۲۱ آبان ۱۳۹۷، ۱۹:۰۶
کد خبر: 83097265
T T
۰ نفر

باغ، گلستان توسعه در كردستان

۲۱ آبان ۱۳۹۷، ۱۹:۰۶
کد خبر: 83097265
باغ، گلستان توسعه در كردستان

سنندج - ايرنا - صنعت باغ و باغداري از بخش هاي مغفول مانده در كردستان است كه مي توان با تحقق برنامه هاي در دست اقدام اين بخش استان را به فراخور توانايي ها و ظرفيت هاي آن به سمت توسعه پايدار هدايت كرد.

به گزارش ايرنا، تبديل 500 هزار هكتار از اراضي شيب دار كشور و 400 هزار هكتار از اراضي تحت پوشش طرح ساماندهي رودخانه هاي مرزي از طرح هاي مهم بخش كشاورزي در برنامه ششم توسعه و اقتصاد مقاومتي كشور است كه استان كردستان به علت مرزي بودن و شرايط جغرافيايي سهم بسزايي از اجراي اين طرح ها دارد.
كردستان با داشتن شرايط لازم براي توسعه كشاورزي، استاني مستعد در سرمايه گذاري اين بخش بوده و سازمان جهاد كشاورزي در چند سال گذشته با توجه به سياست هاي اقتصاد مقاومتي و برنامه ششم توسعه، ايجاد پنج هزار هكتار باغ در اراضي شيب دار و ساماندهي حدود 17 هزار هكتار اراضي حاشيه رودخانه هاي مرزي را در دستور كار خود قرار داده است.
علاوه بر آن دولت مصمم است با همكاري بين دستگاه هاي مختلف 227 هزار هكتار زمين قابل كشت و حاصلخيز ديم استان را براي تبديل به اراضي ديم شناسايي و براي تامين آب آن به وزارت نيرو معرفي كند تا با احتساب 122 هزار هكتار اراضي آبي موجود ميزان آن را به 349 هزار هكتار شامل 30 درصد از يك ميليون و 200 هزار هكتار اراضي كشاورزي موجود رساند.
تاكنون در يك هزار و 400 هكتار از سطح پنج هزار هكتار مصوب طرح توسعه باغات ديم به استان در 6 شهرستاني كه ميانگين سالانه بارش آنها بيش از 350 ميلي متر است اجرا شده و با اين طرح كه عمدتا با مشاركت مردمي انجام مي شود 445 نفر مشغول بكار شده اند.

** برنامه دولت ايجاد حدود 200 هزار هكتار اراضي آبي جديد در كردستان است
معاون هماهنگي امور اقتصادي استاندار كردستان در اين ارتباط گفت: براي ايجاد ثروت در استان و بازنگري در برنامه هاي كشاورزي، دولت برنامه هاي مختلفي را در دستور كار قرار داده كه تبديل اراضي ديم به آبي از جمله اين برنامه ها است.
حسين فيروزي اظهار داشت: در اين راستا تخصيص مناسب براي افزايش بهره وري كشاورزي از حدود پنج ميليارد متر مكعب آب قابل ذخيره شده در پشت سدهاي استان مطالبه شده چرا كه در صورت عدم تحقق اين خواسته ها، اهداف و برنامه هاي اقتصاد مقاومتي در حوزه كشاورزي كردستان كوچكترين تحققي را شاهد نخواهد بود.
وي يادآور شد: در اين زمينه شناسايي و معرفي 227 هزار هكتار زمين قابل كشت و حاصلخيز استان كه قابليت تخصيص و تامين آب با حداقل هزينه را دارد به وزارت نيرو براي تخصيص آب انجام شده كه مي توان با تبديل اين اراضي ديم به آبي، ميزان اراضي آبي استان را از 11 درصد فعلي به 30 درصد رساند.
فيروزي افزود: در اين صورت با احتساب 122 هزار هكتار اراضي آبي موجود ميزان آن را به 349 هزار هكتار شامل 30 درصد از يك ميليون و 200 هزار هكتار اراضي كشاورزي موجود رساند.
وي تاكيد كرد: در اين صورت ميانگين اراضي آب استان حدود 16 درصد از ميانگين 46 درصد پايين تر خواهد بود اما اين افزايش مي تواند نقش بسزايي در رشد دو برابري توليد محصولات كشاورزي و به تبع آن اشتغال، توليد و درآمد سرانه مردم استان داشته باشد.

