به گزارش گروه علمي ايرنا از پايگاه خبري ساينس ديلي، بر اساس تحقيقات پيشين، از شروع عصر صنعتي شدن در حدود 525 ميليارد تن دي اكسيد كربن در آب اقيانوس هاي جهان جذب شده و در مقايسه با 200 سال قبل آب اقيانوس ها را 30 درصد اسيدي تر كرده است.
اين تغييرات، سريع ترين تغييراتي است كه در طول 50 ميليون سال گذشته در اقيانوس ها به وقوع پيوسته و در اين مدت كوتاه پيامدهاي بسيار وسيعي داشته است. يكي از اين پيامدها رسيدن جريان هاي آب اسيدي به بستر اقيانوس و حل كردن آن است.
در اين مطالعه محققان به بررسي ميزان تحليل رفتن بستر اقيانوس و نحوه اثرگذاري فعاليت هاي انسان بر اين پديده پرداختند. بستر سالم اقيانوس ها عمدتا از جنس كلسيت تشكيل شده است. كلسيت ماده اي سفيد رنگ است كه از تجزيه بقاياي پلانكتون ها و ساير موجودات آبزي توليد مي شود.
بر اساس اين تحقيقات عميق ترين نقاط اقيانوس ها به دليل فشار بالا، دماي پايين و دي اكسيد كربن محلول در آب، اسيدي هستند. اما در مناطق با عمق كمتر، ميزان اسيديته آب كمتر بوده و امكان تجمع كلسيت در آن وجود دارد. بيشترين عمقي كه در آن امكان تجمع كلسيت وجود دارد، با عنوان ژرفاي انباشت كلسيت شناخت مي شود. زماني كه جريان هاي آب اسيدي به بستر اقيانوس مي رسد، موجب تجزيه كلسيت شده و آن را به ماده اي قهوه اي رنگ و گل آلود تبديل مي كند.
در اين تحقيقات اطلاعات مربوط به ساختار شيميايي آب هاي عميق و ساير شرايط زيستي در بخش غربي اقيانوس اطلس شمالي مورد بررسي قرار گرفت و مشخص شد ژرفاي انباشت كلسيت در اين منطقه از آغاز عصر صنعتي، حدود 300 متر بالاتر آمده است.
محققان با مدل سازي ميزان حل شدن بستر اقيانوس در دوران قبل از صنعتي شدن و پس از آن توانستند ميزان اثرگذاري فعاليت هاي انسان را بر اين پديده ارزيابي كنند. در نتيجه اين بررسي ها مشخص شد نقش انسان در حل شدن بستر اقيانوس ها در منطقه مورد مطالعه بين 40 تا 100 درصد بوده است.
مرحله بعدي اين تحقيقات پيش بيني وضعيت بستر اقيانوس ها بر اساس ميزان دي اكسيد كربن توليد شده توسط انسان است.
گزارش كامل اين تحقيقات در نشريه Proceedings of the National Academy of Sciences منتشر شده است.
علمي**9259**9129
تهران- ايرنا- محققان دانشگاه پرينستون در آمريكا با همكاري محققان دانشگاه مك گيل كانادا دريافتند بستر اقيانوس ها در اثر فعاليت هاي انساني در حال حل شدن است.