۲۰ آبان ۱۳۹۷، ۱۳:۱۸
کد خبر: 83095354
T T
۰ نفر

«چلغوز» دانه ای ارزآور در افغانستان

۲۰ آبان ۱۳۹۷، ۱۳:۱۸
کد خبر: 83095354
«چلغوز» دانه ای ارزآور در افغانستان

كابل - ایرنا - در افغانستان نوعی درختان كاج گونه به فراوانی رویش می كنند كه دانه هایی خوردنی و قیمتی به نام «جلغوزه» ( در ایران با نام چلغوز) از آنها برداشت می شود و دولت این كشور تلاش می كند با جمع آوری فنی و بسته بندی مناسب این محصول، سالانه بیش از یك میلیارد دلار از این محل درآمد ارزی كسب كند.

به گزارش ایرنا، دولت افغانستان هفته گذشته برای صادرات «جلغوزه» به كشور چین به عنوان بزرگترین خریدار این محصول، دهلیز هوایی ویژه ای را افتتاح كرد و قرار است حداقل در هر هفته 20 تن جلغوزه را با نشان استاندارد افغانستان به چین صادركند.
«محمد اشرف غنی» رئیس جمهوری افغانستان در آیین افتتاح رسمی این خط هوایی كه با حضور كاردار سفارت چین در فرودگاه كابل حریان داشت ، گفت كه برای اولین بار جلغوزه افغانستان با نشان استاندارد ملی به چین صادر می شود.
وی بازار چین و هند را برای افغانستان با اهمیت خواند و تاكید كرد كه این دو بازار برای صادرات خشكبار، سبزیجات و میوه های تازه این كشور كفایت می كند زیرا با دسترسی به این بازار افغانستان با دو میلیارد و 300 میلیون جمعیت متصل می شود.
«جلغوزه» كه در ایران چلغوزه پفته می شود و دانه درختی از خانواده درخت های «كاج» و بومی این كشور با نام علمی « Pinus gerardian» است كه در استان های جنوب و شرق افغانستان بصورت طبیعی روئیده اند و محصول آن به نام جلغوزه سیاه از غوزه های بزرگ تری بدست می آید.
برای برداشت دانه های جلغوزه از غوزه ها باید آنها را در مقابل آفتاب خشك كنند و یا با روشن كردن چوب و حرارت آنها را خشك می كنند و پس از آن كه چوب خارجی غوزه ها سوخت با كوبیدن آنها دانه های جلغوزه را خارج می كنند.
این محصول كه در دسته خشكبارها قرار می گیرد، پس از برداشت بدون هرگونه فراوری نسبت به هر خشكبار دیگر ارزشی چند برابر پیدا می كند.
این محصول كه از جمله منابع جنگلی و طبیعی است، برای تكثیر آن از روش تربیه نهال و قلمه زدن می توان استفاده كرد اما اغلب بدون كشت و مراقبت خاص به شكل طبیعی در جنگل ها رشد می كند كه مردم محل در فصل پائیز آن را برداشت می كنند.
این محصول كه در حال حاضر قیمت هر كیلوی آن در بازارهای افغانستان بیش از دو هزار افغانی، معادل 30 دلار است ، نسبت به پسته كه در افغانستان هر كیلوی آن 800 افغانی است، ارزش قابل توجه ای دارد.
میزان تولید آن در افغانستان نیز به گفته برخی از بازرگانان سالانه به بیش از 50 هزار تن می رسد كه در استان های «خوست» ، «پكتیا» ، «پكتیكا»، «كنر»، «لغمان» ،«نورستان» و «كاپیسا» بیشترین تولید را دارد.
پیش از این مردم در این استان ها پس از برداشت بصورت سنتی آن را به پاكستان می فروختند و بازرگانان پاكستان نیز پس از بسته بندی آن را به كشورهای اروپایی و چین صادر می كردند كه سود قابل توجهی نیز بدست می آورند.
دو سال پیش «محمد اشرف غنی» رئیس جمهوری افغانستان گفته بود كه جلغوزه این كشور برای خود افغانستان حدود 300 میلیون دلار و برای پاكستان 700 میلیون و برای چین بیش از یك میلیارد دلار در آمد دارد.
جلغوزه فواید زیادی دارد كه از جمله در باره آن نوشته اند كه روغن آن برای جلوگیری از چرب خون، محافظت سرخ رگ ها، جلوگیری از حملات قلبی، تقویت نیروی جنسی، آنتی اكیسدانی و دارای ویتامین های A ، E، B است و مهمترین خاصیت جلغوزه برای سلامتی كمك به تقویت سیستم عمومی بدن شناخته می شود.
«رحم الدین حاجی آقا» مشاور اتاق تجارت افغانستان در مراسم افتتاح دهلیز هوایی به چین برای صادرات جلغوزه به ایرنا گفت كه افغانستان سالانه حدود 50 هزار تن جلغوزه برداشت می كند كه ارزش آن یك میلیارد دلار برآورد شده است.
وی گفت كه در گذشته جلغوزه افغانستان به پاكستان صادر می شد و پاكستان پس از بسته بندی اولیه آن را به كشورهای دیگر از جمله چین به نام خود صادر می كرد و سود خوبی بدست می آورد كه با تلاش های چند ساله موفق شدیم این خشكبار با ارزش را به نام خود افغانستان صادر كنیم.
افغانستان پس از مشكلات ترانزیتی با پاكستان در فصل های مختلف سال و با رسیدن میوه های تازه با چالش مواجه می شد، تلاش كرد از طریق دهلیزهای هوایی میوه های تازه و فصلی خود را به بازار كشورهای منطقه و جهان برساند.
به همین دلیل در خرداد ماه سال گذشته برای اولین بار دهلیز هوایی با هند را افتتاح كرد كه پس از آن با تركیه، قزاقستان، اروپا، كشورهای عربی و امروز هم با كشور چین دهلیز دیگری را گشود.
افغانستان از طریق دهلیزهای هوایی تاكنون به ارزش 60 میلیون دلار میوه و خشكبار صادر كرده است كه بخش از هزینه انتقال آن را دولت متحمل شده است.
«خان جان الكوزی» معاون اتاق تجارت افغانستان پیش از این گفته بود كه هدف از ایجاد این دهلیزها رشد صادارت افغانستان است و برای عملی كردن این هدف بیش از پنج میلیون دلار بودجه در نظر گرفته شده است.
افغانستان یك كشور محصور در خشكی است و فاقد راه آهن سراسری است و تجارت زمینی تنها گزینه عمده در این كشور است كه به دلیل چهار دهه جنگ در آن در عمل زیرساخت مناسب جاده ای هم برای همین گزینه ندارد و دولتش در تلاش است بتواند از طریق مسیرهای هوایی بخشی از این مشكل را مرتفع كند.
در مراسم افتتاح دهلیز هوایی امروز به كشور چین برای صادرات جلغوزه مقرر شد در تقویم افغانستان روز 15 آبان به نام روز «جلغوزه» نام گذاری شود.
آساق*291*1104*1663**