۲۱ آبان ۱۳۹۷، ۱۷:۱۶
کد خبر: 83097131
T T
۰ نفر
دومين سفر مامور ويژه آمريكا براي صلح افغانستان، تكرار آغاز

كابل - ايرنا - «زلمي خليل زاد» ديپلمات افغان تبار آمريكا كه مامور ويژه پيگيري آن كشور براي صلح دولت افغانستان با گروه طالبان است، دومين سفر كاريش را به شكل مشابه سفر نخست كه در نيمه مهر ماه گذشته انجام داد، باز آغاز كرد.

به گزارش ايرنا، آمريكا در سال جاري به رغم آن كه از موفقيت راهبرد نظامي خود در افغانستان دفاع مي كرد و بعد از سال ها ادعاي عدم مذاكره با گروه تروريستي طالبان تن به خواسته اين گروه مبني بر گفت و گوي صلح تنها مستقيم با آمريكا را پذيرفت و پس از ديدارهاي پنهاني با نمايندگان طالبان در قطر و امارات در 31 شهريور ماه گذشته مامور ويژه اي را آمريكا براي گفت و گوي رسمي با طالبان منصوب كرد.
خليل زاد كه يكي از ديپلمات هاي عضو حزب جمهوري خواه در وزارت خارجه آمريكا است و علاوه بر سابقه كار به عنوان سفير آمريكا در كابل تجاربي هم در عراق با همين عنوان دارد، با فرض اين كه نفوذ خوبي بين افغان ها دارد، با سمت مشاور امور خارجه ، مامور به پيگيري روند صلح در افغانستان شد.
وي پس از منصوب شدن در پست جديد از طرف وزارت امور خارجه آمريكا ، در 15 مهر ماه گذشته سفري 10 روزه را به كشورهاي افغانستان، پاكستان، عربستان ، قطر و امارات متحده عربي اجرا كرد و سپس با بازگشت به كابل بنا به ادعاي دولتمردان افغانستان ، نتايج سفر را براي اقدامات بعدي در اختيار دولت افغانستان گذاشت.
وي در سفر قبلي ، با « محمد اشرف غني » رئيس جمهوري و « عبدالله عبدالله» رئيس اجرايي دولت وحدت ملي ديدار كرد و در ادامه آن با «عبدالرب رسول سياف» از فرماندهان گروهاي جهادي دوران مبارزه با ارتش اشغالگر اتحاد جماهير شوروي سابق و «گلبدين حكمتيار» دبير كل سابق حزب اسلامي افغانستان ديدارهاي جداگانه انجام داد كه طبق معمول از آن ديدارها هيچ كلام روشنگري منتشر نشد.
خليل زاد در سفر نخست به رسانه ها گفت كه از تمام توان علمي و تجارب خود براي تأمين صلح افغانستان استفاده مي كند و از دولت افغانستان و طالبان هم خواست كه نمايندگان با صلاحيت خود را براي گفت و گو تعيين كنند.
بعد از سفر او بود كه دولت پاكستان «ملا عبدالغني برادر » را به عنوان مردم شماره دو گروه طالبان از زندان آزاد و آن را اقدامي در راستاي كمك به روند صلح افغانستان اعلام كرد و اعضاي جديدي وارد دفتر سياسس طالبان در قطر شدند كه اغلب تحليگران منطقه اين تحولات را برآمده از سفر خليل زاد در جهت زمينه سازي براي تحقق صلح ارزيابي كردند.
پس از وقفه اي يك ماه با انجام دومين سفر خليل زاد به كابل انتظار مي رفت كه نمايندگان با صلاحيت كه وي از دولت و طالبان خواسته بود، تعيين شده باشند و در اين سفر گام هاي بعدي برداشته شود اما رخدادهاي قابل مشاهده نشانگر تشابه با نوبت اول است و بيشتر به تكرار آغاز مي ماند.
مامور آمريكا به گفته رسانه هاي محلي افغانستان روز شنبه اين هفته وارد كابل شد و شامگاه همان روز از نقطه قبلي شروع كرد و با رئيس جمهوري افغانستان ديدار كرد كه مفاد آن منتشر نشد و تنها به كلمات تلاش براي صلح و استقبال از تلاش راي صلح اكتفا شد.
نماينده آمريكا براي گفت و گوهاي صلح طالبان با دولت افغانستان همچنين در اين نوبت با «عطا محمد نور» رئيس اجرايي حزب «جمعيت اسلامي افغانستان» و «ژنرال عبدالرشيد دوستم» معاون اول رئيس جمهوري و رهبر حزب «جنبش ملي اسلامي» ديدار كرد.
وي همچنين با «محمد اسماعيل خان» يكي از فرماندهان سابق جهادي نيز ديدار كرد كه تنها عطامحمد نور در صفحه اجتماعي خود نوشت كه خليل زاد گفته است كه دستيابي به صلح نزديك شده است.
نور نوشته است كه در ديدارش با خليل زاد ، «جان بس» سفير آمريكا در افغانستان، «اسكات ميلر» فرمانده عمومي نظاميان و نيروهاي ناتو در افغانستان و شماري از مسئولان ارشد آمريكايي نيزحضور داشته اند.
او افزوده است كه خليل زاد با توضيح اهداف ماموريت جديدش، بر ايجاد گروه ملي و مقتدر كه مورد قبول همه طرف ها باشد، به هدف كار بر روند صلح تاكيد كرده است.
منابع نزديك به ژنرال دوستم نيز گفته اند كه خليل زاد از وي خواسته تا در روند صلح به ويژه از نفوذ خود در شمال استفاده كند و در آن نقش مهم تري ايفا كند.
اگر به برخي ديدارها و گفت وگوهاي خليل زاد در سفر دوم توجه شود ، مي توان احتمال داد كه ارتباطي بين نوع ديدارها با سخنان نمايندگان طالبان در نشست مسكو وجود دارد.
خليل زاد بعد از نشست مسكو براي صلح افغانستان كه روز جمعه 18 آبان ماه جاري با حضور نمايندگان هشت كشور منطقه و براي اولين با نمايندگاني از گروه طالبان برگزرا شد ، به كابل آمد.
طالبان در مسكو باز بر مواضع قبلي خود مبني بر خروج نيروهاي خارجي از افغانستان و مذاكره مستقيم با آمريكا و عدم تمايل به گفت و گو با دولت وحدت ملي افغانستان تاكيد كرد و نمايندگانش گفتند كه به جاي دولت مايل هستند با احزاب با نفوذ افغانستان گفت و گو كنند.
شايد بتوان ديدارهاي اين دوره از سفر زلمي خليل زاد به افغانستان را به همين در تمايل طالبان نسبت داد و ديدار با نور، دوستم و اسماعيل خان به نوعي آماده سازي زمينه براي مشخص كردن طرف هاي مذاكره كننده با طالبان باشد.
خليل زاد كه قرار است باز هم به كشورهاي منطقه سفر كند و پس از رايزني ها درباره صلح افغانستان ، نتايج كاري خود را با رئيس جمهوري افغانستان به اشتراك بگذارد ، باز به كابل بر مي گردد و بايد ديد اين بار پيشرفتي حاصل خواهد شد يا باز اميد از نقطه آغاز شروع مي شود.
آساق*291*1104*