روابط ایران و الجزایر با قدمتی بیش از 50 سال

الجزیره-ایرنا- ایران و الجزایر از چندین دهه پیش روابط بسیار خوبی بر اساس اصل مودت و احترام متقابل با هم داشته و در بسیاری از مسائل سیاسی منطقه ای و بین المللی دیدگاه های مشتركی داشته اند و قرار است امروز هفتمین اجلاس كمیته مشترك سیاسی دو كشور به ریاست معاونان وزیر خارجه برگزار شود .

به گزارش ایرنا، دو كشور اسلامی دارای مشتركات زیادی بوده و هر دو خود را به عنوان كشورهای انقلابی معرفی می كنند. الجزایری ها به كشور خود 'كشور یك و نیم میلیون' شهید می گویند و در سال 1341 شمسی پس از مبارزات فراوان با استعمار فرانسه به استقلال دست یافتند.

**روابط ایران و الجزایر پیش از انقلاب
پس از استقلال الجزایر از فرانسه در سال 1341 شمسی، ایران استقلال این كشور را به رسمیت شناخت و از مهرماه 1343 اقدام به تاسیس نمایندگی و اعزام سفیر به این كشور كرد. الجزایر نیز در سال 1345 سفیر اكرودیته خود را راهی تهران كرد.
الجزایر درسال 1975میلادی (1354 شمسی ) بانی و میزبان امضای قرارداد مشهور 'الجزایر' میان نمایندگان ایران و معاون رئیس جمهوری وقت عراق بود و براساس این توافقنامه، تا حدودی اختلافات مرزی دو كشور حل شد.

