي چين – پاكستان در آوريل سال 2015 ميلادي و در سفر كوتاه ' شي جي پينگ' رئيس جمهور چين به پاكستان صورت گرفت.
چين همچنين نيروگاه اتمي چشمه را در پاكستان احداث كرده است و قصد دارد چند نيروگاه ديگر اتمي براي توليد برق در پاكستان احداث كند و اين كشور همچنين به صورت مشترك با پاكستان جنگنده هوايي تندر را ساخته است.
پاكستان تلاش مي كند تا با سرمايه گذاري عظيم چين زيربناها اين كشور را بازسازي كند به بحران انرژي نيز پايان دهد.
اين سياستمدار پاكستاني در ادامه نوشت:آمريكا بارها با طرح سي پك مخالفت كرده است و برخي از مسئولان دولتي پاكستان نيز با همصدا شدن با آمريكا اعلام كرده اند كه طرح كريدور اقتصادي چين باعث بدهكار شدن پاكستان در دراز مدت خواهد شد.
اشاره «طارق هاشمي» به سخنان «عبدالرزاق داوود» است.
«عبدالرزاق داوود» از صنعتگران پاكستاني و از اعضاي كميته 9 نفره بازنگري طرح «سي پك » اخيرا با انتقاد از اقدام ناقص و بدون برنامه دولت پيشين اين كشور در حمايت از برنامه هاي اين طرح گفت:مسئولان عاليرتبه دولت حزب مسلم ليگ نواز بسياري از نواقص موجود در اين طرح را ناديده گرفتند .
مشاور نخست وزير پاكستان در امور صنايع نساجي و سرمايه گذاري همچنين گفت:شركت هاي چيني بر اساس توافق با دولت پاكستان از مزيت هاي سرشاري برخوردار مي شوند.
از سوي ديگر، «وانگ يي» وزير امور خارجه چين كه به پاكستان سفر كرده بود، آمادگي پكن براي گفت وگوي دوباره با دولت جديد پاكستان براي رفع نواقص كريدور مشترك اقتصادي چين -پاكستان موسوم به «طرح سي-پك» را اعلام كرد.
'وانگ يي' در ديدار با مقامات پاكستاني گفت:طرح سي پك به هيچ عنوان براي تحميل بدهي بر پاكستان نيست، بلكه با تكميل آن همه طرف ها از مزيت هاي اقتصادي آن سود مي برند.
'داوود' مشاور نخست وزير پاكستان پيشنهاد توقف يكساله اين طرح را مطرح كرده و گفته بود:طي اين مدت دولت مي تواند درباره رفع نواقص تصميم گيري كند.
برخي از مسئولان عاليرتبه دولت پاكستان موافقت خود را با ايده تكميل بلند مدت اين پروژه و افزايش دوران پرداخت بدهي براي جلوگيري از ورشكستگي دولت ( پاكستان ) در آينده را اعلام كردند.
در حال حاضر دولت جديد پاكستان در بدترين شرايط بحران مالي و اقتصادي قرار دارد و اسلام آباد براي افزايش ذخاير ارزي كشور در پي اخذ كمك مالي از دوستان خود يا صندوق بين المللي پول است.
آساق**6125**