۲۶ آبان ۱۳۹۷، ۱۰:۵۹
کد خبر: 83102201
T T
۰ نفر

شيرين تلخ

۲۶ آبان ۱۳۹۷، ۱۰:۵۹
کد خبر: 83102201
شيرين تلخ

بيرجند - ايرنا - بروز و شيوع بيماري ديابت يا قند خون در سال هاي اخير در ايران رو به افزايش بوده اين در حالي است كه نيمي از بيماران ديابتي از بيماري خود اطلاع ندارند.

به گزارش ايرنا، افزايش آمار بيماران ديابتي لزوم آموزش عموم جامعه در خصوص تغيير شيوه هاي زندگي، تحرك و فعاليت هاي بدني و تغيير رژيم غذايي را دو چندان كرده است.
ديابت يكي از شايعترين بيماري هاي مزمن در سراسر جهان محسوب مي شود كه در صورت كنترل نشدن يا درمان هاي اوليه، عوارض آن در آينده نمايان شده و بار اقتصادي سنگيني نه تنها براي بيماران كه بر سيستم بهداشت تحميل مي كند.
ديابت و عوارض آن در اغلب كشورها يكي از علل اصلي مرگ زودهنگام است و بر اساس آمار و اطلاعات منتشر شده 48 درصد مرگ هاي ناشي از ديابت در سنين زير 60 سال اتفاق مي افتد.
پر ادراري، پرخوري، پرنوشي و احساس خستگي زياد از جمله علايم هشدار دهنده ابتلا به ديابت است كه در صورت بروز اين علايم فرد مي تواند با آزمايش قند خون ناشتا و قند خون بعد از غذا از وضعيت سلامت يا ابتلا به ديابت با تشخيص پزشك معالج مطلع شود.
اكنون كمتر خانواده اي در كشور شايد وجود داشته باشند كه فرد مبتلا به ديابت نداشته باشند اين در حاليست كه هنوز اين بيماري جدي گرفته نشده و خانواده ها به راحتي از كنار آن عبور مي كنند.
يكي از بيماران ديابتي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت: هزينه هاي دارو و درمان اخيرا افزايش يافته و بسيار بيماران از جمله خودم قادر به پرداخت اين هزينه ها نيستيم.
زهرا بيرجندي كه از انسولين استفاده مي كند افزود: بيماران ديابتي در استان نياز به حمايت بيشتر مسئولان در تامين يا كاهش هزينه هاي دارو را دارند.
وي تاكيد كرد: حداقل با مسئولان بهداشت و درمان ترتيبي اتخاذ كنند تا آزمايش و ويزيت هايي كه از بيماران مبتلا به ديابت گرفته مي شود به صورت رايگان باشد.
بيرجندي بر لزوم ارايه آموزش هاي لازم به ويژه براي نسل جوان تاكيد كرد و افزود: برگزاري دوره هاي آموزشي براي امثال من كه گرفتار ديابت شده اند زيادي ضروري نيست بلكه بايد فرزندان ما را دريابيد كه با ديدن وضعيت ما بيماران اما همچنان به پرخوري و رژيم غذايي نامناسب تمايل دارند.
يكي ديگر از بيماران ديابتي با بيان اينكه اين نوع بيماري غيرواگير بايد در رده بيماري هاي خاص قرار بگيرد گفت: ماهانه حدود 500 هزار تومان براي تامين دارو، آزمايش و چكاب هزينه مي كنم.
فاطمه رضايي ادامه داد: با توجه به اينكه بايد ماهانه آزمايشات مختلفي براي كنترل بيماري انجام بدهيم كاش با كاهش هزينه هاي آزمايش از بيماران ديابتي حمايت شود.
وي اظهار داشت: از آنجايي كه فرد مبتلا به ديابت در معرض خطر ساير بيماري ها از جمله بيماري هاي قلبي ـ عروقي، كليوي، سكته مغزي و عفونت زحم و ساير است بايستي توجه بيشتري به اين افراد شود.
اين بيمار ديابتي خواستار اجراي طرح هاي غربالگري ديابت براي ساير افراد جامعه شد و يادآور شد: بخش زيادي از جامعه مبتلا به ديابت هستند در حاليكه نسبت به آن بي تفاوت يا بي اطلاعند كه با انجام غربالگري مي توان آنها را شناسايي و از بروز ساير عوارض ديابت جلوگيري كرد.
