۲۸ آبان ۱۳۹۷، ۲۰:۱۷
کد خبر: 83105836
T T
۰ نفر
سفير ايران: ما به تعهداتمان عمل كرديم اكنون نوبت اروپاست

رم-ايرنا-سفير جديد ايران در ايتاليا با تاكيد بر اينكه تحريم هاي آمريكا عليه ملت ايران ناعادلانه است و اين زورگويي بايد متوقف شود، گفت: امريكا در پي قطعنامه هاي سازمان ملل، مي خواهد عزت كشور ما را هدف قرار دهد. ما به تعهداتمان عمل كرده ايم، اكنون نوبت اروپاست.

به گزارش ايرنا،'حميد بيات' سفير جمهوري اسلامي ايران در ايتاليا روز دوشنبه در مصاحبه با روزنامه 'ايل مساجرو' در پاسخ به اين سوال كه 'فكر مي كنيد تحريم ها مي توانند بر روابط بين المللي ايران به خصوص روابط بين ايران و اتحاديه اروپا تاثير بگذارند؟' افزود: بستگي به عملكرد اتحاديه اروپا دارد. اتحاديه اروپا نقشي ممتاز در شكل گيري برجام داشته است.ايران به تعهدات خود در برجام كاملا پايبند بوده كه اين در 13 گزارش آژانس بين المللي انرژي اتمي، مورد تأكيد بوده است.
وي گفت: در مقابل، متاسفانه ايالات متحده (حتي در دوره اي كه ترامپ خروج آمريكا را از برجام اعلام نكرده بود) و كشورهاي اروپايي، به تعهدات خود به ايران در چارچوب برجام به طور كامل عمل نكرده اند. اين گلايه را ما در دو سال گذشته همواره از دوستان اروپايي داشته ايم. اكنون هم انتظار ما از كشورهاي اروپايي و مشخصا اتحاديه اروپا اين است كه به تعهدات خود درقبال ايران به ويژه اكنون كه آمريكا از اين پيمان چندجانبه كه جزيي از قطعنامه 2231 سازمان ملل متحد نيز هست، خارج شده، عمل كنند. ما مي دانيم كه اتحاديه اروپا درحال كار بر روي مكانيسمي براي ادامه روابط اقتصادي و بازرگاني با ايران است. مواضع خانم موگريني و مقام هاي اروپايي نيز در حمايت از برجام، خوب و براي ما قابل تقدير است اما ما همچنان منتظريم كه اين سخنان، در عمل هم تاثير خود را نشان دهند.
بيات در پاسخ به اين سوال كه 'نتيجه تحريم هاي آمريكا عليه ايران چه خواهد شد؟' گفت: اين اقدام آمريكا در تحميل فشارهاي مضاعف، زندگي مردم و اقتصاد كشور را نشانه گرفته و فشار اصلي را متوجه معيشت مردم نموده كه با ادعاي حمايت از مردم در تناقض آشكار است؛ كشوري كه خود را مدعي حقوق بشر مي داند با اعمال فشار به زندگي مردم، عملا حقوق ملت ايران را ناديده گرفته و يك اقدام ضدبشري به شمار مي رود. وزير خارجه آمريكا گفته است اگر ايران مي خواهد مردمش غذا بخورند، بايد به حرف آمريكا گوش دهد! لذا كاملا روشن است كه هدف آمريكا صرفا شكست اقتصادي نيست بلكه حمله به شرف و عزت ايراني است.
سفير ايران افزود: نكته حائز توجه ديگر در اين تحريم ها اين است كه اين اقدام آمريكا نقض آشكار قطعنامه 2231 شوراي امنيت سازمان ملل متحد و برجام است و از اين رو با مخالفت هاي گسترده جهاني روبرو مي باشد. اما در ارتباط با تأثيرگذاري بر سياست در ايران و مردم، بايد به شما تأكيد كنم كه همان گونه كه از چهل سال پيش تاكنون مردم ما به زورگويي و سلطه «نه» گفته اند، اين «نه» در شرايط كنوني به اين زورگويي آمريكا كه در شكل تحريم هاي گسترده ظالمانه ظاهر شده، محكم تر از گذشته است. اين تحريم ها باعث همبستگي بيشتر مردم و انزجار و تنفر هرچه بيشتر از آمريكا خواهد شد.
