۳ آذر ۱۳۹۷، ۱۷:۴۰
کد خبر: 83111321
T T
۰ نفر
محوطه تاريخي ريوي از نوروز 98 آماده پذيرايي گردشگران است

بجنورد- ايرنا- سرپرست فصل ششم كاوش باستان شناسي در محوطه ريوي مانه و سملقان گفت: اين محوطه يكي از شهرهاي مهم دوران هخامنشي در شمال شرق از نوروز 98 پذيراي گردشگران داخلي و خارجي خواهد بود.

به‌گزارش روز شنبه روابط عمومي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان شمالي، محمد جواد جعفري از پايان فصل ششم پژوهش‌هاي مشترك باستان‌شناسي ايران و آلمان در محوطه ريوي خبر داد.
وي افزود: تاكنون پنج فصل كاوش‌هاي باستان شناسي در محوطه ريوي با مشاركت باستان شناسان آلماني انجام شده است و فصل ششم اين كاوش ها از مهر ماه سال جاري آغاز و در ميانه آبان ماه به پايان رسيد.
وي با اشاره به ثبت محوطه ريوي با وسعت 110 هكتاري در سال 1346 در فهرست آثار ملي كشور گفت: در پژوهش هاي باستان-شناسي كه از سال 1391 در محوطه تاريخي ريوي واقع در دشت سملقان استان خراسان شمالي آغاز شده است، باستان شناسان به بقاياي يك شهر از دوران هخامنشي تا ساساني دست يافتند و با توجه به اهميت اين كشف تاكنون شش سال پژوهش هاي باستان شناسي در اين محوطه ادامه يافته است.
به گفته او، كاوش‌هاي سال 96 در محوطه تاريخي ريوي منجر به كشف بقاياي يك تالار ستون دار در بخش جنوبي محوطه و بقاياي يك ساختمان بزرگ خشتي مربوط به دوران هخامنشي تا ساساني در مركز محوطه و يك گورستان مربوط به عصر مفرغ (چهار هزار سال قبل) در بخش شمالي شد.
جعفري گفت: با توجه به اهميت باستان شناسي اين آثار، در كاوش هاي سال جاري هم مطالعات بر روي اين سه نقطه متمركز بود كه منجر به شناخت بخش زيادي از جزئيات معماري بناهاي مربوط به دوران هخامنشي و اشكاني و وضعيت گورستان عصر مفرغ محوطه شد.
اين باستان شناس افزود: در مهرماه امسال همراه با فعاليت هاي باستان شناسي، مرمت ديوارهاي خشتي تالار ستوندار و ديگر ساختارهاي خشتي يافت شده آغاز شد و براي بازديد گردشگران دو گمانه به ابعاد 12× 12 متر و 5× 5 متر با اسكلت فلزي مسقف شد.
وي گفت: اهميت محوطه تاريخي ريوي در اين است كه وسعت آن در دوران هخامنشي به بيش از 110 هكتار رسيده و به نظر مي رسد يكي از شهرهاي مهم دوران هخامنشي در شمال شرق كشور بوده است.
به گفته جعفري بر اساس اين پژوهش ها، از دوران اشكاني و ساساني نيز شواهد معماري و باستان شناسي مختلفي در محوطه ريوي بدست آمده است كه نشان از توالي استقراري پس از دوران هخامنشي در محوطه ريوي است.
اين باستان شناس اظهار داشت: با توجه به اهميت علمي و گردشگري اين اثر تاريخي، اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان شمالي با همكاري موسسه باستان شناسي آلمان، برنامه منظمي را تحت عنوان پروژه باستان شناسي ريوي براي كاوش و پژوهشها برنامه ريزي كرد.
وي با استناد به شواهد باستان شناختي گفت: ريوي يكي از مهم ترين محوطه هاي دوران تاريخي شمال شرق كشور است كه پژوهش هاي باستان شناسي هدفمند در آن مي تواند موجب ارتقاي شناخت ما از هويت تاريخي منطقه و رشد صنعت گردشگري در استان شود.
جعفري با اشاره به صدور مجوز فصل ششم كاوش باستان شناسي در محوطه تاريخي ريوي توسط رياست پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري گفت: فعاليت هاي پژوهشي در محوطه تاريخي ريوي به صورت مشترك بين اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان شمالي و موسسه باستان شناسي آلمان در ايران و با حمايت پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري انجام مي شود.
شهرستان 110 هزار نفري مانه و سملقان در 45 كيلومتري غرب بجنورد واقع شده است و تپه ريوي در پنج كيلومتري غرب آشخانه در اطراف روستاي نجف شهرستان مانه و سملقان قرار دارد.
اين شهرستان 250 اثر تاريخي و 98 اثر ثبت در فهرست آثار ملي دارد كه بناي سنگي اسپاخو، بناي سنگي زرد و تپه ريوي از جمله اين آثار است.
3007/ 6042