به گزارش روز شنبه ايرنا پاكستان «آليس ولز» معاون وزير خارجه آمريكا در امور آسياي جنوبي و مركزي، سه شنبه هفته گذشته براي چهارمين بار پياپي طي سال جاري ميلادي و به منظور بهبود رذوابط دوجانبه واشنگتن و اسلام آباد و جست و جوي نقشه راه مشترك درباره افغانستان، به اسلام آباد پايتخت اين كشور سفر كرد.
سخنگوي وزارت خارجه پاكستان روز قبل از سفر «ولز» در خصوص اهداف اين ديدار اعلام كرد كه ديدار «ولز» با سران پاكستاني ادامه رايزني هاي صورت گرفته در سفرهاي پيشين مسئولان دو كشور در موضوع روابط دوجانبه است.
بر اساس آن بيانيه، وزارت امور خارجه پاكستان ابراز اميدواري كرد كه با سفر معاون وزير خارجه آمريكا به پاكستان، مشكلات موجود در مسير روابط دو كشور حل شود.
تنش هاي بين آمريكا و پاكستان، سابقه و تاريح ديرينه و پرفراز و نشيب دارد.
پاكستان در جريان جنگ سرد، در قطب آمريكا قرار گرفت و از اعضاي فعال سازمان سيتو و سنتو بود و دو كشور در جريان آزاد سازي افغانستان از اشغال سربازان شوروي در تشكيل و حمايت مالي و تسليحاتي مجاهدان نقش محوري ايفا كردند.
با اين حال، پس از حمله 11 سپتامبر 2001 كه به سرنگوني حكومت طالبان در افغانستان منجر شد، اختلافات بين آمريكا و پاكستان در جنگ با تروريسم آشكار شد.
حمله بالگردهاي آمريكا به يك ايست بازرسي در سلاسه منطقه مرزي با افغانستان كه به كشته شدن ده ها نظامي پاكستان منجر شد و حمله كماندوهاي آمريكايي به مخفيگاه اسامه بن لادن در عميق خاك پاكستان و كشته شدن دو شهروند پاكستاني از سوي مامور سيا در شهر لاهور باعث شد تا روابط بين دو كشور رو به سردي گرايد.
آمريكا اخيرا پاكستان را متهم به پناه دادن به طالبان در خاك خود كرده است و در اين راستا كمك هاي نظامي به اسلام آباد را قطع كرد.
اما شايد بتوان گفت كه همكاري هاي وسيع نظامي و هسته اي آمريكا با هند رقيب سنتي پاكستان در منطقه عامل اصلي دوري بين اسلام آباد و واشنگتن مي باشد.
آمريكا با فروختن ميلياردها دلار تسليحات مدرن نظامي به هند عملا در مسير به هم خوردن توازن نظامي در منطقه جنوب آسيا قدم بي مي دارد امري كه ژنرال هاي پاكستاني را نگران كرده است .
با روي كارآمدن دونالد ترامپ، سياست هاي تهاجمي آمريكا عليه پاكستان وارد مرحله تازه اي شد، رئيس جمهوري آمريكا يكبار پاكستان را خطرناك ترين كشور پس از ايران معرفي كرد و از برنامه هايش براي مقابله با اين تهديد سخن به ميان آورد.
آمريكا همچنين براي فشار بيشتر به پاكستان دست به تدابيري زده است كه از جمله مي توان به لغو آموزش افسران نظامي پاكستاني در آمريكا، سنگ اندازي در مسير پيوستن پاكستان به گروه ويژه اقدام مالي و قطع كمك هاي نظامي به اين كشور اشاره كرد.
كنگره آمريكا نيز به دولت اين كشور براي توسعه روابط با هند چراغ سبز داده است.
با توجه به روابط بسيار نزديك بين پاكستان و چين، «مايك پمپئو» وزير امور خارجه آمريكا هشدار داد كه اجازه نخواهد داد پول صندوق بين المللي جهاني از طريق پاكستان به چين منتقل شود.
آمريكا با اقدام چين در عملياتي كردن طرح بزرگ سرمايه گذاري اقتصادي موسوم به «يك كمربند -يك جاده» به شدت مخالفت مي كرده و آن را اقدامي ماجراجويانه از سوي چين در منطقه مي داند.
اين طور به نظر مي رسد كه منافع ملي پاكستان و آمريكا در منطقه مقابل يكديگر قرار گرفته است به همين دليل آمريكا به سوي هند گرايش پيدا كرده و پاكستان نيز به چين و روسيه تمايل پيدا كرده است.
دولتمردان پاكستاني در جواب تهديدهاي آمريكا گفته اند كه اين كشور در جنگ با تروريسم به رهبري آمريكا 120 ميليارد دلار خسارت ديده است و از سوي ديگر آمريكا، پاكستان را عامل اصلي شكست اين كشور در جنگ با طالبان در افغانستان مي داند.
آمريكايي ها معتقدند كه پاكستان با فراهم كردن پناهگاه هاي امن در خاك خود براي طالبان در صدد شكست تلاش ائتلاف نظامي غرب به رهبري آمريكا براي ريشه كني طالبان در افغانستان است، اتهامي كه پاكستان بارها آن را رد كرده و خواستار حل بحران افعانستان از طريق روشهاي مسالمت آميز و سياسي شده است.
اين در حالي است كه آمريكايي ها براي شكست طالبان ليستي طولاني به پاكستان ارائه داده اند، اما اين كشور هيچ گاه به نگراني هاي اسلام آباد در قبال هند اهميتي نمي دهند.
پاكستان آمادگي خود را براي همكاري با آمريكا اعلام كرده است اما توقع دارد نگراني هاي اين كشور نيز از سوي دولتمردان آمريكايي مورد توجه قرار گيرد و شايد تنها درخواست پاكستان از آمريكا، كمك به پاكستان براي حفظ تعادل نظامي و هسته اي در منطقه جنوب آسيا باشد.
آساق**6125**1663**
اسلام آباد - ايرنا - گرچه آمريكا پس از گذشت دو ماه و 6 روز از استقلال پاكستان، استقلال اين كشور را به رسميت شناخت، با اين وجود روابط دو جانبه پاكستان و آمريكا طي 71 سال گذشته همواره با فراز و نشيب هاي فراوان مواجه بوده است.