۲۹ آبان ۱۳۹۷، ۱۲:۰۱
کد خبر: 83106462
T T
۰ نفر
كوچ شركت های خارجی از چین، پیامد خودكامگی تجاری آمریكا

پكن - ایرنا - كارشناسان معتقدند استمرار جنگ تجاری چین و آمریكا و فشار فزاینده بر شركت های خارجی در چین بتدریج آنها را مجبور خواهد كرد برای عبور از این دوره بحرانی چاره ای جز خروج از بازار این كشور نداشته باشند.

به گزارش ایرنا به نظر می رسد اولین گروه از شركت های خارجی كه در اندیشه خروج از چین باشند شركت های آمریكایی هستند كه با بالا رفتن تعرفه وارداتی بر روی كالاهایشان، شرایط برای تجارت آنها در چین مساعد نیست.
از سوی دیگر چنانچه شركت های آمریكایی از چین خارج شوند‌، شمار دیگری از شركت های اروپایی و غربی هم كه به آنها و فناوری های آمریكا وابسته هستند، به ناچار از بازار چین رخت برخواهند بست.
در زمان حاضر چین تلاش زیادی را آغاز كرده است كه در صورت چنین شرایطی راه برای شركت های كشورهای آسیایی باز شود و برای همین چین در حال نزدیكتر و قوی تر كردن ارتباطاتش با ژاپن، كره جنوبی، هند و كشورهای آسیای جنوب شرقی است تا این خلاء را پر كند.
بررسی هایی صورت گرفته است كه تایید می كند نزدیك به 70 درصد از شركت های آمریكایی درصدد هستند در صورتی كه جنگ تجاری میان دو كشور در درازمدت ادامه یابد، مراكز تولیدی خود را از چین خارج كنند.
این شركت ها بارها از اتاق بازرگانی آمریكا در چین خواسته بودند وساطت كرده و با دولت واشنگتن گفت و گو كند تا از این جنگ تجاری عقب نشینی كند اما به نظر می رسد كه دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریكا نمی خواهد این شرایط را تغییر دهد و حتی تهدید كرده است كل 550 میلیارد دلار كالای وارداتی از چین را مورد تعرفه سنگین قرار خواهد داد و تا كنون نیز 250 میلیارد دلار را مشمول تعرفه هایی از 10 تا 25 درصد كرده است.
البته این شرایط برای شركت های چینی هم یكسان خواهد بود و چون تعرفه ها بر روی كالاهای صادراتی آنها به آمریكا افزایش یافته است و آنها قدرت رقابت را از دست داده اند، چاره ای جز خروج تدریجی از بازار آمریكا نخواهند داشت.
اتاق بازرگانی آمریكا در جنوب چین گزارش كرده است بسیاری از شركت های آمریكایی می خواهند از بازار چین خارج شده و راهی كشورهای آسیای جنوب شرقی شوند بخصوص آنكه شرایط در كشورهایی نظیر ویتنام و كامبوج با هزینه های پایین نیروی كار برایشان خوبتر خواهد بود.
نظرسنجی اتاق بازرگانی آمریكا در چین از 220 شركت آمریكایی نشان می دهد حدود 72 درصد از آنها می خواهند تولید خود را به خارج از چین ببرند بسیاری از این شركت ها حتی دیگر نمی خواهند در بازار آمریكا هم فعال باشند و جنگ تجاری را برای خود بسیار پر ضرر می دانند.
بررسی ها نشان می دهد كه شماری از شركت های آمریكایی و غربی اكنون در حال نظارت بر بازار چین هستند و برای همین بتدریج سرمایه گذاری هایشان را به تعویق انداخته اند و نمی خواهند در این بازار عجولانه عمل كنند.
'ژانگ جوی شان' از پژوهشگران موسسه اقتصاد و سیاست غرب در چین می گوید هنوز شماری از شركت ها خطر را احساس نكرده اند اما با ادامه جنگ تجاری، زیان ها بتدریج بیشتر خواهد شد.
وی افزود كه وقتی شركت های آمریكایی نتوانند در زمینه تجارت خارجی در چین فعال باشند و مشكلاتشان افزایش یابد، طبیعی است كه به دنبال تغییر مكان خواهند بود و اكنون بررسی ها برای یافتن مكان های دیگر شروع شده است.
'جین شوانگ' از تجار فعال در چین هم می گوید‌: از زمان آغاز جنگ تجاری چین و آمریكا، شماری از شركت های خارجی در كشورهای دیگر در اطراف چین به جنب و جوش افتاده اند و فعالیت های خود را افزایش داده اند.
وی افزود: تولید كنندگان خارجی كه زمانی در دلتای رود یانگ تسه در چین فعالیت می كردند به دلیل فشارهای اقتصادی می خواهند به كشورهایی نظیر ویتنام، كامبوج و هند بروند.
'ژانگ جوی شان' از پژوهشگران موسسه اقتصاد و سیاست غرب در چین نسبت به طولانی شدن نبرد تجاری میان چین و آمریكا و تاثیرات مخرب آن بر اقتصاد جهان و شركت های این دو كشور هشدار داد و افزود چون وضعیت برای شركت های خارجی مبهم است و آنها نمی دانند این شرایط تا كی ادامه می یابد، طبیعی است كه به دنبال مكان های دیگری برای تجارت و تولید باشند.
دولت های چین و آمریكا تاكنون از مناقشه تجاری بزرگ عقب نشینی نكرده اند و پكن می گوید «ذهنیت جنگ سرد واشنگتن» كار را برای هر دو طرف سخت كرده است و این شرایط چند جانبه گرایی را تهدید می كند و آینده خوبی هم از منازعات دو كشور مشاهده نمی شود و حتی این بحران می تواند كل اقتصاد دنیا را به مخاطره بیندازد.
اگر روند خروج شركت های خارجی از چین شروع شود بعید نیست كه شركت های آمریكایی و اروپایی و حتی شركت های تایوانی كه با غرب روابط نزدیكی دارند، موضوع خروج از خاك چین و تاسیس مراكز تولیدی و تجاری در كشورهای همسایه و آسیای جنوب شرقی را مد نظر قرار دهند مگر اینكه قدرت های اول و دوم جهان بخواهند راهی برای پایان جنگ تجاری پیدا كنند.
آساق**231**1904**