به گزارش روز يكشنبه ايرنا، اين براي نخستين بار است كه نشست اقتصادي اجلاس سران اپك به دليل اختلافات گسترده ايالات متحده و چين در مورد تجارت، بدون صدور بيانيه مشترك رسمي به پايان رسيد.
اجلاس دو روزه اپك از روز شنبه آغاز شده بود امروز درحالي به كار خود پايان داد كه 21 نفر از رهبران حاضر درآن متاثر از تنش هاي شديد ميان آمريكا و چين در صف بندي يكي از اين دو كشور قرار داشتند و معدودي از كشورها عمدتا با حفظ آراي مستقل، اين تنش را عامل ركود اقتصادي درجهان ارزيابي كردند.
به گزارش شبكه خبر'آسيا وان' سران اين اجلاس صرفا توافق كردند تا به جاي بيانيه سنتي كه اين سازمان در پايان نشست هاي سالانه رهبران منتشر مي كرد ، پاپوا گينه نو به عنوان رئيس اين اجلاس به نيابت از اعضاي اپك بيانيه اي را منتشر كند.
'پيتراونيل' نخست وزير پاپوا گينه نو نيز اعلام كرد در اين زمينه در روزهاي آتي يك بيانيه منتشر خواهد شد.
اونيل درعين حال تاكيد كرد اپك سعي مي كند تا سال 2020 'تجارت آزاد و باز' را در منطقه آسيا- پاسفيك تضمين كند.
'جاستين ترودو' نخست وزير كانادا با اذعان به شكست توافق جمعي در ميان رهبران گفت كه وجود ديدگاه هاي متفاوت درباره جزئيات تجارت در منطقه و جهان مانع از اجماع لازم براي انتشار يك سند مفصل در پايان اجلاس سران اپك شد.
جلسه اپك براي نخستين بار در كشور كوچك پاپوا گينه نو در اقيانوس آرام درحالي برگزار شد كه رئيس جمهوري چين و معاون دونالد ترامپ اظهارات تندي عليه يكديگر در مورد جنگ تجاري ميان واشنگتن و پكن مطرح كردند.
دراين جنگ لفظي دو روزه 'مايك پنس' معاون دونالد ترامپ از كشور هاي كوچك حوزه پاسفيك آشكارا خواست تا از پكن وام نگيرند زيرا اين اقدام با توجه به سياست يك كمربند يك جاده چين،استقلال آنها را به خطر مي اندازد.
وي از وام هاي چين به كشورهاي منطقه به عنوان 'وام هاي مبهم كه سبب ايجاد 'بدهي هاي حيرت انگيز' براي كشورهاي فقير آسيا - پاسفيك مي شود، نام برد و گفت كه اين اقدامات در واقع كمك به ايجاد راهي يكطرفه براي چين خواهد شد.
وي واشنگتن را جايگزين مناسبي براي اين كشورها به منظور تامين منابع استراتژيك خود دانست.
'شي جين پينگ' رئيس جمهوري چين نيز دراين اجلاس در واكنش به معاون ترامپ گفت كه وام هاي پكن به كشورهاي منطقه تله اي براي اين كشورها نيست.
وي در ادامه اين جنگ لفظي اقدام آمريكا در يكجانبه گرايي و حمايت صرف از اقتصاد داخلي و همچنين به راه انداختن جنگ تجاري و تشديد آن را اقدامي كوتاه بينانه و منجر به شكست خواند.
'پنس' و'شي' امروز يكشنبه ديدار كوتاهي نيز با يكديگر داشتند.
پنس در مورد ديدارش به خبرنگاران گفت كه به رئيس جمهوري چين گفته شد كه ايالات متحده علاقه مند به برقراري رابطه بهتر با چين است اما پكن ابتدا بايد در سياست هاي تجاري خود تغيير ايجاد كند.
گزارش نمايندگان رسانه هاي خارجي حاضر در اجلاس حاكي است كه معدودي از رهبران شركت كننده در نشست اپك با ابراز نگراني از اينكه جنگ تجاري مي تواند اقتصاد اقيانوس آرام را تحت تاثير قرار دهد در خصوص رقابت رو به رشد پكن- واشنگتن هشدار دادند.
