سرمایه اجتماعی زیربنای توسعه فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی هر جامعه است و منبع شكل گیری اساسی گروه های اجتماعی محسوب می شود؛ گروه هایی كه توسعه هر جامعه به آنان وابسته است.
مخترعان و كارآفرینان نه تنها به ایجاد فرصت های شغلی جدید دست می زنند بلكه با تفكر، پشتكار و تحرك از دل ویرانه ها بنایی از توسعه و پیشرفت را در حوزه های مختلف اقتصادی، كشاورزی، خدمات و كسب و كارهای نوین رقم می زنند كه نتیجه آن ثبت اختراع های مهم خواهد بود.
اختراع های و خلاقیت های زیادی در دنیا و كشورمان انجام شده كه در زندگی انسان ها نقش بسیار مهمی دارند و در راستای رفاه فردی و اجتماعی در طول سال ها باعث برطرف شدن نیازهای انسان بوده اند.
به طور مسلم اختراع این ابزارها و امكانات رفاهی با تلاش های افرادی خلاق به دست آمده كه چندان ثروتمند نبوده اند شاید معلمی بوده كه در یك روستا یا جزیره دوره زندگی را برای ما آسان تر كردند همانند« آنتونی ون لیون هووك»؛ دانشمند هلندی كه از وی به نام مخترع «میكروسكوپ» یاد می شود.
او برای نخستین بار توانست با میكروسكوپ خود یك ساختار تك یاخته ای را ببیند. وی را نخستین میكروب شناس می دانند یا امثال «علی جوان»، مخترعی ایرانی كه اختراعش دنیا را تكان داد.
وی پس از ملحق شدن به آزمایشگاه بل و فقط چند ماه پس از این كه تئودور مایمن در سال 1960 میلادی مبانی نظری لیزر را مطرح كرد، علی جوان به همراه دو تن از همكارانش «ویلیام بنت» و «دونالد هریوت» ایدهی خود را برای پایه آن عملی كردند.
وی و همكارانش 12 دسامبر 1960 لیزر گازی هلیوم- نئون اختراع شد و فردای آن روز در 13 دسامبر 1960 لیزر گازی را با ارسال یك پیام تلفنی آزمایش كرد و برای نخستین بار در تاریخ، یك مكالمه تلفنی از طریق لیزر نوری انجام گرفت.
این اختراع یك مخترع ایرانی به همراه دو تن از همكارانش انقلابی در دنیای فن آوری ایجاد كرد كه بسیاری از پژوهشگران اختراع لیزر گازی را نقطه عطفی در تاریخ فن آوری های نوین می دانند.
از اینرو كارآفرینی و كارآفرینان نقش كلیدی در روند توسعه و پیشرفت اجتماعی و اقتصادی یك جامعه دارند.
كسب و كارهای خانگی راهبردی برای ایجاد اشتغال و درآمد است و به عقیده كارشناسان 15 تا 80 درصد نیاز اشتغال 150 كشور جهان را مشاغل خانگی تامین می كند.
فرهنگ كارآفرینی و كارآفرینی اخلاق مدارانه باید از دبستان به دانش آموزان تدریس شود و دولت نیز به این نتیجه رسیده و حركت هایی را آغاز كرده است.
** حفظ سرمایه های اجتماعی مهم ترین نیاز كشور
مدیر اشتغال و كارآفرینی اداره كل تعاون، كار و رفاه اجتماعی هرمزگان گفت: تامین رفاه عمومی از طریق توسعه زیربناهای اقتصادی بدون شكل گیری سرمایه اجتماعی امكان پذیر نیست.
هادی ابراهیمی سرمایه اجتماعی را مهم ترین نیاز كشور دانست و افزود: سرمایه اجتماعی با سه شاخصه اصلی اعتماد عمومی، مشاركت و حضور مستمر شكل می گیرد.
وی ابراز داشت: سرمایه های اجتماعی در اقتصاد هر كشوری نقش مهمی در اعتمادپذیری میان نیروهای انسانی برای رسیدن به اهداف اقتصادی جامعه دارد.
** نیاز سالانه 15 میلیارد دلار سرمایه گذاری در حوزه زیربنایی
مدیراشتغال و كارآفرینی اداره كل تعاون، كار و رفاه اجتماعی هرمزگان در خصوص اهمیت كارآفرینی و اشتغال بیان داشت: مشاغلی باعث كارآفرینی می شود كه بازاركار خوبی داشته باشد و تحقق این مهم نیز نیازمند برنامه ریزی نیازهای آینده است.
ابراهیمی با اشاره به این كه كارآفرینی در كسب و كارهای نوین تولید اشتغال خوبی دارد، گفت: اگر می خواهیم از متوسط دنیا عقب نباشیم باید سالانه 15 میلیارد دلار سرمایه گذاری در حوزه زیربنایی داشته باشیم.
وی با بیان این كه كارآفرینی را باید از اشتغال جدا كرد كارآفرینی فقط یك حركت اقتصادی نیست؛ معتقد است: برای بهره مندی از ظرفیت كارآفرینی باید در جامعه فرصت سازی شود و استفاده از ایده، نوآوری و تغییر فقط در حوزه اقتصادی خلاصه نشود بلكه به سایر حوزه ها هم گسترش یابد.
