ابوالقاسم قاسم زاده در يادداشتي در روزنامه اطلاعات، نوشت: گروه 20 (G-20) شامل بيست كشور است كه وزراي اقتصاد و دارايي، همچنين مسئولان بانك مركزي آنها را متشكل ميكند تا درباره چرخه مشكلات اقتصادي تصميمسازي و اقدام كنند. بيست كشور عضو گروه 20، 90 درصد توليد ناخالص جهاني و در مجموع نزديك به 85درصد اقتصاد جهان را در اختيار دارند.
بعلاوه دوسوم جمعيت جهان نيز در كشورهاي عضو اين گروه قرار دارند. گروه 20 در سال 1999 تاسيس شد و با اولين نشست سران كشورهاي عضو در سال 2008 ميلادي رسميت و اهميت پيدا كرد. هدف اصلي آن، مشاركت قدرتهاي اقتصادي نوظهور در چرخه چند جانبهگرايي سياسي ـ اقتصادي و بخصوص تبادلنظر درباره شرايط اقتصاد جهاني است. كشورهاي آرژانتين، استراليا، برزيل، كانادا، چين، اتحاديهاروپا، فرانسه، آلمان، هند، اندونزي، ايتاليا، ژاپن، مكزيك، روسيه، عربستان سعودي، آفريقايجنوبي، كرهجنوبي، تركيه، انگليس و آمريكا، اعضاي رسمي اين گروه هستند. رياست كنوني اين گروه را آلمان بهعهده دارد.
امسال اجلاس در آرژانتين (جمعه و شنبه) برگزار ميشود. معمولاً شركت رؤساي جمهوري آمريكا، روسيه، چين و سران سه كشور فرانسه، آلمان و انگليس در اجلاس گروه 20 خبرساز و در محوريت اصلي اعلام نظرها قرار دارند. امسال اين اجلاس در شرايط خاصي از بحرانهاي سياسي و اقتصادي در اغلب كشورهاي جهان برگزار ميشود. تا اينجاي كار سه مساله نگاه اغلب خبرگزاريها را به اجلاس گروه20 معطوف كرده است.
اول، اختلاف آمريكا و چين، همچنين مشكلات تنظيم تعرفههاي تجاري از سوي ترامپ عليه چين، روسيه و برخي از كشورهاي اروپايي. روش اعمال سياستهاي تحريم از سوي ترامپ عليه كشورهاي عضو گروه 20، ضربه سختي به يكپارچگي آن وارد و اختلافات را تشديد كرده است. ترامپ چندان اعتقادي به گروه 20 و دايره موفقيتهاي جمعي آن از طريق تصميمگيريهاي چند جانبهگرا ندارد. اختلاف تجاري چين و آمريكا در اوج است و در كنار آن قدرتنمايي نظامي چين بخصوص در درياي چين و در كناره «تايوان» موجب تيرگي و شكاف دو كشور قدرتمند چين و آمريكا در اجلاس گروه20 شده است.
دوم، بحران اخير اوكراين ـ روسيه، كه تا مرز آرايش نظامي پيش رفته و دولت اوكراين خواهان دخالت ناتو براي حفاظت از خود شده و در عمل شكافي در روابط پوتين ـ ترامپ ايجاد كرده است. به طوري كه همه خبرها از ملاقات مهم پوتين ـ ترامپ در هنگام شركت در اجلاس گروه 20 بود. اما، ترامپ در آخرين لحظات و هنگامي كه با هواپيما به سوي آرژانتين ميرفت، اعلام كرد كه قرار ملاقات با پوتين را لغو كرده است. اما هنوز معلوم نيست او همچنان بر اين تصميمگيري باقي بماند و برخي احتمال ميدهند كه اين دو در حاشيه اجلاس ملاقات كنند. اگرچه وزير خارجه و معاون امنيتي ترامپ رسماً اعلام كردهاند كه ملاقاتي در كار نخواهد بود.