مدير پيشگيري از بيماري هاي مركز بهداشت خراسان جنوبي هم گفت: همچنين شعار روز جهاني ديابت « ديابت و خانواده» به منظور تاكيد بر افزايش سطح دانش و آگاهي خانواده ها براي كنترل بيماري نامگذاري شده است.
مجيد شايسته افزود: با توجه به آمار وزارت بهداشت، بيش از 11 درصد جمعيت بالاي 25 سال كشور به ديابت مبتلا هستند كه 25 درصد آنان از بيماري خود بي خبرند.
وي با اشاره به اينكه مهمترين علامت اين بيماري، بي علامتي است عنوان كرد: هنگام بروز اين بيماري علايمي از جمله پر ادراري، پرخوري، ضعف و خستگي، خارش بدن و دير التيام يافتن زخم ها خود را نشان مي دهد.
مدير پيشگيري از بيماري هاي مركز بهداشت خراسان جنوبي اظهار داشت: بر اساس مطالعه اي كه 2 سال قبل در سطح كشور انجام شد 20 درصد مردم چاق و 35 درصد آنها از اضافه وزن رنج مي برند.
وي ادامه داد: بر اساس اين آمار، در خراسان جنوبي نيز 16 درصد مردم چاق بوده و 30 درصد آنها اضافه وزن دارند.
شايسته تاكيد كرد: مهمترين عارضه براي بيماران ديابتي، افت فشار خون است لذا اين افراد بايد روزي چند مرتبه تست قند خون انجام دهند.
وي يادآور شد: همه بيماران ديابتي بايستي سالي يك مرتبه ويزيت قلب و عروق شوند چون به دليل بسته شدن رگ ها در معرض خطر سكته قرار دارند.
مدير پيشگيري از بيماري هاي مركز بهداشت خراسان جنوبي تاكيد كرد: 50 درصد مرگ و ميرهايي كه به علت بيماري ديابت رخ مي دهد از بيماري هاي قلبي و عروقي و كنترل نكردن قند خون نشات گرفته است.
وي زخم هاي عفوني را يكي ديگر از عوارض ديابت دانست و گفت: سال گذشته بر اثر عوارض ناشي از قند خون پاي 9 نفر از خراسان جنوبي قطع شد كه تاكيد مي شود بيماران ديابتي بايد بيماري خود را كنترل كنند.
كارشناس تغذيه مركز بهداشت خراسان جنوبي هم گفت: بيماران ديابتي به غير از قندهاي ساده مانند قند و شكر و غذاهايي كه مستقيما حاوي اينگونه قندها هستند از جمله انواع شيريني، بستي، مربا، بيسكويت، نوشابه و آدامس از تمام غذاها مي توانند در مقادير متناسب و كنترل شده استفاده كنند.
سميه اصغري ادامه داد: رعايت رژيم غذايي در بيماران ديابتي به هيچ وجه كار دشوار و غير عادي نيستند، اين در حالي است كه برخي بيماران ديابتي بنا به توصيه اطرافيان به سمت رژيم هاي خودسرانه مي روند كه اين امر به هيچ وجه پذيرفته نيست.
كارشناس تغذيه مركز بهداشت خراسان جنوبي تاكيد كرد: سبزيجات حاوي مقدار كمي كربوهيدرات و كالري هستند لذا انتخاب مناسبي براي وعده ها و ميان وعده غذايي بوده و يكي از مهمترين منابع غني از ويتامين ها، مواد معدني و فيبر محسوب مي شوند.
وي اضافه كرد: به بيماران ديابتي توصيه مي شود روزانه حداقل سه تا پنج سهم از انواع سبزيجات را در برنامه غذايي خود قرار دهند.
اصغري افزود: همچنين بيماران ديابتي در طول روز مي توانند 6 تا 11 سهم از گروه نان و غلات، 2 تا چهار سهم ميوه، 2 تا سه سهم لبنيات و چهار تا 6 سهم گوشت و جانشين هاي آن را در برنامه غذايي داشته باشند.
به مناسبت گراميداشت هفته اطلاع رساني و روز جهاني ديابت در يك ماه گذشته هشت كارگاه با موضوع اپيدميولوژي ديابت و آشنايي با عوامل خطر رفتاري قابل پيشگيري از ديابت در هشت شهرستان سرايان، طبس، فردوس، درميان، بشرويه، بيرجند، زيركوه و خوسف برگزار شده است كه در اين كارگاه ها علاوه بركارشناسان ستادي و محيطي، پزشكان و رابطان ادارات شهرستان هاي نيز حضور داشته اند.
گزارش از رقيه محمدي
7557 * 6054