۱۰ آذر ۱۳۹۷، ۱۶:۰۶
کد خبر: 83118936
T T
۰ نفر
اذعان مقامات آمریكایی به ناتوانی از ادامه جنگ در افغانستان

تهران - ایرنا - در حالی كه «زلمای خلیل زاد» نماینده ویژه ایالات متحده در مورد صلح افغانستان مدعی شده است ، آمریكا در پی پایان دادن هر چه سریعتر جنگ در افغانستان است، فرمانده سابق ارتش آمریكا نیز از ناكارآمدی توان نظامی كشورش برابر طالبان گفت.

به گزارش ایرنا تحلیلگران معتقدند اقدامات نماینده ویژه واشنگتن برای صلح افغانستان همراه با افشای مذاكراتش با طالبان این فرض را قوت بخشیده كه آمریكا صحنه را برای بازگشت حكومت طالبان آماده می كند.
ژنرال «جوزف دنفورد» رئیس سابق ستاد مركزی ارتش آمریكا بتازگی در دانشگاه «هالی فكس» كانادا اعتراف كرده است كه طالبان در صحنه جنگ نمی بازد و باید برای رسیدن به امنیت در افغانستان از مسیر مذاكره و تشویق طالبان از راه گفت و گو تلاش صورت گیرد.
وی افزوده است كه طالبان مجبورند یك زمان به صلح بپوندند و ما باید برای موفقیت این نگاه، همه تلاش های خود را متمركز كنیم و طالبان را انگیزه دهیم تا به گفت و گوهای صلح حاضر شوند.
خلیل زاد امروز شنبه در مصاحبه با خبرگزاری پی بی سی آمریكا گفت: تمام جناح های جنگی در افغانستان كه شامل گروه شورشیان طالبان، دولت افغانستان و ایالات متحده به دنبال توافق سیاسی هستند.
وی تأكید كرد كه دستیابی به توافقنامه صلح با طالبان پیش از انتخابات آینده ریاست جمهوری، خوب و رضایت بخش خواهد بود.
خلیل زاد در این باره گفت: قطعا دستیابی به توافقنامه صلح پیش از انتخابات ریاست جمهوری افغانستان بسیار مطلوب خواهد بود زیرا طالبان نیز در این انتخابات پیش رو مشاركت خواهد داشت.
وی با اشاره به خروج نیروهای خارجی از افغانستان، كه كلید شروع مذاكرات صلح با گروه شورشی طالبان است، گفت: ما می خواهیم اطمینان حاصل كنیم كه افغانستان به تهدیدی برای ما مبدل نخواهد شد.
به ادعای وی استقرار نظامی در افغانستان هدف آخر ما نیست بلكه هدف ما متوقف ساختن سوءاستفاده تروریست ها از افغانستان بر علیه ما است. بنابراین اگر بتوانیم تهدیدات تروریستی را با نیروهای كمتری در این منطقه اداره كنیم افغانستان مستقل و خودكفا، بدون دخالت نیروهای خارجی خواهیم داشت.
روز چهارشنبه 28 نوامبر (7 آذر) اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان از آمادگی یك گروه 12 نفره مذاكره كننده با گروه طالبان در راستای پایان دادن به این جنگ 17 ساله در افغانستان خبر داد.
اما گروه طالبان در واكنش به این اظهارات، طی بیانیه ای اعلام كرد كه طالبان در حال مذاكره با ایالات متحده است و افزود مذاكره با دولت كابل اتلاف وقت است.
به گزارش ایرنا، نشانه های شكست راهبرد آمریكا بعد از 18 سال حضور در افغانستان و ناتوانی آن كشور و همپیمانانش در برابر گروه طالبان هر از گاهی شفاف تر می شود و وقتی روسیه از این شكست به وضوح سخن می گوید بلندگوهای آمریكایی تلاش می كنند این حقیقت را به رقابت دو كشور نسبت بدهند.
روسیه جمعه 18 آبان ماه نشستی را با حضور نمایندگان طالبان، 9 كشور منطقه ، اعضای شورای عالی صلح افغانستان و یك كارشناس سفارت آمریكا در مسكو برگزار كرد و طرف های افغان در این نشست نظرات خود را برای صلح افغانستان ارائه كردند و هر چند در عمل پیشرفتی صورت نگرفت اما همه طرف ها از مثبت بودن نشست اطمینان داشتند.
