دكتر «گلبن سهراب» روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا افزود: عسل حتی 100 درصد طبیعی یا عسل با گلوكز كمتر هم قند بیماران دیابتی را افزایش می دهد.
وی ادامه داد:هرچند عسل نسبت به قندهای تصفیه شده مانند شكر بهتر است، اما این موضوع نادرست است كه گفته می شود عسل، قند بیماران دیابتی را بالا نمی برد. دیابتی ها عسل را به مقدار اندك و به جای قندهای ساده و با تجویز پزشك یا متخصص تغذیه مصرف كنند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی ادامه داد: اینكه بگوئیم عسل قند دیابتی ها را افزایش نمی دهد یا این افراد به هر اندازه می توانند عسل بخورند، نادرست است.
** دیابتی ها نان لواش و باگت استفاده نكنند
وی با اشاره به اینكه دیابتی ها از غلات تصفیه نشده و از نان های سبوس دار مصرف كنند، به این بیماران توصیه كرد كه نان های سفید مانند لواش و باگت استفاده نكنند و سعی كنند برنج كمتری مصرف كنند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی اظهار داشت: این افراد در كنار برنج ساده از سالاد یا سبزیجات استفاده كنند. برنج های مخلوط با حبوبات مانند عدس پلو یا مخلوط با سبزی هایی مانند لوبیا و سبزی پلو نسبت به برنج ساده برتری دارد. دیابتی ها سبزیجات را به صورت خام یا آب پز مصرف كنند و از سبزیجات سرخ شده استفاده نكنند.
وی افزود: عمده مصرف گوشت این افراد باید گوشت سفید به خصوص ماهی باشد. افراد دیابتی حداقل هفته ای 2 بار ماهی ، 2 تا 3 بار مرغ مصرف كنند و استفاده از گوشت قرمز را به حداقل برسانند.
سهراب، روغن های كلزا، زیتون و كنجد را بهترین روغن برای این بیماران اعلام كرد و گفت: آنان نباید روغن جامد، سرخ كردنی، كره و خامه استفاده كنند و حتی المقدور از سرخ كردن مواد غذایی اجتناب كنند.
وی با اشاره به اینكه حبوبات در برنامه غذایی آنان باید به مقدار زیاد وجود داشته باشد، گفت: حبوبات دارای پروتیین گیاهی است و فاقد كلسترول و حاوی فیبر محلول زیادی است كه علاوه بر تامین پروتیین مورد نیاز در كنترل قند این افراد تاثیر مثبت قابل توجهی دارد.
** بیماران دیابتی نباید در یك وعده حجم زیادی غذا مصرف كنند
وی ادامه داد كه بیماران دیابتی نباید مدت طولانی غذا نخورند و در یك وعده حجم زیادی غذا مصرف كنند كه این كار سبب بالا و پایین رفتن یا به عبارتی نوسان قند خون می شود.
سهراب با اشاره به اینكه مهمترین چیزی كه در برنامه غذایی بیماران دیابتی بر كنترل قند خون آنان تاثیر دارد، مقدار مناسب كربوهیدرات است، گفت: در این افراد باید كربوهیدرات دریافتی در روزهای مختلف ثابت باشد و لازم است این مقدار كربوهیدرات توزیع مناسبی در طول روز داشته باشد و در قالب 3 وعده اصلی و 3 تا 4 میان وعده توزیع شود.
وی ادامه داد: دیابتی ها تصور می كنند كه كربوهیدرات فقط در نان و غلات و قند های ساده است كه این تصور درست نبوده و علاوه بر آنها در میوه و لبنیات حاوی كربوهیدرات هستند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی افزود: بیماران دیابتی بدانند كه یك لیوان شیر یا ماست و یك دانه میوه متوسط معادل یك برش نان، قند دارد.
وی با اشاره به اینكه یك عدد میوه متوسط حدود 15 گرم قند دارد و می تواند قند خون دیابتی ها را بالا ببرد، افزود: این بیماران در یك شبانه روز حداكثر 2 تا 4 واحد (تقریبا معادل 100 گرم ) میوه مصرف كنند و سعی كنند بیشتر ویتامین ها و آنتی اكسیدان مورد نیاز را از طریق گروه سبزی ها تامین كنند.
علمی ** 1201**1440
تهران - ایرنا - عضو هیات علمی دانشكده تغذیه دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی با اشاره به اینكه عسل مخصوص افراد دیابتی وجود ندارد،گفت: تبلیغاتی در فضای مجازی و اماكن عمومی در مورد عسل مخصوص دیابتی ها مشاهده می شود كه غیر واقعی است.