۳ آذر ۱۳۹۷، ۲۱:۵۱
کد خبر: 83111519
T T
۰ نفر
اخزاره بافي ميراث كهن روستاي 'علوه' شهرستان كارون

اهواز – ايرنا – ' اخزاره ' بافي از هنرهاي رايج دست بافتهاي بوميان شهرستان كارون است كه در روستاي ' علوه ' قدمتي چندين ساله دارد.

به گزارش ايرنا اين هنر دستي دهها خانوار را در روستا هاي شهرستان كارون به خود مشغول كرده و از طرفي هويت تاريخي و ملي ايراني را تشكيل مي دهد.
علويه حميده صبح به قصد بريدن برگ درختان نخلستان بيدار مي شود تا با طلوع خورشيد به چند صد نفر نخل 20 ساله سلامي كند و چند ساعت را با بچه هاي خود گپي بزند و موهاي بلند شده آنها را بچيند و از آنها گيسي دست بافت به عنوان هنري دستي به مردم عرضه كند.
اين بانوي 56 ساله سال هاست كه هنر ' اخزاره بافي ' را از نياكان خود به ارث برده و كار هر روز خود را با آماده كردن برگ هاي چيده شده نخل شروع مي كند.
پس از چيدن برگ درخت خرما هنري اخزاره بافي خود را به نمايش مي گذارد تا بيننده را به حيرت در آورد.
وي هنر 'اخزاره بافي' را همانند ساخت سخت ترين و زيباترين صنايع فلزي عنوان كرد و گفت : كافيست خلاقيت و ذوق هنري داشته باشيد تا از برگ درخت خرما انواع سبد، زنبيل، زيرانداز، بادبزن ، جارو ، جا قاشقي و پرده هاي حصيري ببافي تا از وابستگي به برخي لوازم صنعتي و شيميايي بر حذر شوي.
علويه حميده از روش ساخت حصير هاي دست باف خود گفت و ادامه داد : براي ساخت هركدام از اين صنايع حصيري ابتدا برگ درخت خرما را به اندازه دلخواه جدا مي كنيم و پس از قراردادن در آب منتظر تغيير رنگ آن از سبز به زرد مي شويم.
وي گفت: پس از آن برگ آماده و نرمي تغيير حالت را بدست مي آورد تا تبديل به تارو پود يك محصول صنايع دستي شود.
وي همواره درخت خرما را موجودي زنده مي داند و با او حرف مي زند و مي گويد: ساخت محصولات هنري از برگ درخت خرما همان حس شيريني ميوه خرما را دارد .
وي گفت: زماني كه با درهم تابيدن برگ هاي درخت نخل محصولي ساخته مي شود لحظه شگفت انگيزي است كه تمام خاطرات كودكي ام را در آن مي بينم .
اين بانوي هنرمند ادامه داد : كمتر درختي را مي توان يافت كه مانند نخل از همه ي اجزاء آن به شكل مفيد استفاده كرد اما درخت خرما از ميوه تا شاخ و برگ آن كاملا قابليت كاربردي دارد.
وي گفت: بافت محصولات دست ساز با تغيير در تعداد تار يا پود و رنگ كردن برگ ها براي ايجاد نقوش تاثير بسزايي دارد .
علويه حميده حمايت اداره ميراث فرهنگي و گردشگري را انگيزه اي براي ادامه و بقاي اين هنر بيان كرد و گفت : محصولات آماده شده را در بازارهاي خزامي و كوت عبدالله براي عرضه منتقل مي كنم ، اما اگر محل مشخصي باشد كه بتوانم تضميني اين محصولات را ارائه بدهم ديگر هزينه راه و حمل بار را نميدهم و در كاهش هزينه هاي اضافه صرفه جويي مي كنم و پول بيشتري از فروش محصولات برايم باقي مي ماند .
وي ادامه داد : بانوان روستا اكثرا هنر بافت حصير را مي دانند و از اين راه محصولات مختلف صنايع دستي توليد و به فروش مي رسانند تا مخارج خود و خانواده اي را تامين كنند.
علويه حميده از مشكلات حصيربافي گفت و افزود : مشكلات زيادي بر سر راه ما قرار دارد كه مهم ترين آن نفروختن محصولات بافته شده است كه فقط در ايام خاص سال و يا نمايشگاه صنايع دستي مي توانيم محصولات خود را به خوبي به فروش برسانيم و اگر در روستا نمايشگاه دائمي برقرار شود مي توانيم خودمان محصول خود را به نمايش و فروش برسانيم .
امروز در عصر تكنولوژي و صنعت ماشيني ، وفاداري روستاييان به سنت ها از عوامل مهم توليد محصولات دست ساز و هنري است كه با مواد اوليه سنتي توليد مي شود ، اين محصولات علاوه بر رفع مايحتاج شخصي توليد كنندگان به بازار عرضه مي شود تا معرف سنت و فرهنگ يكي از اقوام بزرگ ايراني باشد .

