مجید بیجندی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: بر اساس آخرین آماری كه تا پایان مهر ماه به دست آمده فقط حدود 1.2 درصد در بخش غربی استان در شهرهای گرمه و غرب مانه و سملقان و فاروج در بخش خشكسالی نرمال قرار دارد.
وی با بیان اینكه 4.7 درصد استان در حوزه خشكسالی خفیف و 9.4 درصد متوسط است، افزود: 21.3 درصد گستره استان در منطقه راز و شهرستان اسفراین نیز دچار خشكسالی شدید و 63.4 درصد در شمال شهرستان های شیروان، بجنورد، جاجرم و شرق شهرستان مانه و سملقان در حوزه خشكسالی بسیار شدید هستند.
بیجندی به انواع خشكسالی نیز اشاره كرد و اظهار داشت: اولین علائم خشكسالی را هواشناسی اعلام می كند و بر اساس شاخص های مرتبط با هواشناسی این رخداد را بر اساس كاهش میزان بارش و افزایش دما هشدار می دهد.
مدیركل هواشناسی خراسان شمالی خشكسالی كشاورزی را در رده بعدی دانست كه تاثیرگذاری زیادی بر این حوزه دارد و گفت: این نوع، باعث ایجاد خشكسالی هیدرولوژیكی می شود كه تاثیر مستقیمی بر آب های زیرزمینی دارد.
وی حلقه نهایی این روند را خشكسالی اقتصادی و اجتماعی دانست كه به صورت مستقیم بر مردم و مهاجرت آنها به مناطق پرآب و حاشیه نشینی به علت كاهش درآمد بویژه در بین كشاورزان و تولیدكنندگان تاثیرگذار است.
بیجندی یادآور شد: آنچه كه در خراسان شمالی و بیشتر نقاط كشور درگیر آن هستیم در محدوده خشكسالی هیدرولوژیكی و اقتصادی و اجتماعی قرار دارد كه عبور از این مراحل و بازگشت به شرایط نرمال امری بسیار پیچیده است.
وی اظهار داشت: رسیدن استان به این مرحله از خشكسالی چندین سال زمان برده بنابراین باید زمان بسیار بیشتری سپری شود تا با برنامه ریزی بتوانیم از شرایط خشكسالی شدید عبور كنیم.
بیجندی گفت: در این شرایط در بهترین حالت باید امیدوار به بارش نزولات جوی و بالا آمدن سطح آب های زیرزمینی باشیم تا وضعیت بهبود یابد.
مدیركل هواشناسی با بیان اینكه در آینده نگری ما در پیش بینی بلندمدت حوزه خشكسالی افق امیدوار كننده ای ترسیم نمی شود، تنها راه حل موجود را در مدیریت و سیاستگذاری درست منابع آب توسط دستگاه های ذیربط در حوزه توزیع و مصرف آب دانست.
بیجندی تاكید كرد: مدیریت درست منابع آبی باید ملكه ذهن همه شود تا با توجه به شرایط اقلیمی و طبیعی از آب به عنوان مهمترین عامل حیات درست استفاده كنیم.
وی یادآور شد: با توجه به اینكه بیشترین میزان مصرف آب نیز در بخش كشاورزی است باید دستگاه های ذیربط از جمله جهادكشاورزی، بهره برداران را به سمت كشت محصولات كم آب طلب و پربازده و استفاده از سیستم های نوین آبیاری سوق دهد.
مدیركل هواشناسی خراسان شمالی در ادامه میانگین بارش استان از ابتدای مهر تا 26 آبان ماه سال گذشته را 11.8 میلی متر اعلام كرد و گفت: این میزان در مدت مشابه امسال 24 میلی متر بوده كه رشد افزون بر 100 درصدی داشته است.
میانگین بارش سالانه استان خراسان شمالی حدود 240 میلی متر است.
استان 863 هزار نفری خراسان شمالی افزون بر 344 هزار هكتار عرصه كشاورزی و باغی دارد.
ط/6042
بجنورد- ایرنا- مدیركل هواشناسی خراسان شمالی گفت: 63 درصد گستره این استان بیش از 28 هزار كیلومترمربعی درگیر خشكسالی بسیار شدید است كه نمود آن در مركز و دیگر مناطق مركزی بیشتر است.