به گزارش روز يكشنبه ايرنا از وزارت جهاد كشاورزي، «مسعود لطيفيان» ميانگين عملكرد توليد انار در ايران را 15 تن در هكتار عنوان كرد و افزود: برخي باغداران پيشرو تا 100 تن در هكتار انار توليد كرده اند.
وي اظهارداشت: باغ هايي كه مديريت مناسبي داشتند و از سايبان استفاده كردند در سال گذشته تا 60 تن در هكتار توليد انار داشته اند.
** توليد انار زير سايبان راهكاري براي كاهش عوارض نابساماني هاي فيزيولوژي
وي توليد انار زير سايبان را يكي از راهكار ها براي بهبود كمي و كيفي اين محصول دانست و تصريح كرد: روش هاي نوين موجب بهبود كمي و كيفي ميوه انار، افزايش بهره وري آب و كاهش خسارات آفت ها و بيماري ها در اين محصول مي شود.
به گفته وي، در حال حاضر انار زير سايبان در استان هايي همچون فارس، خراسان رضوي، مركزي و اصفهان به صورت الگو توليد مي شود.
مدير كل دفتر ميوه هاي گرمسيري و نيمه گرمسيري وزارت جهاد كشاورزي با اشاره به توليد انار در 30 استان كشور افزود: استان هاي برتر توليد اين محصول شامل فارس با 25 درصد توليد، مركزي 11 درصد، خراسان رضوي 10 درصد، اصفهان 10 درصد، يزد هفت درصد و سمنان 6 درصد مي شود.
وي ميزان توليد اين محصول را در سال گذشته 750 هزار تن برشمرد و اظهارداشت: سال 96 حدود يك هزار و 500 تن انار به ارزش 1.5 ميليون دلار صادر شده است.
لطيفيان تصريح كرد: اين محصول به كشورهايي مانند ارمنستان، امارات، كره، عراق، عمان، تركمنستان، قطر، آلمان، سوييس، روسيه، اتريش، هند، فرانسه و پاكستان صادر مي شود.
وي گفت: تنش هاي محيطي، بالابودن ضايعات، آفات و بيماري ها، برخي نابساماني هاي فيزيولوژي مانند دانه سفيدي انار و آفتاب سوختگي و ناكافي بودن صنايع فرآوري از مشكلات توليد انار در ايران است.
مدير كل دفتر ميوه هاي گرمسيري و نيمه گرمسيري معاونت امور باغباني اضافه كرد: اصلاح باغات موجود، برنامه ريزي براي شناسايي، حفاظت و تكثير ارقام برتر داخلي و ورود ارقام تجاري و بازار پسند مانند رقم «واندرفول» از اقدامات مهم در راستاي بهبود كيفيت و كاهش ضايعات اين محصول است.
به گفته وي، اين رقم برتر تجاري با هماهنگي بخش تحقيقات باغباني وارد و توسط بخش خصوصي تكثير شده و اكنون در مناطق مختلف كشور مراحل سازگاري را طي مي كنند.
لطيفيان با بيان اين كه نيازهاي تحقيقاتي در مورد تنش هاي محيطي با بخش هاي تحقيقاتي سازمان تحقيقات، آموزش و ترويج كشاورزي مطرح و بررسي هاي اوليه انجام شده است، تصريح كرد: ما به دنبال تدوين دستورالعمل هاي كاهش عوارض نابساماني هاي فيزيولوژي مانند عارضه دانه سفيدي و قهوه اي شدن «آريل» هستيم تا در اسرع وقت در اختيار باغداران قرار دهيم، ضمن آن كه يكي از راهكارها نيز توليد زيرسايبان است.
به گزارش ايرنا، انار ميوه اي درختي، بومي مناطق شرق ايران تا كوههاي هيماليا در شمال هند است. ايران با توليد ساليانه يك ميليون تن بزرگترين توليدكننده در دنياست و هندوستان در جايگاه دوم قرار دارد.
ايران يكي از مهمترين مراكز «ژرم پلاسم» انار در جهان است و مقر كلكسيون ذخاير ژنتيكي آن استان يزد است. در اين كلكسيون 780 ژنوتيپ و رقم مختلف انار موجود است كه برخي از ارقام بيشتر به صورت تجاري كشت شده و محبوبيت بيشتري دارد كه از اين گروه مي توان به انار ملس ساوه، شيشه كپ فردوس، خزربردسكن، رباب ني ريز، نادري بادرود، ملس يزدي، قجاق قم، اردستاني مه ولات و بجستاني گناباد اشاره كرد كه حدود 35 درصد باغات انار ايران و بيش از 90 درصد صادرات انار كشور را شامل مي شود.
شهرستان هاي ساوه، يزد، شيراز و مازندران به ترتيب بزرگترين توليدكنندگان انار در كشور هستند. در شهرستان گلوگاه مازندران، گونههاي وحشي انار به صورت ارگانيك به عمل ميآيد و آمار ها نشان از برداشت آن در 350 هكتار دارد.
ميوه انار با دانه هاي قرمز و سفيد رنگ به شكل هاي تازه خوري، آب انار، رب انار، لواشك انار و مرباي انار مصرف ميشود. همچنين از پوست انار به رنگ هاي قرمز و سياه براي رنگهاي سنتي و دباغي كردن پوست حيوانات استفاده مي شود و انار سياه و گل انار مصارف درماني دارد.
انار سرشار از آنتي اكسيدان، ويتامين C و پتاسيم است كه كاهش خطر ابتلا به بيماري هاي قلبي، سرطان، كلسترول خون و جلوگيري از آسيب سلولها را موجب مي شود و به سلامت لثهها نيز كمك مي كند.
براساس آخرين گزارش ها، قيمت هر كيلوگرم انار در حال حاضر در بازار بين سه هزار تا هشت هزارتومان بسته به نوع و كيفيت به فروش مي رسد.
اقتصام**9186**2022
تهران- ايرنا- مديركل دفتر ميوه هاي گرمسيري و نيمه گرمسيري معاونت امور باغباني پيش بيني كرد: امسال 915 هزار تن انار در سطح 89 هزارو 600 هكتار از باغات كشور توليد شود.