**روابط ایران و الجزایر پس از انقلاب
با وقوع انقلاب اسلامی در ایران، نه‌ تنها روابط تهران با الجزیره سرد نشد بلكه این انقلاب، مورد تایید الجزایری ها كه خود مردمانی انقلابی هستند، قرار گرفت و تضادهای پیشین بین دو كشور درعرصه سیاست خارجی تا حدودی برطرف شد. در این حال خروج ایران از صف كشورهای بلوك غرب عاملی برای بهبود رابطه با كشورهای فعال در جنبش عدم‌ تعهد مثل الجزایر شد و دیدگاه‌های مشترك در خصوص مسائل جهانی، به ‌خصوص مسائل جهان اسلام مانند فلسطین وجود داشت.در این بین نیز آغاز حكومت «شاذلی بن جدید» رئیس‌ جمهوری وقت الجزایر، از مهم‌ترین عوامل در ایجاد روابط مثبت ‌تر بین ایران و الجزایر شد.
در مساله جاسوسی دیپلمات ها و كاركنان سفارت آمریكا در تهران و ماجرای گروگان ها نیز ایران پیشنهاد الجزایر برای میانجی‌گری و حل اختلاف را پذیرفت و دولت الجزایر اقدامات میانجی‌گرایانه خود را آغاز كرد و موجب انتشار بیانیه الجزایر در 29 دی 1359شد كه خود عامل مهم دیگری در گسترش روابط جمهوری اسلامی با این كشور در سال‌های بعد از آن شد، به‌طوری‌ كه روابط محكم و خوبی بین دوطرف ایجاد شد و دیدارهای رسمی متعددی بین مقام های دو كشور تا اواخر دهه 60 شمسی صورت گرفت.الجزایر پس از قطع روابط دیپلماتیك ایران و آمریكا، حافظ منافع ایران در واشنگتن بود.
روابط سیاسی دو كشور در برهه هایی از زمان شاهد فراز و فرودهایی نیز بوده است. دیدار روسای جمهوری ایران و الجزایر در اجلاس هزاره سازمان ملل متحد در سال 1379شمسی، منجر به از سرگیری روابط دیرینه دو كشور در سطح بالای دیپلماتیك شد و روابط دو كشور وارد دورانی جدید شد و همچنین تبادل دیدارهایی از سوی مقام های دو كشور انجام گرفت.
از سال 1379 روابط دو كشور بویژه پس از برگزاری كنفرانس سران كشورهای اسلامی در تهران گرم تر شد. عبدالعزیز بوتفلیقه در سال 1378 رئیس جمهوری الجزایر شد، وی نمایندگانی ویژه به اجلاس‌ منطقه‌ای و بین‌المللی به تهران فرستاد، و اینگونه دو كشور تمایل خود را درباره بهبود روابط دوجانبه اعلام كردند.
تحرك الجزایری‌ها برای بهبود روابط با ایران از هیئت‌های فوق‌الذكر نیز فراتر رفت و 'عبدالقادر بن صالح' رئیس مجلس وقت الجزایر با درخواست رئیس جمهوری آن كشور برای شركت در اجلاس فوق‌العاده اتحادیه بین‌المجالس به‌همراه روسای كمیسیون‌های سیاست خارجی و امور اجتماعی مجلس به تهران عزیمت كرد و در حاشیه اجلاس مذكور، علاوه بر دیدار با رئیس جمهوری، با رئیس مجلس وقت و وزیر خارجه ایران نیز دیدار كرد و دو طرف اظهارات مثبتی در خصوص روابط دو كشور عنوان كردند.
به طوركلی ، روابط دو كشور از سال 2000میلادی به ویژه در دوران عبدالعزیز بوتفلیقه رئیس جمهوری كنونی الجزایر بسیار مستحكم و خوب بوده است.منوچهر متكی وزیر خارجه دولت نهم در آگوست سال 2006 میلادی از الجزایر دیدار كرد و علی لاریجانی دبیر شورای امنیت ملی و مسئول وقت پرونده هسته ای ایران نیز در ژوئن 2006 میلادی به الجزایر سفر كرد.خرداد سال گذشته نیز محمد جواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران از الجزایر دیدار كرد و اینگونه هیات های سیاسی، فرهنگی و اقتصادی از این زمان پیوسته در حال رفت و آمد میان دو كشور بودند.
سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بامداد امروز چهارشنبه با هدف رایزنی با مقام های الجزایری درخصوص روابط دوجانبه و بررسی راه های تقویت آن و برگزاری هفتمین اجلاس كمیته مشترك سیاسی دو كشور، وارد الجزیره شد.
عراقچی در بدو ورود به الجزیره گفت، سفر به الجزایر در چارچوب گفت و گوهای سیاسی با این كشور و رایزنی در خصوص مسائل منطقه ای و بین المللی انجام شده است.
وی افزود: این رایزنی ها از قدیم میان دو كشور بوده و انجام می شده است و اكنون نیز در برنامه كاری ما است.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه گفت، الجزایر دوست جمهوری اسلامی ایران است و روابط نزدیكی بین دو كشور بر اساس مودت و اصل احترام متقابل برقرار است و اكنون نیز قرار است رایزنی ها میان دو كشور در مورد مسائل مختلف انجام شود.
ایران و الجزایر اكنون نیز با گذشت بیش از 50 سال از برقراری روابط سیاسی ، در بسیاری از مسائل اصلی منطقه ای و جهانی مانند مساله فلسطین و اوضاع در سوریه دیدگاهی مشترك دارند. الجزایر از دادن كرسی سوریه در اتحادیه عرب به معارضان در این كشور و هر گونه دخالت نظامی خارجی در این كشور مخالفت كرده است و از سوری ها خواسته است برای حل مشكلاتشان، دور میز مذاكره بنشینند .الجزایر همچنین با برخی تلاش ها در اتحادیه عرب برای تروریستی تلقی كردن حزب الله لبنان مخالفت كرده است و همچنین در مورد حماس نیز چنین موضع گیری ای داشته است.
الجزایر همچنین مخالف راه حل نظامی در یمن بوده و از همه گروه های یمنی بدون استثنا خواسته است پای میز مذاكره بنشینند و مشكلات خود را از این طریق حل كنند.

