با توجه به قرار گرفتن جاده هاي اصلي استان در موازات زمين هاي كشاورزي و شاليزارها دود ناشي از آتش زدن ضايعات كشت برنج نفس كشيدن را براي مردم عادي، رهگذران و مسافران سخت كرده و هفته ها بوي دود در فضاي منطقه استشمام مي شود.
علاوه بر انسان ها با توجه به فصل مهاجرت پرندگان به تالاب هاي مازندران، دود براي آنها نيز مضر و عامل كوچ مي شود و به اين آسيب ها بايد گرم تر شدن هوا را نيز افزود.
پايين بودن ارزش اقتصادي كاه و كلش و هزينه بر بودن خروجش از مزارع از جمله عواملي است كه باعث شده تا برخي كشاورزان براي كشت دوباره زمين ان را اتش زده و عملا محيط زيست و سلامت شهروندان قرباني شود.
460هزار هكتار از اراضي مازندران زير كشت محصولات كشاورزي قرار دارد و سالانه از اين مزارع حدود 6ميليون تن محصول برداشت مي شود كه سهم برنجكاري سالانه 210 هزار هكتار زمين و يك ميليون تن محصول است.
به موازات محصول برنج و تقريبا هم اندازه با آن ضايعات و كاه و كلش به همراه دارد كه سالياني است به علت فقدان ارائه راهكار موثر جايگزين از سوي نهادهاي ذيربط كشاورزي، توجه به سود اني و غفلت برخي كشاورزان در سر زمين سوزانده مي شود.
با دوبار شدن كشت برنج در شاليزارهاي خسته شمال، آتش و دود كاه و كلش نيز بلندتر شده و اكنون يك فصل كامل از زندگي مردم استان و گردشگران رهگذر را تحت تاثير قرار مي دهد.
بگذريم از اينكه پوشاندن روزنه خاك و ممانعت از نفوذ آب و از بين رفتن حشرات خاك ساز از مضرات مهم اقتصادي ناشي از آتش سوزي كاه و كلش به گفته كارشناسان است كه تاكنون جدي گرفته نشده است.
البته تنها مقصر دانستن كشاورز كه كمي از سر ناچاري است، شايسته نباشد، چراكه كشاورز به همين سود فصلي وابسته است و اين در واقع وظيفه نهادهاي واسط و مرتبط و نياز به فرهنگ سازي از طريق كارشناسان كشاورزي و دهياران از طريق رودرو و صورت به صورت است.
به گفته كارشناسان اقدام قهري يا تشكيل پرونده در دادگستري شايد راه حل موقتي باشد اما حتما بايد طرح هاي جايگزين براي كشاورزان ارائه داد تا انها تشويق به استفاده از كاه در دامداري يا محصول ديگر شوند و يا اينكه ان را اتش نزنند.
چندي پيش محيط زيست مازندران اعلام كرد كه دهها پرونده قضايي براي متخلفان آتش زدن كاه و كلش تشكيل داده و با تكيه بر بندهاي قانوني سعي در جلوگيري از اين اقدام آلاينده هوا و نفس گير زمين هاي كشاورزي دارد.
در اين ميان مسئولان جهاد كشاورزي هم خبرهاي از يافتن راه حل هاي براي بهره برداري مثبت از كاه و كلش مي دهند، اما در صحنه عمل همچنان برخي از كشاورزان اتش زدن كاه و كلش را سودمند تر مي دانند.
مديريت ترويج كشاورزي استان مازندران چندي پيش اعلام كرد:در حال حاضر در جهاد كشاورزي در حال تحقيق براي بهره برداري مثبت از كاه و كلش هستيم كه فعلا در مرحله آزمون و خطا قرار دارد.
آتش بس به سوزاندن كاه و كلش امروزه از لازمه هاي اقتصاد شرافتمندانه برنج كاري است، چراكه علاوه بر آلودگي محيط به دليل سوختن سموم و مواد شيميايي كشاورزي در كاه و كلش براي مردم و كشاورزان مي تواند مرگبار باشد.
هر چند نياز است جهاد كشاورزي و محققان سريعتر به دنبال كاربردهاي بهينه و بهره برداري مثبت از كاه و كلش باشند اما تا آن زمان همكاري كشاورزان در اتش نزدن كاه و كلش، در حفظ محيط زيست و سلامت همه فرزندان اين منطقه موثر است.
/1899/7335
ساري - ايرنا - پاييز زيباي مازندران و هواي دلپذير ابري و باراني ان همه ساله پس از برداشت برنج به علت اتش زدن كاه و كلش و ضايعات كشاورزي به هوايي آلوده، ناخوشايند و بويي نامطبوع آميخته مي شود.