** شبكه های بازاریابی ظرفیتی در اختیار كسب و كارهای خانگی
این مسوول ادامه داد: در بخش تولید به ویژه در حوزه صنایع پاشنه آشیل و مشكل اصلی در طراحی محصول تولیدی و شبكه های بازاریابی و برندسازی است بنابراین استفاده از ظرفیت شبكه های بازاریابی را می توان به خوبی در كسب و كارهای خانگی رونق بیشتری داد.
به گفته مدیراشتغال و كارآفرینی اداره كل تعاون، كار و رفاه اجتماعی هرمزگان، درحال حاضر افزون بر 3 میلیون صنف وجود دارد كه از این تعداد حدود 600صنف تولیدی و مابقی توزیعی است.
ابراهیمی افزود: با رشد تكنولوژی و شبكه های اطلاعاتی برخی از شغل ها تا افق 10ساله پایداری ندارند و كاركرد خود را از دست می دهند.
وی توجه به زیرمجموعه های شیلات، صنعت و كشاورزی را از حوزه های مهم در عرصه كارآفرینی دانست و افزود: زمینه كارآفرینی در استان هرمزگان در بخش فناوری اطلاعات فراهم است و دانش آموختگان و افراد خلاق می توانند خلاقیت ها و توانمندی های خود را در این عرصه ها نشان دهند.
** كلید موفقیت مخترع ساختنی است
یك مخترع در استان هرمزگان نیز در نشست كار آفرینی هدف گزینی، برنامه ریزی، خودكارآمدی و امید و نشاط را از مولفه های اصلی و دلیل موفقیت هایش در اختراع و كارآفرینی دانست.
شاهرخ خانی با بیان این كه كلید موفقیت مخترع ساختنی است، بیان داشت: بسیاری از آسیب های فردی و اجتماعی به دلیل نداشتن برنامه ریزی است.
مخترع دستگاه میگو پاك كنی خطاب به دانشجویان گفت: اگر به دنبال موفقیت هستید فردی خودكارآمد و در عین حال متواضع باشید تا بتوانید توانمندی و كارآمدی تان را ابتدا به خود و سپس به دیگران نشان دهید.
عضو بنیاد علمی نخبگان هرمزگان با بیان این جمله كه مخترعان باید فكر جهادی داشته باشند، گفت: در استان هرمزگان بهترین ظرفیت ها برای كسب و كار دارد.
خانی برنامه ریزی را یكی از شاخصه های مهم موفقیت در كارآفرینی عنوان كرد و افزود: افرادی كه در زندگی برنامه ریزی ندارند همیشه اضطراب دارند بنابراین نمی توانند تصمیم گیری درستی داشته باشند.
صابون اسپرولینا حاوی جلبك اسپیرولینا توسط وی و یكی دیگر از اساتید دانشگاه هرمزگان به نام 'دل آرام نخبه زارع ' برای نخستین بار پس از سال ها مطالعه و تحقیق بر روی گیاهان دارویی ارگانیك شهرستان داراب و جلبك های دریایی در كشور تولید شده است.
شاهرخ خانی تاكنون 38 اختراع داشته كه پنج مورد از این آثار از جمله ابزار میگو پاك كن ، كرم گیاهی، جانوری مرطوب كننده و جوان نگهدارنده پوست، پماد مخصوص دردهای مفصلی و ارگانیك و قطره آنتی میگرن با خواص كاهش سردردهای میگرنی دارای مجوز تولید هستند كه در داخل و خارج از كشور به فروش می رسند.
** اخلاق مداری در كنار كارآفرینی قرار می گیرد
بدون شك، آنچه امروزه در عرصه اقتصادی، كشور به آن نیازمند است اعتماد به تولیدات داخلی و توجه به طرحها و ایدههای نیروهای نخبه و متفكر این مرزوبوم است.
جوانان فعال و پویا در بخش علوم نوین با توجه به پویایی و انعطاف پذیری بالا ظرفیت خوبی برای روبرو شدن با شرایط تحریم را دارند.
یكی از این جوانان پرتلاش از پژوهشگران جهاد دانشگاهی هرمزگان است كه در حوزه آب و توربین های بادی، طراحی آبشیرین كن و انرژی های نو صاحب ایده است و ابتكاراتی داشته است.
امین قامت معتقد است: آنچه فرهنگ كارآفرینی را در جامعه توسعه می دهد و یك كارآفرین را به عنصر ثمربخش در جامعه تبدیل می كند، اخلاق مداری است.
وی افزود: بطورحتم لازم نیست فرد كارآفرین و دارای استعداد خاصی باشد بلكه یكی از راههای موفقیت جوانان را در كنار استعداد، پشتكار و تلاش است.
این پژوهشگر هرمزگانی ابراز داشت: نباید از شكست ترسید یك انسان موفق زمانی به نتیجه می رسد كه با داشتن ایده های بزرگ به هدفش ایمان و باور دارد.
قامت با اشاره به ظرفیت های مهم صنعتی و تجاری استان هرمزگان در توسعه كارآفرینی، گفت: در بخش آب و انرژی های نوین درحال مذاكره با شهرداری هستیم.
9887 / 6048
بندرعباس- ایرنا- امروز كارشناسان به این باور رسیده اند كه ترویج فرهنگ كارآفرینی و توسعه كسب كارهای خانگی از پردازش ایده های خلاقانه به دست می آید.