**حمایت الجزایر از برنامه هسته ای صلح آمیز ایران
سفیر الجزایر در تهران در فروردین سال 1394شمسی، با اعلام همبستگی كشورش با ایران در برنامه صلح آمیز هسته ای اش در سال های گذشته، از تفاهم حاصل شده میان ایران و 1+5 ابراز خرسندی كرد و آن را گامی مهم در جهت حفظ صلح در منطقه و جهان دانست.
وزارت خارجه الجزایر نیز با استقبال از اجرای «برجام» و لغو تحریم های بین المللی علیه ایران، این اقدام را دستاوردی تاریخی توصیف كرد و آن را تائید حق حاكمیتی كشورها در استفاده صلح آمیز هسته ای برشمرد.

**روابط اقتصادی دو كشور
در بعد اقتصادی نیز باید گفت كه هر چند روابط اقتصادی دو كشور در سطح روابط سیاسی نبوده است،اما در دو كشور تلاش های بسیار خوبی در این راه در حال انجام است. ایران در ماه می 2006 نخستین نمایشگاه تجاری و صنعتی خود را در الجزایر بر پا كرد.
دو كشور، یك كمیته اقتصادی مشترك ایجاد كرده اند كه نخستین جلسه آن در ماه ژانویه 2003 در الجزایر برگزار شد. این كمیته اقتصادی مشترك به بحث درخصوص همكاری های دو كشور درعرصه آموزش عالی، صنایع كوچك،مسائل مالی و همچنین بهداشت دام و طیور،همكاری قضایی و توسعه فعالیت های اقتصادی در مناطق صنعتی و سرمایه گذاری مشترك در بخش پتروشیمی می پردازد.
تلاش ها برای تقویت روابط اقتصادی دو كشور در پی دیدار اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری ایران به الجزایر،جان تازه ای گرفته است.
دو كشور در اردیبهشت ماه 1395 شمسی، 19یادداشت تفاهم امضا كردند كه 15مورد از آنها در زمینه خودروسازی و قطعات خودرویی بود.
پس از آن نیز شركت های صنعتی ایرانی پیوسته حضور پررنگی در نمایشگاه های این كشور داشته اند كه آخرین مورد آن حضور شركت مپنا در نمایشگاه صنعتی الجزیره در هفته گذشته بود.

**روابط فرهنگی دو كشور
در بعد فرهنگی نیز دیپلماسی فرهنگی توانسته است نقش بسیار خوبی در تقویت روابط دو كشور داشته باشد.
ارتباطات فرهنگی ایران و الجزایر پیوسته در حال حركت رو به جلو و گسترش بوده است؛الجزایری ها اكنون با همكاری هنرمندان ایرانی در حال ساخت یك فیلم تاریخی با عنوان «احمد بای» هستند.
«عزالدین میهوبی» وزیر فرهنگ الجزایر 15 مرداد گذشته و در حاشیه مراسم آغاز فیلمبرداری فیلم تاریخی «احمد بای» از همكاری سینمایی با ایران ابراز خرسندی كرد و گفت: فرصت های زیادی برای همكاری فرهنگی دو كشور وجود دارد.
میهوبی در ادامه با تمجید از جایگاه والای سینمای ایران در جهان گفت: سینمای ایران در سطح جهانی دارای تجارب ارزشمندی است.
ایران طی سال های گذشته در بسیاری از برنامه های فرهنگی الجزایر مشاركت فعالی داشته است وشركت در برنامه 'قسنطینه پایتخت فرهنگ عربی' و همچنین شركت افتخاری در جشنواره سینمایی مدیترانه در عنابه و جشنواره سینمایی وهران و برگزاری نمایشگاه های مختلف از این جمله است.
دیدار رضا صالحی امیری وزیر فرهنگ و ارشاد وقت جمهوری اسلامی ایران اواخر در سال 1396 از الجزایر نیز نقش مثبتی در تقویت روابط دو كشور داشت.
صالحی امیری در الجزایر گفت: ایران اهمیت ویژه ای برای روابط فرهنگی با الجزایر قائل است و حسن روحانی رئیس جمهوری ایران نیز بر ضرورت تقویت روابط فرهنگی با الجزایر و تعمیق آن تاكید كرده است و این می تواند بر روابط سیاسی و اقتصادی دو كشور نیز تاثیر مثبت داشته باشد.
خاورم **2041**1144