به كلیدواژه ها توجه كنید؛ استفاده از واژه «بحران» در شرایطی انجام می گیرد كه حتی اگر دولت و اصناف هم برای آرامش بازار طی ماههای اخیر هیچ اقدامی نكرده باشند، نوسان نرخ ارز طی چندماه اخیر رو به كاهش و قیمت آن هم با افت قابل ملاحظه ای همراه بوده است.
چند رسانه هم این بخش از سخنان عضو هیات مدیره اتحادیه فروشندگان و تولیدكنندگان پوشاك تهران را به شكل برجسته كار كردند و برخی جملاتی كه از قول آنان در این رسانه ها منتشر شده به شرح زیر است: «وی (یكی از این اعضا) هشدار داد در صورت عدم توجه به تأمین مواد اولیه و حل مشكلات پیش روی صنعت پوشاك، قطعا شب عید با بحران پوشاك مواجه خواهیم بود».
این عضو هیات مدیره اتحادیه پوشاك تهران در عین حال به اقدام مشترك اتاق اصناف، بازار و وزارت صنعت، معدن و تجارت برای ایجاد كارگروه تامین مواد اولیه اشاره اما بیان كرده است: « متاسفانه دولت با مانور بی منطق ۵۰ هزار متر پارچه جین در گمرك مانده را با در نظر گرفتن سود ۱۰ درصدی میان ۵۰ تولیدكننده توزیع كرده و معتقد است بحران مواد اولیه را حل كرده است، در شرایطی كه چنین اتفاقی نیفتاده و بحران مواد اولیه همچنان پابرجا است».
این سخنان یك متولی صنفی حوزه پوشاك در حالی است كه به گفته ابراهیم درستی نایب رئیس اتاق اصناف تهران كه مسئولیت ریاست كارگروه تامین مواد اولیه پوشاك را برعهده دارد اقدام كارگروه در مرحله نخست را راهگشا می داند و می گوید: به همت این كارگروه و در مرحله دوم توزیع پارچه موردنیاز تولیدكنندگان این صنعت، انواع پارچه های جین، كتان، پیراهن، مانتویی، آستری و لای چسب تامین شده و در مرحله آماده برای عرضه قرار گرفته است.
وی تاكید دارد كه در همان مرحله نخست هم قیمت پارچه جین تا 10 هزارتومان در هر متر در بازار كاهش و بازار آرامش پیدا كرد.
این مقام صنفی كه ریاست كارگروه تامین مواد اولیه را برعهده دارد تاكید می كند كه فعالیت های كارگروه در این شرایط بسیار موثر و راهگشاست و این در حالی است كه روز به روز بر تعداد تاجرانی كه همكاری خود را با كارگروه برای تامین مواد اولیه تولیدكنندگان با قیمت مناسب ( زیر نرخ بازار ) شروع می كنند افزوده می شود.
درستی در گفت وگو با خبرنگار ایرنا گفت: كارگروه تامین مواد اولیه پوشاك كه زیر نظر وزیر صنعت، معدن و تجارت در حال فعالیت است به منظور جلوگیری از التهاب بازار و «دلال بازی» ها اقدام به عرضه مواد اولیه تولیدكنندگان در یك ساختار كاملا مشخص و شفاف كرده است.
وی افزود: دو هفته گذشته نخستین مرحله توزیع پارچه جین به تولیدكنندگان بود كه در كاهش قیمت ها در بازار تاثیرگذاشت و نرخ این نوع پارچه تا 10 هزارتومان كاهش یافت؛ این خود گویای تاثیر اقدامات این كارگروه در كاهش التهابات بازار است.
درستی اظهارداشت: بازرگانان پس از اطلاع از وجود چنین كارگروهی به دنبال همكاری و پیوستن به این مجموعه هستند و جای امید است تا این كارگروه بتواند با ظرفیت بالاتر نسبت به تامین مواد اولیه موردنیاز تولیدكنندگان صنعت پوشاك اقدام كند.
نایب رئیس اول اتاق اصناف تهران افزود: تلاش داریم این كارگروه، مواد اولیه را در یك اتاق شیشه ای و بدون دخالت واسطه گران با نرخ مناسب در اختیار تولیدكنندگان قرار دهد تا بتوانند از این طریق ضمن كاهش هزینه ها در تولید آن را با قیمت مناسب به دست مصرف كنندگان برسانند.
