«شكرالله حاجي وند» روز يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادي ايرنا درباره علت افزايش قيمت سيب درختي در بازار افزود: با وجود سرمازدگي ابتداي سال باغ ها و سال كم آوري سيب درختي و به دنبال آنها كاهش توليد، سيب درختي مورد نياز كشور تامين است و كمبودي در اين زمينه نداريم.
وي افزايش قيمت سيب را ناشي از تعدد چرخش محصول در دست واسطه ها و دلالان عنوان كرد و اظهار داشت: اكنون هر كيلوگرم سيب درختي حداكثر با قيمت سه هزار تومان از باغدار خريداري مي شود اما با قيمت هايي بين 10 تا 13 هزار تومان به دست مصرف كنندگان مي رسد كه اين امر نيازمند كنترل و بازرسي دستگاه هاي نظارتي است.
وي تصريح كرد: البته بخشي از كاهش توليد سيب مربوط به برنامه احيا و اصلاح بخشي از باغ هاي سيب درختي است كه سال گذشته در نزديك 15 هزار هكتار اجرا و سبب شد امسال عرضه سيب درختي به صنايع تبديلي وابسته به اين محصول نيز كاهش يابد.
مديركل دفتر امور ميوه هاي سردسيري و خشك معاونت باغباني جهادكشاورزي گفت: امسال برآورد توليد سيب درختي در سطح 252 هزار هكتار از باغ هاي كشور نزديك 3.2 ميليون تن است كه نسبت به سال گذشته 500 هزار تن كاهش توليد را نشان مي دهد.
«ميزان توليد سيب درختي در سال 96 حدود 3.7 ميليون تن در سطح 252 هزار هكتار و در سال 95 نزديك 3.4 ميليون تن در سطح 249 هزار هكتار باغ بود.»
حاجي وند ادامه داد: اكنون آذربايجان غربي با توليد 750 هزار تن سيب درختي بيشترين و با كيفيت ترين توليد را دارد در حالي كه سال گذشته ميزان توليد اين استان يك ميليون تن بود.
** سيب ايران رتبه چهارم توليد جهاني را دارد
مدير كل دفتر امور ميوه هاي سردسيري و خشك معاونت باغباني يادآور شد: توليد جهاني سيب درختي سالانه نزديك 90 ميليون تن در سطح پنج ميليون و 300 هزار تن هكتار است.
به گفته حاجي وند، ايران از لحاظ سطح زيركشت باغ ها رتبه سوم و از لحاظ ميزان توليد رتبه چهارم را پس از چين، آمريكا و هلند به خود اختصاص داده است.
** امسال 200 هزارتن سيب درختي صادر شد
حاجي وند درباره تهاتر صادرات سيب درختي به ازاي واردات موز گفت: براساس آمارها از ابتداي امسال تاكنون 200 هزار تن سيب درختي به كشورهاي متقاضي صادر شده كه بخشي از اين صادرات مربوط به توليد محصول سال 96 است.
به گفته وي، در فاصله سال هاي 94 تا 96 صادرات سيب درختي به ترتيب نزديك 650 هزار تن، 354 هزار تن و 321 هزار تن بوده است.
وي بخشنامه اخير وزارت صنعت درباره تهاتر صادرات سيب درختي به ازاي واردات موز از بازارچه هاي مرزي را به نفع توليد كنندگان و منافع ملي كشور دانست و افزود: اين تهاتر مي تواند علاوه بر صادرات مازاد توليد، براي كشور و توليدكنندگان ارزآوري داشته باشد.
به گزارش ايرنا، وزارت صنعت، معدن و تجارت 19 آبان ماه امسال در بخشنامه اي به گمرك، مجوز صادرات سيب درختي از بازارچههاي مرزي و تسهيلات واردات موز با تعرفه پنج درصدي را صادر كرد.
براساس اين بخشنامه، همه محمولههاي داراي كوتاژ گمركي (شماره گمركي) سال 1396 از گمركات اجرايي كشور از جمله گمركات بازارچههاي مرزي، مشمول تسهيلات بازار به ازاي بازار مبني بر واردات يك كيلوگرم موز با تعرفه پنج درصد در ازاي صادرات يك و نيم كيلوگرم سيب درختي مي شود.
طبق سياست وزارت جهادكشاورزي و با هدف توسعه صادرات محصولات كشاورزي از سال 1395 صادركنندگان مي توانند به ازاي هر 1.5 كيلوگرم صادرات سيب درختي، يك كيلوگرم موز به كشور وارد كنند.
سيب درختي ايران به كشورهاي هدف عراق، افغانستان، پاكستان، تركمنستان و امارات متحده عربي صادر مي شود.
براساس آمار سال 2015 اتحاديه اروپا، آمريكا، چين، شيلي، بلاروس، آفريقاي جنوبي، نيوزيلند و ايران به ترتيب بزرگترين صادركنندگان سيب درختي بودند.
طبق آمار گمرك از سبد تجارت خارجي ايران، در سال 1396بالغ بر 148 هزار و 546 تن موز به ارزش 481 ميليارد و 888 ميليون و 340 هزار تومان وارد كشور شد كه معادل 192 ميليون و 951 هزار و 466 دلار بود؛ اين محصول از كشورهاي اكوادور، هند، فيليپين، تركيه، امارات و سريلانكا خريداري مي شود.
از ابتداي امسال با تغيير سياست هاي ارزي دولت و پس از آنكه در فصل بهار موز به نرخ ارز دولتي وارد كشور شد، اين كالا از فهرست كالاهاي ضروري و اساسي حذف شد و ديگر ارز يارانه اي به آن تخصيص نمي يابد با اين حال در هفت ماهه امسال 261 هزار و 475 تن موز به ارزش 237 ميليون و 524 هزار و 721 دلار وارد كشور شده است كه نسبت به مدت مشابه سال گذشته لحاظ وزني و ارزشي به ترتيب 35.77 و 24.24 درصد كاهش نشان مي دهد.
اقتصام**9186**2025
مديركل ميوه هاي سردسيري وزارت جهادكشاورزي:
حضور دلالان علت گراني سيب درختي است
۲۰ آبان ۱۳۹۷، ۱۵:۲۷
کد خبر:
83095609
تهران- ايرنا- مديركل دفتر امور ميوه هاي سردسيري و خشك وزارت جهادكشاورزي گفت: كاهش توليد سيب درختي و تداوم صادرات آن تاثيري بر نرخ در بازار داخلي ندارد بلكه واسطه ها و دلالان سبب افزايش قيمت اين محصول در بازار شده اند.