استاد گروه باغباني پرديس كشاورزي و منابع طبيعي دانشگاه تهران و سرپرست اين گروه تحقيقاتي روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: معرفي اين ارقام در پي اجراي طرح اصلاح انگورهاي تازه خوري محقق شد.
علي عبادي گفت: در ايران ارقام زيادي از انگور را داريم اما بيشتر اين ارقام دانه دار بوده و براي صادرات مناسب نيست.
وي اظهار داشت: همچنين ارقام بي دانه انگور مانند بي دانه سفيد، بي دانه قرمز، ياقوتي و عسكري در كشور وجود دارد اما مشكل اصلي آنها ريزبودن حبه ها است در حاليكه كشورهاي خارجي انگورهاي حبه درشت را مي پسندند.
وي تصريح كرد: اين در حالي است كه انگورهاي تازه خوري در كشور بيش از نياز داخلي توليد مي شود كه بسياري از كشورها راغب به دليل دانه دار بودنشان راغب به خريد آنها نيستند.
عبادي گفت: به همين دليل از سال 1378 كار تحقيقاتي آغاز شد به طوريكه تعدادي از ارقام انگورهاي دانه دار را به عنوان والد مادري و انگورهاي بي دانه را به عنوان والد پدري انتخاب و سپس آن ها را دورگ گيري كرديم.
وي ادامه داد: در اين طرح تحقيقاتي گل هاي ارقام مادر را اخته و پرچم هايش را حذف كرديم و از ارقام بي دانه بر روي آن نشانديم و توانستيم در طول مدت 2 سال تعداد زيادي بذر دورگ به دست آورديم و با كاشت آنها ، امسال اين نهال ها به ثمر نشستند.
اين پژوهشگر با اشاره به اينكه بر روي اين تحقيق سه دانشجوي كارشناسي ارشد كار مي كردند تا بتوانند اين ژنوتيپ هاي بي دانه و درشت را به دست بياورند، گفت: در اين ژنوتيپ ها بيش از 100 صفت مورد ارزيابي قرار گرفت تا كيفيت مطلوب به دست بيايد.
استاد گروه علوم باغباني پرديس كشاورزي و منابع طبيعي دانشگاه تهران افزود: طبق دستورالعمل موسسه ثبت و گواهي بذر و نهال وزارت جهاد كشاورزي، محصول جديد براي ثبت ارقام جديد به مدت 2 سال متوالي مورد آزمايش تمايز، يكنواختي و پايداري« DUS » قرار گرفت.
عبادي اظهار داشت: در نهايت هشت ژنوتيپ را انتخاب شد و به عنوان رقم جديد توسط موسسه ثبت و گواهي بذر و نهال ثبت شدند.
وي تصريح كرد: اين ارقام شامل پرديس، عقيق، سروش، زرين، ياقوت كبود، بي دانه سياه، الماس و رخشا مي باشد كه از بين بيش از سه هزار دورگ به دست آمده انتخاب شدند و معرفي شدند.
وي از جمله مزاياي اين ارقام را درشت بودن و گوشتي بودن آنان دانست ضمن اينكه حبه ها استحكام بيشتري بر روي خوشه دارند و فوري از خوشه جدا نمي شوند.
اين محقق افزود: به زودي اين هشت رقم را در روزنامه رسمي كشور آگهي مي كنيم تا به اطلاع همگان برسد و اگر كسي ادعايي در مورد آن ها داشت مطرح كند.
وي اظهار داشت: پس از آن براي تكثير اين ارقام در سطح وسيع اقدام به قرارداد با بخش خصوصي مي كنيم تا حاصل اينكار تحقيقاتي پس از تكثير رقم در در اختيار باغداران قرار گيرد.
وي اظهار اميدواري كردبا تكثير اين ارقام و توليد در سطح وسيع توسط باغداران سود زيادي نصيب توليدكنندگان اين بخش شود.
عبادي با بيان اينكه تكثير اين ارقام پس از ثبت توسط موسسه ثبت و گواهي بذر و نهال ميسر مي شود، گفت: خوشبختانه اين ارقام يك هفته پيش ثبت شدند و به زودي در روزنامه رسمي آگهي مي شود.
وي يادآور شد: كشورهاي زيادي از جمله كشورهاي آسياي ميانه، كشورهاي خليج فارس و عربي و همچنين كشورهاي اروپايي خواستار محصول انگور توليد كشورمان هستند.
پرديس كشاورزي و منابع طبيعي دانشگاه تهران با بيش از يكصد سال فعاليت علمي در كرج مستقر است.
6156/ 6155
با همت محققان دانشگاه تهران
معرفي هشت رقم جديد انگور حبه درشت بي دانه
۲۲ آبان ۱۳۹۷، ۱۴:۱۰
کد خبر:
83098204
كرج- ايرنا- محققان گروه علوم باغباني پرديس كشاورزي و منابع طبيعي دانشگاه تهران پس از 19 سال تحقيق موفق به معرفي هشت رقم جديد انگورحبه درشت بي دانه شدند.