وی معتقد است كه تامین بازار شب عید به عنوان اصلی ترین هدف از تشكیل این كارگروه محسوب می شود و باتوجه به وضعیت كنونی و پیش بینی های صورت گرفته وجود این كارگروه باعث ایجاد آرامش در بازار خواهد شد.
درستی خاطرنشان كرد: اینك تعدادی از واردكنندگان و تجار اقدام به ثبت سفارش واردات مواد اولیه كرده اند تا از طریق همكاری با این كارگروه محصولات خود را به دست تولیدكنندگان برسانند.
نایب رئیس اول اتاق اصناف تهران با بیان اینكه نوسانات نرخ ارز طی ماههای گذشته زمینه ایجاد آشفتگی در بازار را فراهم كرد گفت:
ورود شهروندان برای خرید ارز و سكه باعث به هم ریختگی جو موجود در بازار شد، به طور حتم باید شرایطی در كشور فراهم شود كه تاجر، صادر و واردكننده با بهره گیری از شرایط مناسب قادر به كمك برای ایجاد آرامش و تعادل در بازار باشند.
وی بیان كرد: پنج اتحادیه پیراهن دوزان، كش بافان، خیاطان، پوشاك و چرم با كارگروه تامین مواد اولیه پوشاك همكاری و مشاركت دار ند.
به گفته درستی، براساس صحبت های صورت گرفته كارگروه های تامین مواد اولیه در زمینه لوازم یدكی، لوازم خانگی و نیز طلا راه اندازی خواهد شد كه این موضوع تاثیر بسیار زیادی را در كاهش فعالیت دلالان و نیز نوسان های اخیر در بازار دارد.
**وقتی رئیس اتحادیه هم از كارگروه حمایت می كند
سخنان رسانه ای برخی اعضای هیات مدیره اتحادیه تولیدكنندگان و صادركنندگان پوشاك در حالی است كه ابوالقاسم شیرازی رئیس اتحادیه پوشاك تهران نیز آنها را رد و بر تلاش برای ایجاد آرامش در بازار تاكید می كند.
وی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: بازار طی سه ماه گذشته دچار هیجاناتی شد كه بازار پوشاك را بشدت تحت تاثیر خود قرار داد.
شیرازی ادامه داد: برخی كارگاه هایی كه مشغول به فعالیت در حوزه پوشاك بودند به دلیل نبود مواد اولیه با مشكلاتی مواجه شدند كه این امر در نهایت به تعطیلی برخی كارگاه ها و نیز ایجاد معضل برای تولیدكنندگان این صنف انجامید.
وی افزود: در این شرایط با حمایت وزارت صنعت، معدن و تجارت كارگروه تامین مواد اولیه پوشاك تشكیل و نایب رئیس اتاق اصناف تهران ریاست و محمد توكلی از اعضای هیات امنای بازار و فعال صنف پوشاك نیز دبیری این كارگروه را برعهده گرفتند.
رئیس اتحادیه پوشاك تهران اظهارداشت: طی جلسه ای كه با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت، دبیر كارگروه تامین مواد اولیه پوشاك و سایر مسئولان تشكیل شد مساله تشكیل كارگروه تامین مواد اولیه پوشاك كه از مدت ها قبل در دستور كار مسئولان تنظیم بازار قرار گرفته بود بررسی شد كه این موضوع بشدت مورد استقبال وزیر قرار گرفت و حمایت همه جانبه خود را در خصوص راه اندازی این كارگروه اعلام كرد.
وی خاطرنشان كرد: دو هفته گذشته بود كه این كارگروه با حضور وزیر صنعت، رئیس اتاق اصناف تهران، رئیس سازمان صنعت استان تهران و برخی از فعالان بازار آغاز به كار كرد و در پایان جلسه كارگروه تامین مواد اولیه پوشاك، حواله تامین پارچه جین با نرخ كمتر از بازار در اختیار تولیدكنندگان قرار گرفت.
شیرازی تاكید كرد: ما بشدت موافق تشكیل چنین كارگروه هایی در بازار هستیم چراكه علاوه بر كاهش التهابات موجود در بازار مانعی را برای ورود دلالان به بازار ایجاد می كند كه همین امر خود به تنظیم بازار كمك خواهد كرد.