** 6 شهرستان براي اجراي باغات ديم در اراضي شيب دار قرار گرفته است
رئيس سازمان جهاد كشاورزي كردستان نيز گفت: اين استان با داشتن اراضي شيبدار و آب و هواي معتدل و همچنين داشتن بارندگي مناسب (بيش از متوسط كشوري) استعداد و پتانسيل مناسبي جهت توسعه باغات ديم، به خصوص در شهرستان هاي نيمه غربي را دارا است.
خالد جعفري اظهار داشت: از مجموع 43 هزار و 938 هكتار باغ استان 11 هزار و 735 هكتار باغات ديم است كه 9 هزار و 830هكتار را انگور ديم و يك هزار و 905 هكتار بادام است و سالانه بيش از 51 هزار تن محصول از باغات ديم استان برداشت مي شود.
وي اضافه كرد: 92 درصد سطح و 95 درصد توليد اين باغات باغات مربوط به 6 شهرستان محل اجراي طرح توسعه باغات ديم شامل سقز، سنندج، بانه، سروآباد، مريوان و كامياران است.
رئيس سازمان جهاد كشاورزي كردستان افزود: با توجه به اين ويژگي ها طرح توسعه باغات ديم در اراضي شيب دار استان در سطح پنج هزار هكتار از سال 94 در دستور كار قرار گرفته و تا كنون اين طرح در يك هزار و 400 هكتار از سطح مصوب، اجرا شده است.
وي تاكيد كرد: در سال جاري نيز در سطح يك هزار و 777 هكتار برنامه ابلاغي توسعه باغات ديم به استان اعلام شده كه در اين راستا سه هزار و 700هكتار شناسايي و مكانيابي شده و هم اكنون در حال اجراي طرح با مشاركت مردم محلي است.
جعفري گفت: تا كنون توسعه باغات ديم در استان براي 445 نفر شغل ايجاد كرده و 98 درصد باغات توسعه يافته به محصول انگور با ارقام رشه مريوان و خوشناو بانه اختصاص يافته است.
وي اضافه كرد: با توجه به اينكه ميانگين عملكرد توليد محصول در باغات ديم اين استان حدود 6 تن در هر هكتار است پيش بيني مي شود پس از ثمر دهي يك هزار و 335 هكتار باغ توسعه يافته، سالانه حدود هشت هزار تُن انواع انگور از سوي بهره برداران توليد شود.

** طرح مهار آب هاي مرزي در كردستان 82 درصد پيشرفت فيزيكي دارد
مدير آب و خاك و امور فني و مهندسي سازمان جهاد كشاورزي كردستان هم در با اشاره به اينكه طرح مهار آب هاي مرزي در 16 هزار و 810 هكتار از اراضي كردستان اجرا مي شود، گفت: اين طرح هم اكنون از 82 درصد پيشرفت فيزيكي برخوردار است.
فيروز احمدي اظهار داشت: براي اين طرح 2 هزار و 860 ميليارد ريال اعتبار تصويب شده كه تاكنون 2 هزار و 380 ميليارد ريال آن هزينه شده است.
وي افزود: اين طرح هم اكنون در پاياب 6 سد شهرستان سنندج مريوان و كامياران و سروآباد اجرا مي شود كه با اجراي آن پيش بيني مي شود 158 هزار تن به توليد محصولات كشاورزي اين استان اضافه شود.
احمدي يادآور شد: همچنين اين سازمان موفق شد تخصيص آب از وزارت نيرو را براي 34 هزار هكتار ديگر بگيرد كه با اجراي آن ميزان اراضي ساماندهي شده به حدود 52 هزار هكتار مي رسد.
به گزارش ايرنا، برخورداري از زمين هاي كشاورزي مرغوب، چشمه ها و منابع آبي فراوان، شرايط آب و هوايي مناسب با داشتن ميانگين بارش بيش از 500 ميلي متري در سال، شرايط مناسبي را براي توسعه كشاورزي و زمينه هاي سرمايه گذاري اين بخش در كردستان فراهم كرده است.
تحقق كامل اين اهداف و برنامه هاي توسعه باغات در استان كردستان علاوه بر افزايش سطح زير كشت، نيازمند راه اندازي كارخانه ها و صنايع تبديلي ويژه محصولات باغي است بطوريكه در حال حاضر 111 واحد صنايع تبديلي و تكميلي داراي پروانه بهره برداري از سازمان جهاد كشاورزي با ظرفيت فراوري 740 هزار تُن انواع محصولات زراعي، دامي، طيور، شيلات و باغي در اين استان فعال است.
استان كردستان در بيش از 43 هزار هكتار باغ خود داراي بيش از 70 هزار بهره بردار است كه سالانه بيش از 350 هزار تن انواع محصولات باغي در آنها توليد مي شود.
كردستان با داشتن بيش از يك ميليون و 200 هزار هكتار زمين قابل كشت مرغوب و مستعد يكي از قطب هاي توليد محصولات كشاورزي كشور است بطوريكه باغداران استان با توليد سالانه بيش از 45 هزار تن انگور ديم رتبه دوم كشوري را از نظر عملكرد به خود اختصاص داده اند، سيب، گلابي، زردآلو، هلو، شليل، بادام، گيلاس، آلبالو، آلو و گردو از ديگر محصولات باغي كردستان است.
3034/9102
۰ نفر