به گزارش خبرنگار سلامت ایرنا، تحریمهای جدید آمریكا علیه مردم ایران به شكلی هدفگذاری شده كه حوزه سلامت و دارو را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. وقتی بسیاری از مواد اولیه دارویی از طریق واردات تامین شده و حتی بخشی از داروهای مصرفی نیز از كشورهای اروپایی وارد میشود، ممانعت از مراودات مالی میتواند آسیب جدی به صنعت دارو و در نتیجه تامین داروی مصرفی وارد كند در حالی كه مسئولان آمریكا از جمله برایان هوك، رئیس گروه اقدام ایران در وزارت خارجه آمریكا به راحتی و آشكارا دروغ می گویند و از تحریم نبودن دارو سخن می گویند.
هر چند وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو طی ماههای اخیر تمام تلاش خود را برای مبارزه با این تحریمها و تامین نیازهای صنعت داروی كشور انجام داده است، اما نمیتوان با این ظلم آشكار به بیماران به واسطه تحریمها به سادگی برخورد كرد.
طی روزهای اخیر، هنرمندان نیز با راه اندازی كمپینی در فضای مجازی به تحریمهای آمریكا در حوزه سلامت و دارو واكنش نشان دادند. در این كمپین كه با انتشار ویدیویی از مادر یك كودك مبتلا به سرطان آغاز شده، اثرات مستقیم تحریم در حوزه سلامت و دارو شفافتر شده است.
رهبر مژدهی آذر، عضو هیات مدیره انجمن داروسازان ایران به خبرنگار ایرنا گفت: مسئولان آمریكایی در اینكه دارو مشمول تحریم نیست صداقت ندارند اما چون ایران در بسیاری از كشورها اعتبار دارد در بسیاری از موارد جایگاه و اعتبار ایران باعث شده كه در بسیاری از موارد داد و ستد نیز برقرار باشد و مشكلات دارویی برای مردم ایجاد نمی شود.
عضو هیات مدیره انجمن داروسازان ایران اضافه كرد: اقلام دارویی در همه دوره ها كمبودهایی داشته است، اكنون نیز كه در شرایط تحریم هستیم این كمبودها وجود دارد ولی با مدیریت انجام شده در مصرف كنندگان دارو نگرانی ایجاد نكرده است.
مژدهی آذر ادامه داد: صنعت داروسازی كشور فعال است اما تحریم های ظالمانه آمریكا، مشكلاتی را برای درخواست كنندگان مواد اولیه دارو ایجاد می كند كه البته مسئولان، ساز و كارهایی نیز برای مقابله با آن اندیشیده اند.
وی گفت: با توجه به اینكه مسئولان به ویژه سازمان غذا و دارو پیش بینی هایی را در این زمینه كرده اند، می توانیم به راحتی از پیچ و خم های مشكلات دارویی كه تحریم آمریكا ایجاد كرده، عبور كنیم.
عضو هیات مدیره انجمن داروسازان ایران افزود: دولت پیش بینی های لازم را برای تامین دارو در سخت ترین شرایط تحریم كرده و داروسازان و متولیان صنعت داروسازی نیز نیز نهایت سعی خود را برای اینكه به مردم فشار وارد نشود، دارند و داروهایی كه با محدودیت مواجه شده را در داروخانه ها با مدیریت بین بیماران توزیع می كنند تا بیماران از آثار تحریم های ناجوانمردانه و ضد بشر آمریكا آسیب نبینند.
احمد شیبانی، رئیس هیئت مدیره سندیكای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران نیز پیش از این در مراسم افتتاحیه چهارمین نمایشگاه بین المللی ایران فارما گفته بود: آمریكاییها دروغ میگویند كه دارو تحریم نیست. به گفته او آمریكاییها به واسطه تحریم اجازه نمیدهند مواد اولیه دارویی وارد ایران شود.
* تحریم نبودن دارو دروغی آشكار است
كیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو نیز به خبرنگار ایرنا گفت: هر چند غذا و دارو روی كاغذ تحریم نیست اما در اعمال تحریم ها، صنعت دارو مستثنی نخواهد بود و تحریم نبودن دارو دروغی آشكار است.
وی افزود: واقعیت این است كه تحریم ها تاثیرات منفی و سختی هایی برای مردم در حوزه دارو ایجاد خواهد كرد اما با مدیریت دولت، اجازه نمی دهیم، بیماران دچار مشكل شوند.
وی ادامه داد: تحریم های آمریكا خلاف حقوق بشر است و با توجه به بازتابهای بین المللی این عمل ضد حقوق بشر، قدرت های استكباری تلاش می كنند با فضاسازی های رسانه ای و ادعاهای دروغین از این مرحله عبور كنند و سعی دارند با فضاسازی رسانه ای و دروغگویی افكار آگاه بین المللی را از این موضوع منحرف سازند.