البته شماری از كارشناسان و اغلب مردم افغانستان به رخدادی با عنوان شكست آمریكا در برابر طالبان باور ندارند و استدلال می كنند كه پیشروی های طالبان در برابر دولت و نظامیان خارجی تمامی تحت نظر آمریكا به عنوان یك بازی پنهانی برای بازگرداندن طالبان به قدرت است و در نهایت این رویكرد مانند استخوان لای زخم امنیت در افغانستان عمل خواهد كرد.
افكارعمومی در افغانستان معتقد است كه گروه طالبان امروز قدرتی بیشتر از سال 2001 میلادی كه حدود 95 درصد خاك این كشور را تحت سلطه داشت، ندارد اما آمریكا درآن سال موفق شد در اندك زمان حاكمیت طالبان را برچیند اما امروز اقدام موثری انجام نمی دهد.
ژنرال «جوزف دنفورد» رئیس سابق ستاد مركزی ارتش آمریكا بتازگی در دانشگاه «هالی فكس» كانادا اعتراف كرده است كه طالبان در صحنه جنگ نمی بازد و باید برای رسیدن به امنیت در افغانستان از مسیر مذاكره و تشویق طالبان از راه گفت و گو تلاش صورت گیرد.
وی افزوده است كه طالبان مجبورند یك زمان به صلح بپوندند و ما باید برای موفقیت این نگاه، همه تلاش های خود را متمركز كنیم و طالبان را انگیزه دهیم تا به گفت و گوهای صلح حاضر شوند.
«زلمای خلیل زاد» نماینده ویژه آمریكا كه در شهریور ماه امسال برای پیگیری روند صلح با طالبان از طرف وزارت امور خارجه آمریكا مامور شد، ماه گذشته برای دومین بار به كابل آمد و بدنبال آن عازم قطر شد و با نمایندگان طالبان در محل دفتر سیاسی آنها در آن كشور گفت وگو كرد.
خلیل زاد پس از نشست سه روزه قطر به كابل برگشت و روز گذشته در جمع منتخبین رسانه های افغانستان سخن گفت و البته همزمان برخی رسانه های محلی به نقل از وابستگان طالبان و برخی كارشناسان فاش كردند كه خلیل زاد با طالبان برای تشكیل دولت موقت نیز به توافقی رسیده است.
وی در نشستی مطبوعاتی گفت كه به صلح در افغانستان با طرف طالبان بطور محتاطانه خوشبین است و نمی تواند از این بیشتر چیزی بگوید و اضافه كرد كه طالبان هم به این باور رسیده اند كه از راه جنگ پیروز نمی شوند اما در باره خبر تشكیل دولت موقت و توافق با طالبان هیچ نگفت.
خلیل زاد اشاره كرد كه امكان دارد گروه طالبان در میان نمایندگانش برای مذاكره تغییراتی ایجاد كند و افراد تازه به جمع آنها بپیوندند و این در حالی است كه كمتر از یك ماه قبل سه تن از فرماندهان سابق طالبان كه سابقه سال ها زندانی بودن در گوانتانامو را داشتند به دفتر قطر پیوستند.
وی تأكید كرد كه باید روند صلح افغانستان به شكلی باشد كه هیچ گروهی در آینده برای آمریكا و جامعه جهانی خطر نباشد و با توجه به تعریفی كه آمریكا از جامعه جهانی دارد و بارها ثابت كرده كه كشورهای بسیار محدودی از وابستگان و همپیمانان مانند عربستان سعودی در این حلقه جای دارند ، می توان نتیجه گرفت كه این سخن به هیچ وجه ضامن آن نیست كه گروهی دیگر جایگزین طالبان در افغانستان نشود.
گمانه زنی هایی نیز وجود دارد كه طالبان با نماینده ویژه آمریكا روی جدول زمان بندی خروج نیروهای خارجی اختلاف هایی دارند كه طالبان برای اجرای چنین توافقی خواستار ضمانت بین المللی شده است و به خاطر غیر قابل اعتماد بودن آمریكا ، می خواهد مطمئن به اجرای توافق شود.
تلویزیون ملی افغانستان هم در زیرنویسی به نقل از خلیل زاد نوشت كه تا پیش از فرا رسیدن زمان انتخابات ریاست جمهوری كه قرار است در 31 فروردین ماه سال 1398 برگزار شود ، با طالبان به توافق خواهند رسید كه این خبر می تواند موید برنامه مدون آمریكا برای بستن پرونده طالبان با حداكثر امتیاز است.
**آساق**9470**1663**