**تلاش برای مدیریت تكانه های بازار
یدالله صادقی رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران نیز در این باره اظهارداشت: تكانه های روانی طی چند وقت اخیر سبب شد برخی واحدهای تولیدی را نیز دچار شوك روانی كند و ساختار توزیع مواد اولیه را تحت تاثیر قرار دهد.
وی افزود: به دنبال این مسائل با اقدامات هیات امنای بازار و اتاق اصناف كه بر حل مشكلات بازار تاكید داشتند تصمیم به تشكیل كارگروهی (تامین مواد اولیه پوشاك) با عنوان سازمان خودجوش صنفی و مردمی گرفته شد كه تاكنون اقدامات بسیار موثری در آن صورت گرفته است.
صادقی تاكید كرد: كارگروه تامین مواد اولیه پوشاك در همه فرآیندها از جمله تولید مواد اولیه، واردات، قیمت گذاری و رساندن آنها به دست تولیدكنندگان به صورت رسمی وارد عمل شد.
به گفته وی این كارگروه تمامی اطلاعات بازار را جمع آوری و پس از تجزیه و تحلیل به سطوح بالای كشوری ارائه می كند.
رئیس سازمان صنعت استان تهران تاكید كرد: توزیع مواد اولیه در كشور باید در همه بخش ها به صورت شفاف انجام و واسطه ها حذف شوند.
**پای صحبت واردكننده پارچه جین
سخنان یكی از مسئولان صنفی حوزه پوشاك درباره نحوه توزیع پارچه جین با قیمت مناسب برای تولیدكنندگان سبب شد كه مسئولان كارگروه تامین مواد اولیه تولیدكنندگان پوشاك، واردكننده پارچه جین كه در مرحله اول در بازار توزیع شد را به خبرنگار ایرنا معرفی كنند.
این واردكننده كه هویت آن نزد خبرنگار ایرنا مشخص است گفت: ما نه تنها مخالف توزیع پارچه های وارداتی خودمان به این شكل نیستیم بلكه كاملا از آن حمایت می كنیم و مقادیر بسیار زیادتری (چندبرابر مرحله نخست) هم اینك در مرحله ترخیص و عرضه داریم.
وی با بیان اینكه از مسئولان كارگروه خواسته ایم كمك كنند میزان بیشتری از مواد اولیه تولیدكنندگان پوشاك را تامین كنیم افزود: با هدایت كارگروه و نظر وزارت صنعت، معدن و تجارت پس از كسر هزینه های تمام شده واردات، برای محصولات قیمت گذاری می شود و ما هم پس از تحویل پارچه به تولیدكننده، هزینه ها را دریافت می كنیم كه این موضوع به نفع ما هم شده است.
**جزییات فعالیت كارگروه
این درحالی است كه دبیر كارگروه تامین مواد اولیه تولیدكنندگان پوشاك تاكید دارد: مواد اولیه وارداتی به نرخ ارز نیمایی (زیر نظر بانك مركزی) به شكل كاملا شفاف در اختیار تولیدكنندگان قرار می گیرد و از آنان امضا گرفته می شود كه اگر مواد اولیه ای كه با قیمت زیر نرخ بازار در اختیارشان قرار گرفته را صرف تولید و سپس عرضه به بازار نكنند، باید خسارت دهند.
محمد توكلی با نشان دادن اسناد مربوط به فرآیند فعالیت واردكنندگان و نیز تولیدكنندگانی كه مواد اولیه را در چارچوب این كارگروه دریافت می كنند، به خبرنگار ایرنا اظهارداشت: در مراحل بعدی توزیع مواد اولیه، به مراتب میزان بیشتری از پارچه و نخ در اختیار تولیدكنندگان قرار خواهد گرفت و پیش بینی می شود كه بازار شب عید با مشكلی مواجه نباشیم.
**جزییات توزیع در مرحله دوم
به گفته رئیس كارگروه تامین مواد اولیه پوشاك در تهران توزیع این مرحله از پارچه موردنیاز تولیدكنندگان طی روزهای آینده انجام خواهد شد.