وی اضافه كرد: مولفه های مختلفی از جمله مولفه های اجتماعی و اقتصادی بر سلامت مردم تاثیرگذار است و هیچكس نمی تواند سلامت را از سیاست و اقتصاد جدا كند.
سخنگوی سازمان غذا و دارو تاكید كرد: اعمال تحریم و ایجاد محدودیت برای اقتصاد ایران، تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم بر سلامت كودكان، زنان و آحاد جامعه خواهد داشت و تحریم های ظالمانه و غیر قانونی آمریكا به طور مستقیم، سلامت مردم را متاثر می كند.
جهانپور افزود: قدرت های جهانی از این تاثیرات آگاه هستند و این تحریمها را با هدف افزایش آلام و رنج های مردم ایران اعمال می كنند.
وی خاطرنشان كرد: این قدرت ها به طور قطع می دانند تحریم ها سلامت مردم را هدف گرفته و این تحریمها به رغم مقاومت ها، تمهیدات اندیشیده شده و نهایت استفاده از ظرفیت های بین المللی و دیپلماتیك روی سلامت مردم تاثیرگذار است.
وی ادامه داد: آنها تحریم های خود را در ماههای اخیر با جنگ روانی آغاز كردند و با تهدید شركتهای خارجی تامین كننده مواد اولیه مورد نیاز صنایع دارویی و اعمال محدودیتهای تراكنش های مالی با تمام توان درصدد هستند، تحریم ها و محدودیت ها را در حوزه دارو اعمال و ایجاد نارضایتی كنند.
سخنگوی سازمان غذا و دارو اظهار داشت: اما واقعیت این است كه آنها در اعمال تحریم ها در حوزه دارو به علت تمهیدات اندیشیده شده و استفاده از فرصت های موازی عملا موفق نبوده اند.
جهانپور افزود: با تدابیر انجام شده، فشارها تا حد امكان به مردم منتقل نشده و امید است در ماههای آینده نیز با طراحی و برنامه های اندیشیده شده، كمترین میزان فشار به مردم را داشته باشیم. گر چه با آغاز جنگ روانی و تحریم در ماههای اخیر، كمبودهایی در برخی اقلام دارویی داریم اما با وضعیت نگران كننده فاصله داریم و این فاصله را حفظ می كنیم.
علی اكبر حق دوست، معاون برنامه ریزی راهبردی و هماهنگی وزارت بهداشت نیز درباره تحریمهای آمریكا علیه مردم ایران به خبرنگار سلامت ایرنا گفت: تحریمها از دو جنبه مستقیم و غیرمستقیم به حوزه سلامت و دارو آسیب وارد میكند.
وی افزود: شاید به ظاهر بگویند اقلام دارویی و پزشكی تحریم نیست، اما در عمل اشكالات جدی ایجاد میشود. مسائل پزشكی فقط محدود به دارو نمیشود، بلكه تجهیزات پزشكی و برخی قطعات نیز مشمول تحریم میشود. به طور مثال برخی قطعات و ملزومات مصرفی را با برچسب استفاده دوجانبه تحریم میكنند. در نتیجه وقتی یك ماده مصرفی به واسطه استفاده دو جانبه تحریم شود، ممكن است یك دستگاه پزشكی را از كار بیندازد.
وی افزود: موضوع دیگر تاثیر غیرمستقیم است كه به واسطه ممانعت از مراودات مالی اتفاق میافتد. وقتی كشتیرانی و هواپیمایی با تحریم مواجه میشود، انتقال مواد اولیه دارویی و تجهیزات پزشكی دچار مشكل خواهد شد. از طرفی آمریكاییها ترسی ایجاد میكنند كه شركتهای آمریكایی و اروپایی، قراردادهای خود را با ایران لغو كنند.
حق دوست اظهار داشت: اینكه گفته میشود دارو و تجهیزات پزشكی تحریم نیست، یك دروغ است. زیرا اقتصاد با سایر حوزهها متصل است و نمیتوان یك حوزه را تحت فشار قرار داد و به سایر حوزهها آسیب نزد.
اجتمام*9482 * ۹۱۸۵ * 9022 * 3063
تهران- ایرنا- دور جدید تحریمهای ظالمانه آمریكا علیه مردم ایران آغاز شده و مباحث مهمی مانند نیازهای حوزه سلامت از جمله دارو را نیز تحت تأثیر قرار می دهد، مساله ای غیر انسانی و ضد حقوق اولیه بشر كه آمریكایی ها به دروغ انكار می كنند.