۱۵ آبان ۱۳۹۷، ۱۶:۴۳
کد خبر: 83091548
T T
۰ نفر
نگاهي به علل و عوامل درگيري در «اُرُزگان» افغانستان

كابل- ايرنا - پنجم آبان ماه جاري از استان «اُرُزگان» افغانستان، در آنجا كه با شهرستان «مالستان» در استان «غزني» هم مرز است، خبر رسيد كه گروه طالبان به مردم حمله كرده اند و ضمن كشتار، مغازه و منازل مردم را نيز به آتش كشيده اند،اما بعد از 9 روز هنوز بحث سر ماهيت اين حملات است.

به گزارش ايرنا، گروه طالبان شنبه شب پنجم آبان به منازل مردم در مناطق «حسيني»، «كندلان» و «اوچي» در شهرستان «خاص ارزگان» يورش بردند كه اغلب اين ساكنان از اقوام هزاره افغانستان هستند و در آن حمله 45 غير نظامي از جمله كودكان ، زنان و مردان را از منازل خارج كرده و به گفته شاهدان عيني تيرباران كردند.
با اين حملات صدها خانواده مجبور شدند خانه هاي خود را در اين مناطق ترك كنند و به شهرستان هاي مالستان و «جاغوري» پناه ببرند و پس از شديد شدن درگيري شماري از مردم ساكن در مرز ارزگان از شهرستان مالستان نيز مجبور به ترك خانه خود شدند.
حمله اوليه طالبان با مداخله تعداد كم نيروهاي پليس در شهرستان مالستان و جاغوري در استان غزني به عقب رانده شدند و مردم محل نيز در اين نبرد از نيروهاي پليس حمايت كردند و در كنار آنها ايستادند.
برخي از مردم از مناطق مرزي جاغوري و مالستان هم براي همدردي با مردمان كندلان و حسيني به محل رفتند اما طالبان با جمع آوري نيروي زيادي از استان هاي «زابل»، «غزني»، «ارزگان» و «هلمند» حملات وسيعي را براي چند شبانه روز بر اين مناطق از سر گرفت كه بر اساس گزارش هاي رسيده ، صدها تن از اعضاي گروه قطعه سرخ طالبان در اين حملات نقش اصلي داشتند.
حمله طالبان به اين مناطق تا ديروز دوشنبه ادامه داشت و با كشته شدن 14 نيروي پليس و تاخير در ورود ارتش و نيروهاي دولت مركزي ايستادگي بطور كامل شكست خورد و بر اساس اخبار رسانه هاي محلي افغانستان ، منطقه به شكل عملي براي ادامه كشتار در اختيار طالبان قرار گرفت.
با وجود درخواست هاي مكرر نمايندگان استان هاي ارزگان و غزني در مجلس و تماس هاي مردمي با وزارتخانه هاي دفاع و كشور ، روند كمك بي پاسخ باقي مانده است.
«محمد عارف رحماني» نماينده استان غزني در مجلس به خبرنگار ايرنا گفت كه با تلاش هاي فراوان و مراجعه به وزير دفاع، وزير كشور و رئيس عمومي امنيت ملي همه رايزني ها براي تسريع در كمك به مردم ناكام ماند و نهادهاي امنيتي همكاري نكردند.
وي گفت كه هيچ دليل منطقي براي تعلل و كمك نكردن به مردم در نزد مقامات نهادهاي امنيتي وجود نداشت اما شايد علت هايي پيش آنها باشد كه ما بي خبر هستيم و بر همين اساس گذاشتند كشتار قومي در ارزگان رخ دهد.
هر چند روز شنبه گذشته «طارق شاه بهرامي» وزير دفاع افغانستان در مجلس به نمايندگان مردم غزني اطمينان داد كه نيروهاي ارتش به محل اعزام شده اند اما مردم محل گزارش دادند كه حدود 35 نيروي ارتش در «ميرادينه» مركز شهرستان «مالستان» حضور يافته اند و سه شبانه روز در اين محل كه از منطقه مورد تهاجم طالبان حدود 60 كيلومتر فاصله دارد زمين گير شده اند و وارد درگيري براي دفاع از مردم نشده اند.
«عبدالله شريفي» يكي از ساكنان منطقه «كندلان» در گفت و گوي تلفني به خبرنگار ايرنا گفت كه طالبان به بهانه جمع آوري «ذكات» كه آنها به نام «عشر» مي خوانند با حمله به منطقه آنها، حدود 45 غيرنظامي را كه تعدادي از آنها زنان ، كودكان و پيرمرد بودند و نتوانستند فرار كنند از منازلشان بيرون آوردند و در كنار منازلشان تيرباران كردند.
وي گفت كه 15 مغازه ويران و به آتش كشيده شد و صدها خانواده تنها موفق شدند جان خود را از اين حمله نجات دهند و همه اموال و دارايي آنها جامانده است.
شريفي قومي خواندن جنگ در اين منطقه را رد كرد و گفت كه هر چند برخي دعواهاي حقوقي كم ارزش بين اقوام پشتون و هزاره در اين منطقه وجود دارد ، اما به حدي نبود كه منجر به جنگ قومي شود و مردمان دو طرف قرن هاست در كنار هم زندگي مي كنند.
