۱۴ آبان ۱۳۹۷، ۱۲:۲۸
کد خبر: 83089744
T T
۰ نفر
بزرگداشت زندمقدم همانند بلوچستان ذوق و اندوه توأمان دارد

تهران-ایرنا- احمد مسجد جامعی عضو كمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران عنوان كرد: برای برگزاری مراسم بزرگداشت مقام محمود زند مقدم دیر شده است اما برگزاری آن همچنان جای مسرت دارد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، احمد مسجد جامعی روز دوشنبه در بزرگداشت محمود زند مقدم، نویسنده و پژوهشگر كه در كتابخانه ملی برگزار شد، گفت: برای این مراسم بسیار دیر شده اما خوشحالم كه سرانجام برگزار شد.
وی افزود: این بزرگداشت مانند وضعیت با اشاره به وضعیت سیستان و بلوچستان همان دوگانگی، ذوق و اندوه را در من ایجاد می‌كند، در كنار آن همه ثروت و توانمندی، چنان فقر و سختی وجود دارد كه حیران می‌شوم.
احمد مسجد جامعی، افزود: با وجود همه ویژگی‌های بلوچستان، نه كار پژوهشی در این منطقه انجام شده، نه كار ادبی چشم‌گیری، شاید اهمیت داشته باشد كه بگویم، حتی تصمیم گیرندگان نیز، با فرهنگ و ویژگی‌های این منطقه آشنا نیستند و ظرفیت‌های آن را ندیده‌اند.
عضو شورای شهر تهران، با اشاره به تفاوت‌های فرهنگی در موقعیت‌های متفاوت جغرافیایی گفت: معنی واژه قاچاق برای ما با آن‌ها متفاوت است، در بلوچستان، قاچاق بخشی از زندگی است، شغل به شمار می‌رود و انجام طبیعی است. كتاب حكایت بلوچ و كار دكتر زندمقدم مقدم، از این نظر اهمیت دارد كه سراسر این سرزمین را دیده‌اند و همه مسایل فرهنگی را پوشش داده‌اند. این یعنی كار ایشان گزارشی دست اول است.
وی ادامه داد: ایشان با اتوبوس به همه مناطق بلوچستان سر زده‌اند و از شادمانی‌ها، شعرها، لالایی‌ها تا آیین‌های باران‌خواهی و مراسم‌ محلی، گنجینه‌ای ساخته‌اند. با این كه شاید دیگران هم این كارها را انجام داده باشند اما استاد زندمقدم همه را یك جا جمع كرده است.
مسجدجامعی به نظر شاهرخ مسكوب درباره حكایت بلوچ اشاره كرد و گفت: مسكوب می‌گوید خواندن این كتاب مقدمات می‌خواهد، یعنی داده‌های آن به قدری زیاد است كه نمی‌توان به سادگی از كنار آن عبور كرد.
محمود گودرزی نیز در این نشست از ویژگی‌های اخلاقی زندمقدم سخن گفت.
گودرزی كمال یافتن پژوهش در اثر دكتر زندمقدم را مهم دانست و افزود: او از سلول‌ها آغاز می‌كند تا این پژوهش را شكل بدهد، تاریخ فردی را به تاریخ جمعی گره می‌زند و شكل كمال یافته كار او در حكایت بلوچ به خوبی دیده می‌شود. مردم‌داری او نیز در آثارش پیداست و او صدای مردم است، صدای مردم مطرود كه در حاشیه زیسته‌اند.
گودرزی ادامه داد: فرهنگ معدل‌سازی تمثیل‌ها و عبارت‌ها از بلوچی به فارسی كه در پایان كتاب آمده، بسیار اهمیت دارد و نشان دهنده اوج دقت دكتر زندمقدم مقدم است.
در این نشست، مهندس حسینی، استاندار سابق سیستان و بلوچستان، صدری، مدیر انتشارات دنیای اقتصاد (ناشر كتاب) و جمعی از نویسندگان، خبرنگاران و اهالی كتاب حضور داشتند. در پایان لوح تقدیری از سوی خانم دكتر بروجردی، ریاست كتابخانه ملی به دكتر زندمقدم مقدم اهدا شد.
در پایان ایران مراسم كه در آن مجموعه هفت جلدی «حكایت بلوچ» رونمایی شد، دكتر زندمقدم كه با وجود كهولت سن و بیماری در مراسم حضور داشت، در حال اشك ریختن، تنها یك جمله گفت: از این همه لطف كه بعد از پنجاه سال دیدم، تشكر می‌كنم.
محمود زند مقدم، نویسنده و پژوهشگر مردم شناسی، متولد سال 1317، فارغ‌التحصیل دكترای برنامه‌ریزی منطقه‌ای از دانشگاه دورهام انگلیس بود. وی در سال‌های 50 تا 57 در جایگاه كارشناس سازمان برنامه و بودجه، همكار وزارت نیرو در مطالعه طرح‌های آبی، رئیس دفتر برنامه و بودجه در زاهدان و مسئول مركز مطالعات و پژوهش‌های خلیج فارس و دریای عمان در استان سیستان و بلوچستان به كار اشتغال داشت.
زندمقدم باقی سال‌های زندگی را با هزینه‌ شخصی در سفر به بلوچستان گذراند. او روایت این سفرها را در هفت جلد «حكایت بلوچ» نوشته است. همچنین از این نویسنده اثر پژوهشی «شهر نو» نیز چاپ و منتشر شده است.
فراهنگ** م.ز** 9053
۰ نفر