سفير ايران در ايتاليا با اشاره به توافق نامه هاي بازرگاني زيادي كه ايتاليا در سال هاي اخير با ايران امضا كرده است ، گفت: روابط ايران و ايتاليا، ديرينه است و قدمت اين روابط چه در زمينه اقتصادي و چه در زمينه فرهنگي به قرنها مي رسد. پس از برجام مبادلات بازرگاني دو كشور ظرف كمتر از سه سال، چهار ونيم برابر شد؛ در سال 2017 حجم مبادلات بازرگاني بين دو كشور به رقم پنج ميليارد و 100 ميليون يورو رسيد و ايتاليا ديگر بار رتبه نخست مبادلات بازرگاني با ايران را در بين كشورهاي اروپايي به خود اختصاص داد؛ هرچند به عقيده ما ظرفيت دو كشور براي گسترش روابط بازرگاني و اقتصادي بسيار بيشتر از اين ارقام است. با سفر حسن روحاني رييس جمهوري ايران به ايتاليا بعد از امضاي برجام كه در واقع نخستين سفر اروپايي ايشان بود، 27 ميليارد يورو تفاهمنامه و چارچوب قرارداد براي همكاري هاي اقتصادي و بازرگاني بين دو كشور به امضاء رسيد كه رقمي قابل توجه است. در ژانويه 2018 نيز موافقت نامه خط اعتباري بين دو كشور به مبلغ 5 ميليارد يورو در رم به امضاء رسيد كه اميدواريم در وضعيت جديد، دو كشور آن را اجرايي كنند.
وي در پاسخ به اين سوال كه 'فكر مي كنيد خروج آمريكا از توافق هسته اي به جز تاثيرهاي اقتصادي، بر روي موازنه هاي سياسي بين المللي هم تاثيري خواهد گذاشت؟' گفت: بدون ترديد تاثيرگذار است. ايالات متحده با وضع تحريم هاي ثانويه، عملا درحال نقض فاحش حاكميت ملي كشورهاي ديگر از جمله متحدان خود است. زبان تهديد امريكا براي جهانيان آشناست. آيا كشوري كه خود ميزبان سازمان ملل متحد است، اين گونه بايد به نرم هاي بين المللي و قطعنامه هاي سازمان ملل متحد پشت پا بزند؟ آيا در اين صورت، جهان دست بسته خواهد بود و تداوم اين گونه رفتارها را تاب خواهد آورد؟ اكنون جدال بر سر ايران نيست؛ اكنون آزموني براي جهان و به ويژه اعضاي اتحاديه اروپاست كه بين يك جانبه گرايي و چندجانبه گرايي، بين زبان تعامل و زبان تهديد و درشت گويي، بين تحميل قوانين داخلي آمريكا بر كشورهاي خود و حفاظت از حاكميت ملي و نهايتا بين امنيت و ثبات جهاني و بي نظمي و ناپايداري جهاني، دست به انتخاب بزنند.
بيات در پاسخ به اين سوال كه 'خاورميانه همچنان دچار تنش هاي شديد است. جنابعالي فكر مي كنيد بتوان راه حل هايي يافت كه از طريق آن به صلح رسيد؟' افزود: در طول سالها چند علت موجب شكل گيري درگيري ها، جنگ ها و ناآرامي ها در منطقه خاورميانه بوده است كه مهم ترين آنها، دخالت نيروهاي خارج از منطقه، ناديده گرفتن حقوق ملت هاي منطقه، عدم پذيرش گفتگو و مذاكره و تلاش براي تحميل اراده و خواست ها از طريق اعمال قدرت و زور بوده است. در همين راستا، سياست غلط آمريكا در منطقه موجب تشديد اين درگيري ها و خشونت ها شد كه در قالب حمايت از گروه هاي تروريستي همچون القاعده و داعش، تشديد خشونت و ناامني در اين منطقه را دامن زده است.
وي گفت: بدون شك، رسيدن به هر راه حلي براي برقراري ثبات و امنيت در منطقه، نيازمند تغيير اين سياست ها و توجه به اولويت مبارزه با تروريسم است. ايران در اين سالها در كنار مردم سوريه و عراق با جديت عليه داعش مبارزه كرد كه موجب شكست اين گروه بسيار خطرناك در اين دو كشور شد. ما معتقديم در شرايط فعلي تنها راه حل براي كاهش درگيري ها و برقراري ثبات در منطقه خاورميانه از سوريه تا يمن و بحرين، گفت وگو و مشاركت دادن همه گروه ها در اين كشورها و واگذار كردن امور به ملت هاي منطقه بدون دخالت نيروهاي خارجي است.
شبك**اروپام**461**1392