۷ آذر ۱۳۹۷، ۱۷:۲۴
کد خبر: 83116066
T T
۰ نفر
اعتراضات جلیقه زردها؛ طغیان طبقات فراموش شده در فرانسه

تهران- ایرنا- تحلیلگران غربی اعتقاد دارند اعتراضات گسترده اجتماعی كه اكنون نام «جنبش جلیقه زردها» به خود گرفته در واقع نشان دهنده عمق نگرانی طبقه متوسط از بی عدالتی نهادینه شده در فرانسه است.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری، جلیقه زرد كه در بسیاری از كشورهای جهان نشانه هشدار در زمینه انجام اقداماتی خاص است و به رانندگان عبوری پیامی را در زمینه احتیاط بیشتر می دهد، این بار در فرانسه پیام آور خشونت و ویرانی شده است. بیشتر از یك هفته است كه شهروندان فرانسوی كه اكنون به «جلیقه زردها» معروف شده اند در خیابان ها و میادین سرتاسر فرانسه تجمعاتی را برگزار می كنند و خواسته های اقتصادی و اجتماعی خود را از كاخ الیزه طلب می كنند.
جرقه این ناآرامی ها از شبكه های اجتماعی زده شد. در واقع ابزاری كه غربی ها برای تسهیل ارتباطات خود و گاها تاثیرگذاری بر دیگر كشورها مورد استفاده قرار می داد برای نخستین بار دردسر واقعی را برای یكی از كشورهایی كه خود را مهد آزادی معرفی می كند ایجاد كرد.
فراخوان فیسبوكی در زمینه اعتراض به افزایش قیمت سوخت در فرانسه با اقبال سریع كاربران روبرو شد و صدها هزار نفر از رانندگان و دارندگان خودروهای شخصی از طبقه متوسط و كم درآمد جامعه به آن پاسخ مثبت دادند. این معترضان كه عمدتا رانندگان هستند با پوشیدن جلیقه های زرد (شبرنگ) در واقع با طعنه ای به رعایت قوانین رانندگی اعلام می كنند كه در تامین زندگی خود مشكل دارند و توان پرداخت هزینه اضافی برای سوخت خودروی خود را ندارند. جالب اینجاست با گذشت چند روز از آغاز این حركت اجتماعی اكنون اعتراض از قیمت بنزین فراتر رفته و حتی اعتراض به قوانین مالیاتی هم مطرح شده است.
براساس نظرسنجی ‌ها نزدیك به 77 درصد شهروندان فرانسوی از این جنبش اجتماعی كه به تدریج به چالشی سیاسی برای دولت «امانوئل مكرون» تبدیل می شود حمایت كرده اند.

