۲۲ آبان ۱۳۹۷، ۱۰:۱۱
کد خبر: 83097728
T T
۰ نفر
فایننشال تایمز: قطر به كارزار ضد ایرانی واشنگتن ملحق نمی شود

تهران – ایرنا – تارنمای روزنامه «فایننشال تایمز» با اشاره به لفاظی های اخیر آمریكا علیه ایران نوشت: حتی اگر آمریكا عربستان را به پایان دادن به محاصره اقتصادی دوحه متقاعد كند، قطر به كارزار ضدایرانی واشنگتن ملحق نخواهد شد.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا، در این یادداشت كه به قلم «نیك باتلر» تحلیلگر حوزه انرژی منتشر شده، آمده است: قطر یكی از كوچكترین و در عین حال ثروتمندترین كشورها در خاورمیانه است.در بیست سال گذشته، صادرات گاز طبیعی به كشورهایی چون انگلستان و چین درآمد این كشور را به طور قابل توجهی افزایش داده است.
«شیخ تمیم بن حمد بن خلیفه آل ثانی» امیر قطر از سال گذشته تاكنون در پی محاصره ای كه با ادعای حمایت دوحه از تروریسم ازسوی چهار كشور به سركردگی عربستان سعودی بر آن اعمال شد، به ایران نزدیك شده است. اقدامات این ائتلاف ازجمله بستن مرز زمینی میان قطر و عربستان و بستن حریم هوایی خود به روی هواپیماهای قطری با این هدف طراحی شده بودند تا دوحه را به قطع رابطه با ایران وادار كنند اما تاكنون نتیجه عكس داده است.
تجارت میان دوحه و تهران به سرعت رونق گرفته و انتقال غذا و دیگر كالاهای ضروری از بندر بوشهر به قطر ادامه دارد. افزون بر این، قطر همچنین با پرداخت هزینه ای از حریم هوایی ایران برای پرواز هواپیماهای مسافربری خود استفاده می كند.
این برآیند مایه شكست و شرمساری «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی كه آغازكننده محاصره بود، شد.
در ادامه این گزارش آمده است: اینك اما اقدامات ضدایرانی آمریكا اوضاع را پیچیده كرده است.قطر از طرفی محل استقرار یكی از مهم ترین پایگاه های هوایی آمریكا موسوم به «العدید» و 10هزار نیروی این كشور است و از طرف دیگر نه تنها برای شكستن محاصره بلكه در مورد شراكت در میدان نفتی پارس جنوبی نیز به ایران وابسته است. حدود دو سوم ذخایر این میدان در آب های قطر است و باقی به ایران تعلق دارد.
اگر آمریكا به لفاظی های چند ماه اخیر خود پایبند مانده و حملات خود علیه ایران را تشدید كند، دوحه باید تصمیم بگیرد كه طرف كدام كشور است؛ ایران یا آمریكا.
نخستین گام منطقی برای آمریكا این است كه سعودی ها را وادار به پایان دادن به محاصره قطر كند. اما حتی در آن صورت نیز نمی توان به طور قطع گفت كه قطری ها به اقدام فعالانه علیه ایران تمایلی نشان خواهند داد یا نه. «خالد العطیه» وزیر دفاع قطر گفته است كه كشورش در اقدام علیه ایران مشاركت نخواهد كرد و رئیس خطوط هوایی قطر نیز تایید كرده است كه هواپیماهای این شركت به پرواز به ایران ادامه خواهند داد.
فایننشال تایمز در ادامه با مطرح كردن احتمال تسلیم دوحه در برابر فشارهای واشنگتن، نوشت: اگر قطر ناگزیر به كارزار ضدایرانی آمریكا ملحق شود، ممكن است اختلاف نظرهای قدیمی در مورد تقسیم و توسعه میدان پارس جنوبی بار دیگر مطرح شده و یا جلوی توسعه آتی این میدان گرفته شود؛ چیزی كه مانع از دستیابی دوحه به هدف خود مبنی بر افزایش یك سومی ظرفیت صادرات گازی می شود. در بدترین حالت، ممكن است جلوی فرآیند توسعه كنونی پارس جنوبی گرفته شده و در صادرات جاری گاز طبیعی مایع (ال ان جی) قطر اختلال ایجاد شود.
در چند هفته گذشته، آمریكا از عزم راسخ خود برای اعمال «فشارحداكثری» بر ایران سخن به میان آورده است. قطر هدف اولیه اقدام آمریكا نیست اما در صورت اجتناب از حمایت از این كارزار، می تواند از قربانیان ابتدایی آن باشد.در خاورمیانه جایی برای بی طرفی نیست.
به گزارش ایرنا، «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریكا 18 اردیبهشت ماه گذشته خروج آمریكا را از برجام اعلام كرد اما بلافاصله دیگر كشورهای امضاكننده این توافق یعنی انگلیس، فرانسه، آلمان، چین، و روسیه ضمن محكوم كردن خروج این كشور از این توافق چندجانبه بین المللی،تاكید كردند كه به برجام پایبند مانده و از تجارت شركت هایشان با ایران حمایت می كنند. واشنگتن در تاریخ 14 آبان دور دوم تحریم های اقتصادی كه این بار صنعت نفت، گاز و نظام بانكی ایران را هدف قرار داده اند را نیز اعمال كرد.
ترامپ با حربه تروریسم اقتصادی و تحریم های یكجانبه غیرقانونی و فشار به جامعه جهانی به دنبال ایجاد جنگ روانی و القای انزوای ایران است اما تجربه ماه های اخیر وهمراهی نكردن جهان با آمریكا نشان داد كه این كشور هیچگاه به هدف خود دست نخواهد یافت.
كارشناسان و ناظران منطقه ای و بین المللی تاكید دارند كه آمریكا هرگز قادر نیست خرید نفت از ایران را به صفر برساند و حتی وزیر نفت سعودی نیز اعتراف كرده است كه عربستان قادر نیست با افزایش صادرات خود مانع از افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی شود.
در راستای مقابله با تحریم های غیرقانونی آمریكا علیه ایران، اتحادیه اروپا ضمن فعال كردن قانون انسداد برای حمایت از فعالیت شركت های خود در ایران، اعلام كرد كه سازو كار مالی برای ادامه تجارت شركت های خارجی با ایران و همچنین فروش نفت ایران و امكان مبادله تجار ایران با جهان ارائه می كند.
شبكه رسانه ای بلومبرگ در گزارشی با اشاره به مخالفت كشورها با تحریم های یكجانبه آمریكا علیه ایران نوشت: بسیاری از كشورهای خریدار نفت ایران یا آشكارا تحریم های آمریكایی را نقض می كنند و یا خواستار معافیت از این تحریم ها هستند.
اروپام**9418 ** 1546