به گزارش روز دوشنبه گروه اخبار علمي ايرنا از ساينس، پانكراس (لوزالمعده) غده پهن و درازي است كه در بخش فوقاني شكم قرار دارد. غده پانكراس هم برون ريز و هم درون ريز است؛ يعني ترشحات آن هم مستقيما وارد جريان خون مي شوند و هم براي هضم پروتئين، چربي و كربوهيدرات، وارد روده مي شوند.
غذا به محض ورود به روده كوچك، توسط آنزيم هاي ترشح شده از پانكراس و اسيد معده، هضم مي شود. آنزيم هاي پانكراس با وجود هضم چربي و كربوهيدرات، هيچ آسيبي به پرز و ديواره روده وارد نمي كنند. بخش اعظم هضم چربي، پروتئين و نشاسته، به عهده آنزيم هاي ترشح شده از پانكراس است. يكي ديگر از مهمترين وظايف پانكراس، توليد انسولين است كه سبب كاهش قند خون و توليد انرژي از آن مي شود.
پانكراتيت يا همان التهاب پانكراس مي تواند به دو صورت حاد يا مزمن بروز كند. در صورتي كه شدت و علايم بيماري خفيف باشد، ممكن است بدون درمان رفع شود ولي در برخي موارد با علايمي همراه است كه مي تواند زندگي بيمار را تهديد كند.
مهمترين علايم پانكراتيت حاد عبارتند از :
-درد در ناحيه بالاي شكم
- دردي كه در ناحيه شكم احساس مي شود و به قسمت پشت سرايت مي كند
- احساس درد در ناحيه شكم كه پس از صرف غذا شديدتر مي شود
-تب
-حالت تهوع
-افزايش ضربان قلب
- استفراغ
شكم درد، كاهش بي دليل وزن و مدفوع چرب از مهمترين علايم پانكراتيت مزمن هستند.
**مهمترين علل پانكراتيت
اين عارضه زماني رخ مي دهد كه آنزيم هاي گوارشي در حالي كه هنوز در پانكراس هستند، فعال مي مانند و با تحريك سلول هاي پانكراس منجر به التهاب مي شوند. با تكرار پانكراتيت حاد، اين عارضه به نوع مزمن تبديل مي شود. اين بيماري مي تواند باعث بروز بافت زخم در لوزالمعده و اختلال در عملكرد اين عضو حساس شود. آسيب لوزالمعده شروع ديابت و مشكلات گوارشي و هضم است. مصرف الكل مهمترين دليل بروز پانكراتيت است. سنگ كليه، جراحي شكم، استعمال دخانيات، فيبروز سيستيك، مصرف برخي دارو ها، سابقه خانوادگي پانكراتيت، سطوح بالاي تري گليسيريد، سنگ كيسه سفرا، عفونت، جراحت در ناحيه شكم، سطح بالاي كلسيم خون و سرطان پانكراس از مهمترين علل اين عارضه هستند.
پانكراتيت مي تواند عوارض جانبي جدي به همراه داشته باشد كه عبارتند از:
-عفونت
پانكراتيت مزمن مي تواند پانكراس را مستعد ابتلا به انواع عفونت ها و باكتري كند. عفونت پانكراتيت بسيار جدي است و بايد بافت عفوني توسط جراح برداشته شود.
-نارسايي كليه
اين عارضه با دياليز قابل درمان است.
-مشكلات تنفسي
پانكراتيت حاد با تغييرات شيميايي بدن بر عملكرد ريه تاثيرگذار است و باعث كاهش شديد سطح اكسيژن خون مي شود.
-ديابت
آسيب سلول هاي توليد كننده انسولين در پانكراس عامل بروز ديابت است.
-سوء تغذيه
پانكراتيت با كاهش توليد آنزيم هاي گوارشي باعث بروز سوء تغذيه و كاهش شديد وزن مي شود. اسهال از ديگر علايم اين عارضه است.
-سرطان پانكراس
التهاب مزمن ناشي از پانكراتيت يك عامل خطر براي بروز سرطان است.
***روش هاي تشخيص
معمولا تشخيص اين عارضه با آزمايش خون، آزمايش مدفوع، سي تي اسكن و ام آر آي انجام مي شود.
***درمان
معمولا درمان اين عارضه در حالت هاي خفيف با رژيم غذايي بسيار سبك و يا اجتناب از مصرف غذا به مدت چند روز تحت نظر پزشك است. سرم هاي مختلف نيز مي تواند توسط پزشك تجويز شود، سپس با توجه به نوع و علت بيماري، روش هايي از قبيل جراحي و تجويز داروي هاي مختلف صورت مي گيرد.
علمي (6)**9259**1440
تهران – ايرنا – به التهاب لوزالمعده پانكراتيت گفته مي شود. در صورتي كه شدت و علايم بيماري خفيف باشد، ممكن است بدون درمان رفع شود؛ ولي در برخي موارد با علايمي همراه است كه مي تواند زندگي بيمار را تهديد كند.