رهبران آمريكا و روسيه از غايبان اصلي اين اجلاس بودند.
'ديميتري مدودف' نخست وزير روسيه در اين اجلاس سياست هاي واشنگتن را در حمايت گرايي صرف از اقتصاد ملي مورد انتقاد قرار داد و اين اقدام را براي تجارت جهاني مضر دانست.
'ماهاتير محمد' نيز از ديگر رهبران شركت كننده دراين اجلاس در مورد افزايش تنش ها ميان واشنگتن وپكن هشدار داد و خواستار تقويت جهاني سازي اقتصادي شد.
اما اين اجلاس براي كشور فقير پاپوا گينه نو نيز سبب شد تا نيوزيلند ، استراليا ،آمريكا و ژاپن اعلام كنند كه پروژه هاي برق رساني را در اين كشور جزيره اي مورد پيگيري قرار مي دهند.
براساس اين توافق 13،شبكه برق رساني بين 13 تا 70 درصد اين جزيره اجرا مي شود.
'پنس' همچنين اعلام كرد كه با همكاري مشترك استراليا پايگاه دريايي نظامي در مانوس را احيا كرده و با همكاري مشترك استراليا و پاپواگينه نو براي جلوگيري از نفوذ چين در آسيا- پاسفيك تلاش خواهد كرد.
اَپِك، يك گروه اقتصادي منطقه اي متشكل از كشورهاي حاشيه اقيانوس آرام است كه در سال 1989 با هدف بهبود مناسبات اقتصادي و سياسي كشورهاي منطقه آسيا و اقيانوس آرام تشكيل شد و سران كشورهاي عضو آن به صورت سالانه با يكديگر ملاقات مي كنند.
21 كشور استراليا، برونئي، كانادا، اندونزي، ژاپن، كره جنوبي، مالزي، نيوزيلند، فيليپين، سنگاپور، تايلند، تايوان، هنگ كنگ، پاپوآ گينه نو، چين، مكزيك، شيلي، پرو، روسيه، آمريكا و ويتنام، اعضاي اَپِك هستند و پاپوا گينه نو اكنون رياست دوره اي اين سازمان را برعهده دارد.
بر اساس گزارش بانك جهاني اعضاي اپك با دارا بودن حدود 40 درصد جمعيت جهان، 57 درصد كل توليد ناخالص داخلي و 60درصد خروجي اقتصادي جهان را در اختيار دارند. اما آنچه مانع از قدرت گرفتن و ايفاي نقش اصلي اپك در اقتصاد جهاني شده گستردگي و تنوع اقتصادهاي اين گروه بزرگ اقتصادي است.
اكنون مجموعهاي از كشورهاي فقير و ثروتمند در اين سازمان عضويت دارند و هم سطح نبودن قدرت اقتصادي آنها به عنوان سدي براي افزايش اثر گذاري جهاني اپك عمل كرده است.
اين بلوك اقتصادي با سابقه حدود 30 سال خود كه دبيرخانه آن در سنگاپور قرار دارد، به دنبال ايجاد مكانيزم اقتصادي پويا و تسهيل فضاي تجاري مطلوب و پايدار است.
چشمانداز اين سازمان دستيابي به بازار مشترك آسيا – اقيانوس آرام در سال 2020 ميلادي است و مسئولان آن اعلام كردند كه در تلاش هستند تا آن زمان تمامي موانع تجارت كالا، خدمات و سرمايهگذاري در منطقه را به تدريج از ميان بردارند.
آساق**1599 **1600
كوالالامپور- ايرنا- تنش گسترده ميان آمريكا و چين در اجلاس سران سازمان همكاريهاي اقتصادي آسيا-پاسفيك (اَپك) درپاپوا گينه نو سبب شد تا بيشتر رهبران حاضر در اين نشست بين المللي با قرار گرفتن در يك صف بندي ناخواسته ميان واشنگتن - پكن حتي براي انتشار بيانيه نهايي به توافق نرسند.