به گزارش ایرنا، اجلاس دو روزه اپك از امروز شنبه آغاز و تا فردا به كار خود در كشور جزیره ای پاپوا گینه نو ادامه خواهد یافت.
اَپِك یك گروه اقتصادی منطقه ای متشكل از كشورهای حاشیه اقیانوس آرام است كه در سال 1989 با هدف استفاده از وابستگی متقابل فزاینده كشورهای منطقه آسیا و اقیانوس آرام تشكیل شد و سران كشورهای عضو آن به صورت سالانه با یكدیگر ملاقات می كنند.
21 كشور استرالیا، برونئی، كانادا، اندونزی، ژاپن، كره جنوبی، مالزی، نیوزیلند، فیلیپین، سنگاپور، تایلند، تایوان، هنگ كنگ، پاپوآ گینه نو، چین، مكزیك، شیلی، پرو، روسیه، آمریكا و ویتنام، اعضای اَپِك هستند و پاپوا گینه نو اكنون ریاست دوره ای این سازمان را برعهده دارد.
بر اساس گزارش بانك جهانی اعضای اپك با دارا بودن حدود 40 درصد جمعیت جهان، 57 درصد كل تولید ناخالص داخلی و 60درصد خروجی اقتصادی جهان را در اختیار دارند. اما آنچه مانع از قدرت گرفتن و ایفای نقش اصلی اپك در اقتصاد جهانی شده شامل گستردگی و تنوع اقتصادهای این گروه بزرگ اقتصادی است.
اكنون مجموعهای از كشورهای فقیر و ثروتمند در این سازمان عضویت دارند و هم سطح نبودن قدرت اقتصادی آنها به عنوان سدی برای افزایش اثر گذاری جهانی اپك عمل كرده است.
این بلوك اقتصادی با سابقه حدود 30 سال خود كه دبیرخانه آن در سنگاپور قرار دارد، به دنبال ایجاد مكانیزم اقتصادی پویا و تسهیل فضای تجاری مطلوب و پایدار است.
چشمانداز این سازمان دستیابی به بازار مشترك آسیا – اقیانوس آرام در سال 2020 میلادی است و مسئولان آن اعلام كردند كه در تلاش هستند تا آن زمان تمامی موانع تجارت كالا، خدمات و سرمایهگذاری در منطقه را به تدریج از میان بردارند.
شی جین پینگ رئیس جمهوری چین، ولادیمیرپوتین رئیس جمهوری روسیه، شینزو آبه نخست وزیرژاپن اسكات موریسون نخست وزیر استرالیا، جیسیندا آردرن نخست وزیر نیوزیلند و ماهاتیر محمد نخست وزیر مالزی، درفهرست رهبران شركت كننده این اجلاس هستند.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا در این اجلاس شركت نكرده اما مایك پنس معاون وی هدایت هیات آمریكایی را دراجلاس سران اپك برعهده دارد.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه نیز از رهبران غایب این اجلاس بوده و نخست وزیر مدودوف در این نشست شركت كرده است.
طبق گزارش رسانه های آسیایی علاوه برسران ، بیش از یك هزار 500 نفر از كارشناسان، مقام ها و مسئولان ارشد كشورها نیز دراین اجلاس شركت می كنند.
اپك هدف از اقدامات اقتصادی خود را پشتیبانی از رشد و رونق اقتصادی پایدار در منطقه آسیا و اقیانوس آرام اعلام كرده و از ایجاد طرح هایی برای گسترش و افزایش تجارت و ارتباطات اقتصادی حمایت می كند.
محور اصلی مباحث اجلاس سران اپك، توسعه اقتصاد های منطقهای، گسترش همكاری تجاری و تقویت سرمایهگذاری های درون منطقه ای است.
اپك عمدتا در نشست های مختلف خود به ویژه سران به دنبال ایجاد مكانیزم های نوین اقتصادی و پویا برای تسهیل تجارت جهانی است.
ناظران منطقه ای می گویند طی دهه های گذشته، آسیا و اقیانوس آرام یك موتور مهم رشد جهانی بوده است و تجارت درون منطقه ای آن به تجارت آزاد در جهان متعهد و وابسته بوده است.
اما اجلاس اخیر این سازمان درحالی برگزار می شود كه چشم انداز اقتصادی جهانی با توجه به سیاست های اخیر اقتصادی آمریكا ناشی از یكجانبه گرایی و به چالش كشیدن چندجانبه گرایی و محدود كردن همكاری های تجاری به خطر افتاده است.