درستی تاكید كرد: این مواد اولیه با ارز نیمایی (سامانه زیر نظر بانك مركزی) توسط برخی واردكنندگان تامین شده است و با قیمت زیر نرخ بازار در اختیار تولیدكنندگان قرار می گیرد.
وی همچنین اعلام كرد: حدود یك هزار و 100 تن نخ موردنیاز تولیدكنندگان نیز اینك در مرحله تامین و واردات است كه آن هم با نرخ زیر قیمت بازار پس از فراهم شدن مقدمات در اختیار تولیدكنندگان قرار خواهد گرفت و كمك بسیاری به ایجاد تعادل در این بازار می كند.
به گفته نایب رئیس اول اتاق اصناف تهران تامین مواد اولیه پوشاك زیر نظر این كارگروه در آینده نیز استمرار خواهد داشت و در هر مرحله پیش بینی می شود كه میزان بیشتری از پارچه و سایر مواد اولیه موردنیاز صنعت پوشاك در همكاری با برخی واردكنندگان تامین شود و در اختیار تولیدكنندگان واقعی قرار گیرد.
به گزارش ایرنا مرحله نخست توزیع حواله پارچه موردنیاز تولیدكنندگان پوشاك 24 آبان ماه با توزیع پارچه جین با قیمت مناسب 39 هزار و 600 تومان (20 هزارتومان زیر نرخ بازار) در اختیار تعدادی از تولیدكنندگان قرار گرفت.
كارگروه تامین مواد اولیه پوشاك در تهران با همكاری اتاق اصناف، هیات امنای بازار، پنج اتحادیه مرتبط با صنعت پوشاك و وزارت صنعت، معدن و تجارت اواخر شهریورماه امسال تشكیل شده است.
این كارگروه تهیه و تامین مواد اولیه تولیدكنندگان حوزه پوشاك را به منظور حذف واسطه ها و با ارائه قیمت مناسب (زیر نرخ بازار) پیگیری می كند.
** كلام آخر
بر كسی پوشیده نیست كه طی چند ماه اخیر در همه صنف ها چه التهاب ها و شرایطی حاكم شد و متولیان هم بارها بر به كارگیری تلاش همه نهادها از دولتی گرفته تا صنفی و بخش خصوصی برای حل مشكلات تاكید كرده اند؛ در این وضعیت و در حالی كه نرخ ارز در حال كاهش بوده است، مسئولان صنفی و دولتی هم كارگروهی را با مشاركت مسئولان صنفی و دولتی ها تشكیل داده اند كه به این مسیر كمك كنند.
خود مسئولان كارگروه تامین مواد اولیه هم معترفند كه روز به روز بر میزان تامین و توزیع مواد اولیه این صنف و دیگر صنف ها باید افزوده شود و خبر می دهند كه با اطلاع رسانی از این فعالیت ها، روز به روز بر تعداد واردكنندگانی كه با این مجموعه ها همكاری هایشان را افزایش می دهند در حال زیادتر شدن است.
اما در این شرایط كه زمینه سازی برای حل مشكلات بازار فراهم شده، تلاش برای التهاب آفرینی در بازار چه توجیهی دارد؟
در این شرایط انتظار است همه فعالان صنفی و غیرصنفی ظرفیت های خود را به كار گیرند تا بازار به آرامش بیشتر برسد و نوسان قیمتی هم از بین برود كه مستلزم زیرساخت های مختلف سخت افزاری و نیز جو روانی آرام در بازار است و توقع نمی رود كه برخی متولیان صنفی كه خود باید كمك كنند جو روانی ماههای اخیر بازار آرام شود، زمینه ساز التهاب آفرینی در بازار شوند.
البته در این میان نقش برخی رسانه ها نیز مورد پرسش قرار می گیرد و این سوال مطرح می شود كه چرا برخی از آنها باید همنوا با چنین افرادی به جای آرامش بخشی به بازار، به التهاب های بیشتر دامن بزنند كه در جای خود قابل تامل و بررسی است.
تهرام/9206/ 1008
تهران- ایرنا- باورش سخت است اما واقعیت دارد؛ هفته گذشته نشست خبری را با حضور خبرنگاران برگزار و در آن اعلام كردند كه بازار شب عید پوشاك در كشور با «بحران» مواجه خواهد شد؛ بعضی رسانه ها هم عینا همین ها را نوشتند.