سوم، سايه ادامه بحران قتل خاشقجي در تركيه توسط عربستان سعودي كه همه محمدبنسلمان وليعهد سعودي را فرمانده اجرايي آن ميدانند. تا اينجاي كار كاخسفيد اعلام كرده است، ترامپ ملاقاتي با محمدبنسلمان نخواهد داشت در حالي كه وليعهد پادشاهي سعودي اعلام كرده است در حاشيه اجلاس با اردوغان رئيسجمهوري تركيه ملاقات خواهد كرد، اما اردوغان گفته است با او ملاقات نخواهد كرد، زيرا قتل خاشقجي در خاك تركيه را تجاوز آشكار و مستقيم به امنيت ملي تركيه ميداند. شركت محمدبنسلمان وليعهد سعودي در اين اجلاس خود مشكلي براي ميزباني دولت آرژانتين، همچنين اغلب سران شركتكننده در آن شده است. ديروز بطور غيررسمي خبرگزاري فرانسه اطلاع داد، امكان دارد (ماكرون) رئيسجمهوري فرانسه با وليعهد سعودي در آرژانتين و در حاشيه اجلاس گروه 20 ملاقات حضوري داشته باشد!
همه شواهد نشان ميدهد كه اجلاس دو روزه گروه 20 در آرژانتين بهجاي ترسيم همگاني و توافقهاي مهم، اختلافها را بيش از گذشته، بخصوص اختلاف با ترامپ درباره اغلب دستور كار اجلاس را آشكارتر كند. تقريباً همه كشورها، بهجز سعوديها در برابر سياستهاي اعمال تحريمها و مقابله تجاري با كشورها، گارد مخالفت شديد گرفتهاند. ترامپ بر بازگشت به يكجانبهگرايي با فرماندهي آمريكا اصرار دارد، در حاليكه اصل تشكيل گروه 20 بر اساس همكاريهاي چندجانبه در دايره پذيرش اصل چند جانبهگرايي بينالمللي بوده است.
كاخ سفيد اعلام كرده است، ترامپ تا پايان اجلاس نخواهد ماند و بعد از سخنراني خود، آرژانتين را بسوي واشنگتن ترك خواهد كرد. واقعيت اين است كه بعد از انتخابات كنگره آمريكا، مشكلات ترامپ در مديريت كاخ سفيد و در حوزه رياست جمهوري آمريكا در داخل و خارج مضاعف شده است. اغلب بحرانهاي سياسي منطقهاي و بسياري از مشكلات اقتصادي بخصوص روابط تجاري دو و چند جانبه كشورها بر اساس سياستهايي كه ترامپ در دو سال گذشته اجرا كرده است دچار تلاطم، مشكلات و بحران شده است. اين دومين بار است كه ترامپ در اجلاس گروه 20 شركت ميكند.
بسياري از تحليلگران سياسي ـ اقتصادي شركت ترامپ در اجلاس آرژانتين را بجاي تقويت گروه 20 و يا حل مشكلات سياسي ـ اقتصادي بينالمللي و نشاندادن راهحلهاي جديد، زنگ خطري براي نهاد گروه 20 ميشمارند كه در نهايت يا گروه 20 بايد منحل شود، يا ترامپ را از كاخ سفيد بيرون كنند! پيشبيني ميشود اين اجلاس همچون اجلاس گروه 7، بهخاطر حضور ترامپ و مواضع او، بيانيه مشترك نخواهد داشت.
*منبع: روزنامه اطلاعات،1397،9،10
**گروه اطلاع رساني**1893**9131
تهران- ايرنا- همه شواهد نشان ميدهد كه اجلاس دو روزه گروه 20 در آرژانتين بهجاي ترسيم همگاني و توافقهاي مهم، اختلافها را بيش از گذشته، بخصوص اختلاف با ترامپ درباره اغلب دستور كار اجلاس را آشكارتر كند. تقريباً همه كشورها، بهجز سعوديها در برابر سياستهاي اعمال تحريمها و مقابله تجاري با كشورها، گارد مخالفت شديد گرفتهاند.