۲۲ آبان ۱۳۹۷، ۱۹:۰۰
کد خبر: 83098635
T T
۰ نفر

نقش 90 درصدی تغذیه در ابتلا به دیابت

۲۲ آبان ۱۳۹۷، ۱۹:۰۰
کد خبر: 83098635
نقش 90 درصدی تغذیه در ابتلا به دیابت

مشهد- ایرنا- مدیر گروه آموزش تغذیه دانشگاه علوم پزشكی مشهد گفت: بر اساس تحقیقات پزشكی، رژیم غذایی و تغذیه نقش حدود 90 درصدی در ابتلا به دیابت نوع 2 یا بزرگسالان دارد.

به گزارش ایرنا، دكتر محسن نعمتی روز سه شنبه به مناسبت روز جهانی دیابت در جمع خبرنگاران افزود: با تغذیه صحیح و رعایت وزن بدن می توان از بیماری دیابت بزرگسالان پیشگیری كرد، اما بیماری دیابت نوع یك كه بین كودكان و نوجوانان شیوع دارد، ارثی است.
وی اظهار داشت: پیشگیری اولیه از بیماری دیابت بزرگترین خدمتی است كه علم تغذیه می تواند انجام دهد، به طوریكه با تغذیه درست می توان از تبدیل افراد پیش دیابتی یا 'پره دیابتی' به بیمار مبتلا به دیابت جلوگیری نمود.
وی گفت: افراد پره دیابتی، مستعد بیماری دیابت بوده و افراد چاق با وزن زیاد هستند، كم تحركند و چربی دور شكم آنها زیاد است و تعداد آنها بسته به رژیم غذایی هر منطقه متفاوت می باشد.
دكتر نعمتی افزود: ایرانی ها به دلیل چاقی و اضافه وزن كه 65 درصد افراد جامعه را در برمی گیرد و همچنین زیاد بودن چربی دور شكم و كم تحركی بیشتر از افراد كشورهای اروپایی مستعد ابتلا به دیابت هستند.

* افزایش 35 درصدی ابتلا به دیابت
پزشك فوق تخصص بیماریهای غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشكی مشهد نیز گفت: تحقیقات انجام شده در شهر تهران نشان می دهد بیماری دیابت در این شهر طی 6 سال گذشته 35 درصد افزایش داشته است.
دكتر ربابه بیگم ابوترابی افزود: بر اساس تحقیق انجام شده طی سالهای 2005 تا 2011 میلادی كه بین جمعیت 25 تا 65 ساله تهرانی انجام شد، شیوع دیابت از هشت درصد به 11.5 درصد افزایش یافته است.
وی اظهار داشت: بیماری دیابت از نظر ماهیتی شیرین است ولی عوارض آن بسیار تلخ است و این در حالی است كه ابتلا به دیابت و عوارض آن قابل پیشگیری می باشد و تشخیص به موقع، در درمان و كنترل عوارض آن نقش مهمی دارد.
وی گفت: تغییر سبك زندگی، كاهش وزن بدن به مقدار هفت درصد، تحرك بدنی و ورزش به مدت 150 دقیقه نقش مهمی در پیشگیری از دیابت و عوارض آن دارد.
دكتر ابوترابی بر نقش حمایتی سیستم بهداشتی و درمانی در كنترل بیماری دیابت تاكید كرد و افزود: اگر بیماری دیابت به موقع تشخیص و درمان شود و دسترسی ها به معاینه و مراقبت های دوره ای افزایش یابد می توان از نارسایی كلیه، عوارض چشمی، بیماریهای قلبی و قطع پا در بیماران دیابتی جلوگیری نمود.
وی اظهار داشت: اگر دولت هزینه های بیماری دیابت را به جای تمركز در حوزه درمان در بخش پیشگیری توسعه و گسترش دهد، می توان ادعا كرد كه در كنترل و مقابله با بیماری دیابت موفق عمل كرده ایم.

* سن ابتلا به دیابت در ایران كمتر از كشورهای دیگر است
معاون مدیر گروه پیشگیری از بیماریهای دانشگاه علوم پزشكی مشهد نیز گفت: طبق غربالگری های انجام شده حدود 85 هزار بیمار دیابتی در استان خراسان رضوی شناسایی شده كه زیرپوشش مراقبت های بهداشتی و درمانی قرار دارند.
دكتر زهرا نهبندانی افزود: غربالگری دیابت در مراكز بهداشتی و درمانی به صورت رایگان است و افراد بیش از 30 سال را شامل می شود.
وی اظهار داشت: بر اساس ارزیابی های انجام شده 9 درصد جمعیت این استان مبتلا به دیابت هستند كه شیوع این بیماری در جوامع شهری بیشتر از جوامع روستایی است.
وی با بیان اینكه سن شیوع دیابت در ایران كمتر از سایر كشورهاست گفت: بیشترین سن ابتلا به دیابت در ایران بین 45 تا 55 سالگی است كه یك دهه زودتر از كشورهای دیگر می باشد.

* ارائه خدمات تخصصی به بیماران دیابتی
مسئول امور بیماریهای خاص دانشگاه علوم پزشكی مشهد هم گفت: هم اكنون پنج بیمارستان و مركز درمانی شامل منتصریه، امام رضا (ع)، شهید هاشمی نژاد، علوی، شمس الشموس ارتش و كلینیك چشم آفتاب در مشهد، خدمات و مراقبت های لازم به بیماران دیابتی را ارائه می كنند.
دكتر جواد رجبیان افزود: كلینیك های تخصصی دیابت در شهرستانهای كاشمر، چناران، بردسكن و قوچان استان خراسان رضوی نیز فعال است.
وی اظهار داشت: در این مراكز معاینه های تخصصی و مراقبت های لازم با هدف كنترل عوارض كلیوی، قلبی و عروقی، چشم و پای بیماران دیابتی انجام می شود.
وی گفت: انجام حدود 17 هزار معاینه تخصصی، حدود 6 هزار معاینه فوق تخصصی و انجام حدود 2 هزار و 500 مشاوره تغذیه از خدمات ارائه شده به بیماران دیابتی در این استان طی سال گذشته بوده است.
14 نوامبر برابر با 23 آبان ماه روز جهانی دیابت نامگذاری شده است.
3027 / 6053