جنگ تجاری آمریكا علیه چین اكنون نه تنها پكن و واشنگتن بلكه بسیاری از اقتصادهای وابسته به نظام اقتصادی - تجاری این دو كشور را تحت آثار منفی خود قرار داده است.
** پاپوا گینه نو میزبانی پرچالش
پاپواگینه نو با حدود 8 میلیون نفر جمعیت ،كشوری بسیار فقیر در اقیانوس آرام است كه برای نخستین بار به عنوان یكی از اعضای كوچك اپك میزبان اجلاس سران این سازمان شده است.
خرید خودروهای بسیار لوكس دراین كشور جزیره ای كوچك برای رهبران اپك در حالیكه مردم آن با مشكلات گسترده اقتصادی دست و پنجه نرم می كنند با مخالفت نهادهای مدنی روبه رو شده است .
مقامات این كشور كوچك اقیانوس آرام كه به رغم این مشكلات برای برگزاری این اجلاس دستكم 40 خودرو مازراتی را با هزینه هر خودرو دستكم 100 هزار دلار برای استفاده سران كشورهای شركت كننده در اجلاس اپك خریداری كرده اند .
اگرچه یك چهارم هزینه های این اجلاس توسط استرالیا تامین شده اما در مجموع برگزاری آن در پاپوا گینه نو به دلیل مشكلات گسترده داخلی با مخالفت های زیادی روبه رو شده است.
رسانه های آسیایی گزارش دادند صدها نفر ازنمایندگان كشورهای مختلف و رسانه ها به علت كمبود هتل در بندر مورسبی كه از كوچكترین شهرهای جهان محسوب می شوند ناگزیر از استقرار در كشتی های مسافر بری كروز در حاشیه این بندر شده اند.
براساس گزارش سازمان ملل پاپوا گینه نو در سال 2018 پنجمین كشور با حداقل های اقتصادی و اجتماعی برای زندگی درجهان شناخته شده و 40 درصد از مردم این كشور درآمدی كمتر از یك دلار در روز دارند و شیوع بیماری های مختلف عفونی در میان آنها هر ازگاه به چالش بسیار مهمی برای دولت آن تبدیل می شود.
پیتر اونیل نخست وزیر پاپوا گینه نو همزمان با برگزاری اجلاس اپك خواستارتقویت تجارت ازاد در جهان شد و گفت اقتصادهای كوچك مانند پاپواگینه نو وابستگی شدیدی به اقتصادی های بزرگ دارد و هرنوع تنش اقتصادی و تجاری در جهان كشورهای به كشورهای كوچك آسیب زیادی می زند.
پاپوآ گینه نو از سال 1993 یك كشور كوچك عضو APEC بوده است و اقتصادش برپایه تجارت آزاد و باز و سرمایه گذاری قراردارد اما سهم این كشور از حجم تجارت درون منطقه ای بسیار پایین بوده است.
این كشورجزیره ای اقیانوس آرام حتی نیروهای كافی برای برقراری امنیت این اجلاس را نداشته و به گزارش برخی منابع رسانه ای قریب به 5 هزار نیروی نظامی كه نیمی از آنها اتباع كشورهای خارجی هستند، پلیس كوچك ومحلی پاپواگینه نو در پورتمورسبی را برای برقراری امنیت اجلاس سران سازمان همكاری اقتصادی آسیا-پاسیفیك (اپك) یاری می دهند.
علاوه براین صدها نفر از مهاجران غیرقانونی استرالیا از سال 2013 تاكنون در بازداشتگاه مانوس در شرایطی غیرانسانی به سرمی برند و طبق گزارش پزشكان بدون مرز اكثر آنها از بیماری های جسمی و روانی رنج می برند.
بیش از 600 نفر از پناهجویان مانوس در آستانه برگزاری اجلاس ازسران اپك خواستار كمك برای رهایی از این بازداشتگاه دور افتاده در اقیانوس آرام و رسیدگی به وضعیت آنها شدند.
گزارش: مریم شفیعی
آساق**1599**1663**
كوالالامپور - ایرنا - 21 نفر از رهبران كشورهای حوزه اقیانوس آرام از امروز در بندر مورسبی پایتخت پاپواگینه نو در سایه تنش های شدید تجاری میان آمریكا و چین كه از آن به عنوان جنگ سرد هم یاد می شود، در اجلاس سران سازمان همكاریهای اقتصادی آسیا-پاسفیك (اَپك) شركت كردند.