جعفر مروارید روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، پیرامون بیستمین نمایشگاه بین المللی كتاب مشهد سه گام مهم در چرخه توسعه فرهنگی را «خرید كتاب، خواندن آن و تاثیرگذاری فرهنگی اجتماعی كتاب بر ساختارهای موجود» توصیف و بیان كرد: در نمایشگاه امسال بر روی این بخش تاكید شده است.
وی افزود: در این چارچوب هر شب چند نشست نقد و بررسی كتاب با محوریت مفاهیم مرتبط و تاثیر اجتماعی كتاب و گفت و گوی بینافرهنگی در نمایشگاه كتاب مشهد برگزار می شود كه این بخش شامل رونمایی ها، نقد و بررسی ها و جشن امضاها است.
مدیركل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی ادامه داد: نهاد دانشگاه امسال حضور فعالی در نمایشگاه كتاب مشهد دارد. استادان از دانشگاههای مشهد و تهران و نیز فضای بین المللی در این نشستها شركت و نظریه ارائه می كنند. دیدگاه امسال ما نسبت به نمایشگاه كتاب بیشتر به عنوان یك پاتوق فرهنگی و محل گفت و گو است، البته حتما جریان رضایت ناشر و فروش هم در آن مهم است اما در نهایت این زنجیره، تاثیرگذاری های فرهنگی، اجتماعی كتاب مدنظر است.
وی گفت: ویژگی دیگر بیستمین نمایشگاه بین المللی كتاب مشهد این است كه با توجه به تغییر مدل كتابخوانیهای سنتی و تبدیل كتابفروشیها به 'كافه كتابها' تاكید شد حداقل دو كافه كتاب در مجموعه نمایشگاه كتاب مشهد حضور داشته باشند كه در آنها علاوه بر فروش، خواندن كتاب هم صورت گیرد.
مروارید افزود: هم اینك خانواده ها دیگر به كتابفروشیهایی كه فقط دارای چند قفسه كتاب هست نمی روند بلكه دوست دارند به جایی بروند كه مبلمان راحتی داشته باشد تا بتوانند بنشینند و همزمان با بررسی كتابها چای و قهوه نیز بنوشند. یعنی كتابفروشیها در حال تبدیل به كافه كتابها هستند و كافه كتاب رقیب جدی كتابفروشیهای سنتی شده است.
وی ادامه داد: در چارچوب بیستمین نمایشگاه بین المللی كتاب مشهد سعی شد نمونه هایی از این مدل جدید كتابفروشیها حضور داشته باشند. به همین منظور هم اینك 'كافه كتاب دلشدگان' در انتهای سالن فردوسی نمایشگاه مشهد برپاست كه هم كتاب می فروشد و هم كل كافه را به آنجا آورده تا افراد ببنشینند و ضمن صرف نوشیدنی، كیك و بیسكویت كتاب هم مطالعه كنند.
مدیركل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی گفت: ویژگی سوم بیستمین نمایشگاه بین المللی كتاب مشهد این است كه اداره كتابخانه های عمومی یك كتابخانه در نمایشگاه ایجاد كرده تا شاید افرادی كه كتاب می خرند تمایل داشته باشند در آنجا بنشینند و كتاب را بخوانند و علاوه بر این با نرم افزارهای جدید كتابخوانی، امانت كتاب و فرهنگ جدید امانت كتاب هم آشنا شوند.
وی افزود: در همان انتهای سالن فردوسی نمایشگاه مشهد كتابخانه ای راه اندازی شده كه افراد می توانند در آن به اطلاعات پایه تمامی كتابخانه ها دسترسی داشته باشند، جستجوی كتاب كنند، عضو شوند، امانت بگیرند و كتابهایی را كه خریده اند مطالعه كنند.
مروارید ادامه داد: علاوه بر این سه ویژگی، می توان به حضور پررنگ مطبوعات و رسانه ها به عنوان یك فضای گفت و گو در مورد رویدادهای فرهنگی اجتماعی نیز در نمایشگاه كتاب مشهد اشاره كرد. مطبوعات را در كنار كتاب می بینیم و امسال چون نمایشگاه مطبوعات هم برگزار نمی شود به نظر رسید مطبوعات حضور پررنگتری در نمایشگاه كتاب داشته باشند تا امكان گفت و گوی بیشتری در خصوص مفاهیم اجتماعی و فرهنگی شهر بین نخبگان و فضلا به وجود آید.
وی گفت: شعار امسال نمایشگاه بین المللی كتاب مشهد 'آگاهی را تماشا كن' می باشد. خرید كتاب هم گام نخست آگاهی است و یك هفته زمان برپایی نمایشگاه كتاب و حضور ناشران از سراسر ایران و چند كشور خارجی فراهم شده تا مردم كتاب بخرند و قدم نخست را برای تماشای آگاهی بردارند.
مدیركل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی افزود: هدف دیگر برگزاری نمایشگاه كتاب آن است كه انگیزه ای پدید آید تا خانواده ها هفته های متوالی با خاطره این یك هفته انس با كتاب را به شكل یك حركت مدنی ادامه دهند یعنی هر هفته به كتابفروشیها سر بزنند و كتاب را به عنوان یك كالای اساسی و نه تشریفاتی برای خانواده خریداری كنند.
وی ادامه داد: باید كاری كرد تا اینكه 'مولف ایده ای را پرورش می دهد، ماهها وقت می گذارد تالیف و ترجمه صورت دهد، به دست ناشر بسپارد، مجوز بگیرد و كتابش را وارد چرخه توزیع بازار كند' اهمیت یابد و این ارزش فكر برای شهروندان ما یك اهمیت معناداری داشته باشد.
بیستمین نمایشگاه بین المللی كتاب مشهد با حضور 700 ناشر در قالب 800 غرفه در حال برگزاری است. در این نمایشگاه 150 هزار عنوان كتاب داخلی و 29 هزار عنوان كتاب از 20 ناشر و 80 نمایندگی خارجی در گستره 20 هزار مترمربع عرضه شده است.
بیستمین نمایشگاه بین المللی كتاب مشهد دوم تا هشتم آذر در محل نمایشگاه بین المللی مشهد برای بازدید عموم مردم دایر است.
1922/1858
مشهد - ایرنا - مدیركل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی گفت: برپایی نشست های نخبگانی از مهمترین وجوه تمایز بیستمین نمایشگاه بین المللی كتاب مشهد در مقایسه با دوره های پیشین آن و به معنای گفت و گو در خصوص مفاهیم كتاب در كنار جریان نشر و چاپ است.