** ساماندهي و شناسايي بافندگان شهرستان كارون
سرپرست اداره ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري شهرستان كارون مسير احيا و رونق صنايع دستي شهرستان كارون را در شناسايي بافندگان روستاها بيان كرد و گفت : هنر 'اخزاره بافي' يكي از هنرهاي صنايع دستي شهرستان كارون و شهر كوت عبدالله است كه در اين شهرستان رو به فراموشي و كم رونق شده است و بايد براي احيا و شناساندن آن تلاش كنيم.
حسن ناصر صنايع وابسته به خرما، حصير بافي، جاجيم بافي و سوزن دوزي را از ديگر صنايع‌دستي اين شهرستان برشمرد و گفت: شهرستان كارون ظرفيت بالايي در زمينه صنايع دستي دارد كه مي تواند در رونق توليد و اشتغال تاثير بسزايي داشته باشد و بايد براي اطلاع رساني، آموزش و معرفي آنها بپردازيم.
ناصر افزود : روستاهاي حاشيه شهرستان كارون به دليل دارا بودن باغات و نخيلات فراوان از ظرفيت اقتصادي و اشتغالزايي بالايي برخوردار است از اين رو روستاي ' علوه ' به دليل داشتن تعداد بالاي بانوان حصير باف وساير هنرهاي دست باف به عنوان قطب صنايع دستي و گردشگري شهرستان كارون معرفي شده است .
وي ادامه داد : دراين شهرستان 60 نفر بانوي بافنده شناسايي شده كه 10 نفر از اين افراد به درجه استادي رسيده كه كار آموزش بافندگي را به صورت رايگان براي داوطلبان انجام مي دهند.
سرپرست اداره ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري شهرستان كارون با بيان اينكه محصولات توليد شده بايد در نمايشگاه دائمي در روستاي ' علوه ' به فروش برسند گفت : محصولات روستاييان شامل توربافي ، چرم دوزي ، توليد كفش دست دوز ،حصير ، كلاه ، زنبيل و فرش حصيري به نام ' بل ' و محصولات خوراكي شامل كلوچه مظفريه ، دوغ علوه و چاي قرمز دراين نمايشگاه عرضه مي شود .
ناصر افزود : به بانوان بافنده در روستا هاي شهرستان كارون كارت صنعتگري داده مي شود تا پس از گذراندن دوره هاي آموزشي ، پروانه كسب و كار و وام هاي خود اشتغالي داده شود.
سرپرست اداره ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري شهرستان كارون از برگزاري 10نمايشگاه صنايع دستي تا پايان سال جاري در استان خبر داد و گفت : در اين نمايشگاه ها غرفه اي را با عنوان صنايع دستي روستاييان شهرستان كارون محيا كرده تا انواع محصولات اين شهرستان معرفي و به نمايش گذاشته شود .
تمدن چند هزار ساله ايران، ميراث هاي ماندگار بسياري براي ما به يادگار گذاشته كه مجموعه اين ميراث جلوه هاي متنوع و متعددي دارد كه هر يك از آنها به نوعي تاريخ و تمدن باستاني سرزمين ايران كهن را بازگو مي كند .
به گزارش ايرنا شهرستان كارون در جنوب مركز استان خوزستان به مركزيت كوت عبدالله شامل دهستانهاي كوت عبدالله، استيشن، خزامي، درويشيه(چمران)، شريعتي‌يك، كوت نواصر، كوي منتظري، گاوميش آباد، گندمكار و هادي‌آباد است.
7165/6064