وي گفت كه طالبان با بهانه جويي هاي مختلف از جمله حضور افراد مسلح غير مسئول و جمع آوري عشر ، فرصت حمله به مردم را براي خود مساعد ديده و شماري از افراد هم با گزارش دروغ و اشتباه ، رئيس جمهوري را متقاعد كرده اند كه جنگ ارزگان قومي است.
وي گفت كه جرم مردم حسيني و كندلان تنها اين است كه هزاره هستند و از دولت حمايت كرده اند و خود را ملزم به وفاداري و حمايت از دولت مركزي دانسته اند و به همين جرم مورد تهاجم بي رحمانه گروه طالبان قرار گرفته اند.
حملات بيرحمانه طالبان به اين مناطق واكنش همه اقشار افغانستان از جمله مقامات در پايتخت را برانگيخت و نمايندگان مجلس هم از دولت خواستند كه از مردم دفاع كنند و براي آوارگان اين حمله كمك هاي غذايي و پوشاك فراهم كند كه در عمل در هواي سرد بي پناه شده اند.
آنچه در اين مدت اتفاق افتاد و صحنه را سوال برانگيز كرد اين بود كه پس از گذشت حدود پنج روز از حمله طالبان، «محمد سرور دانش» معاون دوم رئيس جمهوري افغانستان در يك نشست در كابل از مردم «حسيني» و «كندلان» ارزگان خواست كه از خود قاطعانه در برابر حمله وحشيانه طالبان دفاع كنند و وعده اي براي اعزام نيروهاي ارتش و كمك به نيروهاي مردمي بعنوان معاون رئيس جمهوري نداد و سخني هم در مورد اقدام دير هنگام ارتش نگفت.
دانش در اين نشست از دولت انتقاد كرد كه براي دفاع از مردم اقدامي نكرده است و خواستار دفاع از غيرنظاميان شد.
رئيس جمهوري افغانستان هم يكشنبه گذشته با صدور حكمي كه در رسانه هاي افغانستان تصويرش منتشر شد ، اين جنگ را عنوان قومي داد و هيأتي را براي حل آن تعيين كرد.
«محمد اشرف غني» در حالي حمله طالبان به ارزگان را قومي عنوان كرد كه گروه طالبان در صفحه اجتماعي خود مسئوليت اين حمله را برعهده گرفته و از كشتن ده ها نفر در اين مناطق خبر داده است .
قومي جلوه دادن جنگ در ارزگان واكنش هاي زيادي را در مجلس نمايندگان، رسانه هاي افغانستان و محافل سياسي بدنبال داشت و برخي از افراد در اين درگيري متهم به حمايت از طالبان يا حداقل فرصت دادن به طالبان براي كشتار مردم شدند.
رئيس جمهوري با مواجه شدن چنين واكنش هايي حكم قبلي را اصلاح كرد و كلمه منازعه قومي را كه در حكم اول آمده بود، حذف كرد اما همچنان هيأت را به مناطقي راهي كرد كه به گفته رسانه هاي محلي ديگر نيروي دولتي در آن براي دفاع از مردم و تأمين امنيت هيأت وجود ندارد و منطقه بطور كامل در كنترل طالبان قرار دارد.
اين كه هيأت اعزامي رياست جمهوري افغانستان بتواند در منطقه طالبان براي بررسي وضعيت، نوع و علت كشتار و كيفيت آتش زدن هاي منازل مردم گزارش تهيه كند، كار دشواري به نظر مي رسد.
«عبدالله عبدالله» رئيس اجرايي دولت وحدت ملي افغانستان نيز روز گذشته در نشست شوراي وزيران در كاخ «سپيدار» از وقت كشي و تعلل در دفاع از مردم انتقاد كرد و گفت كه نبايد دولت براي دفاع از مردم ديراقدام مي كرد.
عبدالله پذيرفت كه با اقدام بي وقت نهادهاي دولتي تلفات غير نظاميان در اين حمله افزايش يافته و سخنان رئيس جمهوري را كه وي آن را جنگ قومي خوانده بود، رد كرد و گفت كه اين جنگ حمله طالبان عليه مردم افغانستان است.
در اين نشست بازهم وزارت دفاع افغانستان اطمينان داد كه نيروي ارتش به منطقه اعزام شده است و مشكلي رخ نخواهد داد، هر چند وزير دفاع درست مي گفت زيرا حدود 35 نيروي ارتش به شهرستان مالستان رسيده است اما اين كه نيروها در 60 كيلومتري محل درگيري بسر مي برند و هنوز وارد ميدان دفاع از مردم نشده اند، اشاره اي نكرد.
در اين ميان سكوت رسانه هاي غربي و حتي محلي نيز جالب توجه است كه پيش از اين در كوچكترين درگيري بين نيروهاي دولتي و طالبان كه يك يا چند غير نظامي جان مي دادند، از نشر آن در تلويزيون و راديو ها به صورت مكرر مردم را خسته مي كردند اما اين بار بطور كامل ساكت ماندند و كشتار بي رحمانه غير نظاميان را پوشش ندادند.
امروز سه شنبه گزارش هايي از منطقه مالستان رسيد كه نشان مي دهد، حدود 70 تن از نيروهاي ارتش شب گذشته بطرف محل حمله طالبان حركت كرده اند اما از اين كه وقتي خواهند رسيد كه سود نظامي دارد يا خير هنوز گزارشي نرسيده است.
آساق*291*1104**1337