** الیزه نگران محیط زیست و گردشگری
اگرچه اعتراض جلیقه زردها ابتدا در خیابان ها و بزرگراه ها و با بستن برخی مسیرها آغاز شد اما به تدریج به داخل شهرها نیز كشیده شد. معترضان حتی به برخی مكان ها در خیابان معروف شانزه لیزه هم حمله و آن را تخریب كردند. در همین فرایند درگیری های سختی میان معترضان و نیروهای پلیس هم درگرفت و خبرهایی نیز از كشته شدن برخی از اعتراض كنندگان منتشر شده است.
جالب اینجاست كه اعتراض گسترده طبقه كارمند و كارگر در فرانسه برای حداكثر حدود 6 سنت افزایش مالیات بر بنزین و گازوئیل صورت می گیرد. دولت فرانسه مدعی است كه این افزایش قیمت بر اساس مصوبه های زیست محیطی و از سال ها قبل در دستور كار كاخ الیزه قرار گرفته است و اكنون دولت مكرون آن را به اجرا در می آورد. این مقررات اقلیمی، پاریس را مجبور می كنند مالیاتی را برای ایجاد كربن از مصرف كنندگان خودرو دریافت كند تا از این طریق با گازهای گلخانه ای مقابله شود. اینگونه برنامه ریزی شده است كه در سال های آینده بر میزان مالیات ها افزوده شود.
تارنمای شبكه خبررسانی «N.P.R» در گزارشی عنوان داشت دولت فرانسه به رغم اعتراضات شدید بر موضع خود در زمینه اهداف استفاده از انرژی پاك تاكید می كند. با توجه به سخنانی كه رئیس جمهوری این كشور عنوان داشت به نظر می رسد دولت مكرون تصمیمی برای عقب نشینی از این مسیر ندارد.
این گزارش كه تعداد تظاهرات را پر شمار و شركت كنندگان در آن ها را چند صد هزار نفر ارزیابی كرد تاكید می كند در میان معترضان طبقه های مختلف كارمند، بازنشسته، كارگر، كشاورز و حتی بیكار حضور دارند كه در زندگی به استفاده از خودرو وابسته هستند و به همین دلیل برخی روزنامه ها به آن ها «طبقه دیزل» اطلاق می كنند.
اگرچه مكرون تاكنون در مقابل این اعتراضات عقب نشیی نكرده اما گفته است كه این مالیات برای حفظ محیط زیست دریافت می شود و دولت ممكن است برای افراد ناتوان در پرداخت هزینه های اضافی راهكارهایی را در نظر بگیرد. وی سپس تهدید كرد كه با نیروی قهریه حتی با استفاده از نیروی ارتش با اعتراضاتی كه به تدریج وجهه فرانسه را در عرصه بین المللی خدشه دارد می كند به مقابله می پردازد.
از طرف دیگر دولت فرانسه نگران منافع خود از گردشگری هم می باشد. پاریس شهری توریستی است كه در روزهای نزدیك به سال نو میلادی شاهد تنش های گسترده است. روزنامه «گاردین» در این زمینه عنوان داشت كه تاكنون هزینه های پاكسازی و صدمات به خیابان های پاریس به بیش از 1.3 میلیون پوند رسیده است و چند صد كارگر به پاكسازی معابر مشغول هستند.
صحنه هایی همچون درگیری تن به تن، پرتاب گاز اشك آور و حمله با ماشین های آب پاش منظره ای نیست كه گردشگران بخواهند در فرانسه شاهد آن باشند. همین نگرانی ها باعث شد كه مكرون اعلام كنند صحنه های درگیری میان معترضان و پلیس باعث هراس و فرار خارجی ها از سفر به این كشور می شود.
به نوشته این روزنامه انگلیسی 200 كارگر اضافی مسئول پاكسازی زیباترین خیابان جهان یعنی شانزه لیزه شده اند زیرا برخی از ساختمان ها تخریب شده و شیشه های بسیاری از مغازه ها در هم شكسته شده است. این درحالی است كه بسیاری از مغازه داران با آغاز اعتراض ها مجبور می شدند تا فروشگاه های خود را تعطیل كنند.
نكته اینجاست كه به رغم غیرسیاسی خوانده شدن اعتراضات به گفته شبكه تلویزیونی بی.اف.ام سرویس های اطلاعاتی فرانسه بین 80 تا 120 نفر از اعضای گروه های افراطی فرانسه را به عنوان عاملان اصلی خشونت ها مورد شناسایی قرار داده اند. برخی دیگر هم می گویند با توجه به پرچم ها و نشانه هایی كه در تظاهرات حمل می شد حتی گروه های آنارشیست و چپگرا نیز نقش پررنگی را در این اعتراضات داشتند.

**بی عدالتی سازمان یافته در فرانسه
اخبار گوناگونی از اعتراضات مخابره می شود و تاكنون اعلام شده است حداقل دو نفر در اعتراضات كشته شدند. تحلیل های گوناگونی هم از دلایل و ریشه های ناآرامی هایی كه به خشونت تبدیل شد منتشر می شود. شبكه خبری ان.پی.آر بر این باور است «چیزی كه معترضان متحد ساخته عصبانیت از رئیس جمهوری است كه دركی از سختی ها زندگی روزمره مردم ندارد».
تحلیلگران نیز اعتقاد دارند این اعتراضات بدون رهبر بوده، وابسته به هیچ حزبی نیست و خواسته مشخصی غیر از قیمت سوخت ندارد اما نشان دهنده نگرانی های عمیق مردم و شكاف گسترده در جامعه فرانسوی است.
یك كارشناس مسائل داخلی فرانسه معتقد است كه دو دسته از مردم فرانسه در این كشور زندگی می كنند یك دسته كه نگران محیط زیست و تغییرات آب و هوایی هستند و گروهی دیگر كه در مناطق غیرشهری و شهرهای كوچك زندگی می كنند و نمی توانند نیازهای خود را برآورده سازند. از این رو جنبش كنونی به یك چالش جدی سیاسی برای مكرون تبدیل شد كه تصمیم داشت فرانسه را از نو بسازد.
یك معترض می گوید در حالی كه برخی در این كشور نگران پایان جهان هستند برخی دیگر هم وجود دارند كه بیشتر از همه نگران آخر ماه هستند تا چگونه صورتحساب های خود را در آن زمان پرداخت كنند.
روزنامه «ایندیپندنت» هم در تحلیلی از این اعتراضات آورده است جای تعجب ندارد كه اعتراضات در فرانسه به خشونت كشیده شد زیرا ساختارهای فرانسه مدت های مدیدی است كه عدالت و برابری اجتماعی را به فراموشی سپرده است. بسیاری از شركت كنندگان در تظاهرات ها خود را از شهروندان فراموش شده فرانسوی ساكن در حومه شهرها و شهرستانی می دانند.
پژوهش**9130**1552
۰ نفر