به گزارش ایرنا از 'ان.اچ.كی' ژاپن، ناوگان اقیانوس آرام آمریكا روز پنجشنبه اعلام كرد ناوشكن «استوكدیل» مجهز به سیستم ایجیس و ناو تداركاتی «پیكاس» از این تنگه عبور كرده اند.
مقام های دفاعی تایوان نیز می گویند این دو ناو جنگی از طریق این تنگه به سمت جنوب در آب های آزاد حركت كردند.
ناوگان اقیانوس آرام آمریكا می گوید عبور این ناوها از این تنگه نشان دهنده تعهد آمریكا به یك منطقه اقیانوس هند-آرام آزاد و باز است.
این اتفاق در شرایطی است كه پیشتر نیز ورود كشتی های آمریكایی به جزیره تایوان خبر ساز شده بود و چین بشدت به این اقدام اعتراض كرده بود.
آمریكا می گوید چین در حال ساخت جزایر مصنوعی در دریای جنوبی است و حضور نظامی در تنگه تایوان را افزایش داده است.
چین بارها به آمریكا هشدار داده است «به دنبال مواج و گل آلود كردن آبهای دریای جنوبی» برای گرفتن امتیازاتی به نفع خود نباشد كه این موضوع می تواند باعث «تشدید مناقشات» شود.
دریای جنوبی چین دریایی حاشیهای است كه بخشی از اقیانوس آرام به شمار میآید و ناحیهای در حدود ۳ و نیم میلیون كیلومتر مربع از سنگاپور تا تنگه تایوان را دربر میگیرد.
پس از پنج اقیانوس جهان این دریا بزرگترین ناحیه دریایی جهان است.
جزیرههای واقع بر دریای جنوبی چین كه با هم یك مجمعالجزایر را تشكیل میدهند افزون بر صدها عدد هستند این جزیرهها كه خالی از سكنه هستند و همچنین خود دریا، مورد جدال كشورهای مختلف بودهاند به همین علت حتی نامهای متفاوتی برای اشاره به این دریا به كار میرود كه البته «دریای جنوبی چین» نام پذیرفته شده بینالمللی، حداقل در انگلیسی و زبانهای اروپایی است.
جمهوری خلق چین تقریبا بر كل دریا و كشورهای ویتنام، فیلیپین، مالزی، برونئی و تایوان هریك بر بخشهایی از آن ادعای مالكیت دارند، همچنین این كشورها بر سر جزایر غنی از نفت و گاز اسپراتلی و پارسل اختلاف دارند.
ایالات متحده این دریا را از آبهای بینالمللی میداند و بر حق قانونی كشتیها و زیر دریایی هایش در رفت و آمد در این دریا تاكید میورزد.
**آساق**1904**
پكن- ایرنا- دو فروند ناو نیروی دریایی آمریكا همزمان با افزایش فشار دیپلماتیك چین بر تایپه، با هدف «نمایش قدرت در برابر چین» از تنگه تایوان عبور كردند.