۱۲ آذر ۱۳۹۷، ۸:۱۳
کد خبر: 83120572
T T
۰ نفر

سينماي قم، از ركود در دهه 80 تا رونق در دهه 90

۱۲ آذر ۱۳۹۷، ۸:۱۳
کد خبر: 83120572
سينماي قم، از ركود در دهه 80 تا رونق در دهه 90

قم - ايرنا - 43 سال از عمر سينما در قم مي گذرد، سال هايي كه گاه چراغ لابراتوار آن بي رمق سوسو كرده و گاه پرده نقره اي، پررونق تر از هميشه آرمان ها و دغدغه ها را اكران كرده است.

به گزارش ايرنا، «دروازه طلايي» كه تاسيس شد، نخستين سينماي قم نام گرفت؛ سينمايي كه تاسيس آن در سال 1354 موجب شد تا امروز عدد 43، نشان دهنده عمر سينما در اين شهر باشد.
اگر چه دروازه طلايي، سينما را به قم آورد ولي انقلاب اسلامي بود كه فصل طلايي سينما را در اين شهر رقم زد. ساخت و بهره برداري از سينماها و اكران فيلم هاي ارزش مدار پيرامون انقلاب و دفاع مقدس موجب شد تا دهه 60، نام خود را در تقويم سينماي قم به عنوان درخشان ترين سال هاي فعاليت پرده نقره اي ثبت كند.
افول محتوايي و كيفي فيلم هاي سينمايي، هزينه هاي زياد نگهداري، بازسازي و به روز رساني سينماها و خروج سينما از اولويت هاي فرهنگي دولت ها همگي دست به دست هم داد تا رفته رفته چراغ سينماهاي قم يكي پس از ديگري خاموش شود و ركود و تعطيلي سايه خود را بر سينماهاي اين شهر گسترش دهد. سينماها عمرشان به يك سال نمي رسيد و چند ماه پس از فعاليت، تعطيلي سرنوشت مشترك شان بود.
اما باز هم اين فيلم هاي دفاع مقدس بود كه مردم را بار ديگر با سينما آشتي داد، سينما كه در تب ركود مي سوخت اكران فيلم «اخراجي هاي 1» پس از سال ها سالن ها را لبريز از جمعيت كرد، سانس ها و اكران هاي فوق العاده همگي از آغاز حال خوب سينما خبر مي داد، حال خوبي كه با آغاز بسيج سينماسازي در قم شاهد بازگشت به روزهاي رونق خود است به گونه اي كه تعداد تماشاگران سينمايي قم از 178 هزار تن در سال 92 به حدود 521 هزار تن در سال 96 افزايش يافته كه نشان از رشد بيش از 290 درصدي دارد.
چهار دهه حضور در عرصه فرهنگي، موجب شده تا سينما، دوره هاي متفاوتي را در قم تجربه كند، «درخشش در دهه 60، ركود در دهه80 و رونق در دهه 90».

** تاريخچه سينماي قم
رئيس اداره سينمايي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي قم در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با اشاره به تاريخچه سينمايي قم گفت: سابقه فعاليت سينما در اين شهر حدود 43 سال و به راه اندازي سينماي «دورازه طلايي» در سال 1354 بر مي گردد كه اين سينما اوايل انقلاب در سال 1357 از چرخه خارج و تغيير كاربري داده شد.
محمد كاظم رضواني، اوج درخشش سينماي قم را سال هاي ابتدايي دهه 60 شمسي عنوان كرد و افزود: پس از پيروزي انقلاب اسلامي روند ساخت سينما در قم سرعت گرفت به گونه اي كه ظرف چند سال شاهد تاسيس چندين سينما از جمله سينما پيش آهنگي (تربيت)، انقلاب، والفجر(شهر آفتاب)، استقلال، توحيد و فلسطين بوديم.
وي با بيان اينكه عمر برخي از اين سينماها بيش از چند ماه نبود ادامه داد: از سال 1361 تا سال 1370 با تعطيل شدن تعدادي از اين سينماها، بار فعاليت سينمايي در قم بر دوش سه سينماي والفجر(شهر آفتاب)، استقلال و تربيت قرار داشت.
رئيس اداره سينمايي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي قم افزود: به منظور افزايش سرانه سينمايي استان تلاش هايي در ابتداي دهه 70 براي ساخت سينماي جديد شكل گرفت كه نتيجه آن بهره برداري از سينماي مفيد در سال 1373 و سينماي نور در سال 1375 بود كه عمر اين سينماها نيز چندان زياد نبود.
رضواني، سال 1375 تا 1389 را سال هاي ركود صنعت سينمايي در قم دانست و گفت: در فاصله 14 سال هيچگونه سرمايه گذاري جدي در گسترش زيرساخت هاي سينمايي انجام نشد و در اين سال ها با افزايش مهاجرت به قم و رشد سريع جمعيت ساكن در اين شهر، سرانه تعداد صندلي سينمايي نسبت به جمعيت به شدت روند كاهشي در پيش گرفت.
وي ادامه داد: در سال 1389 با افتتاح مجتمع سينمايي ونوس توسط بخش خصوصي، اكران فيلم هاي با كيفيت و جذاب و افزايش اقبال عمومي به سينما، رونق سينما در قم از ابتداي دهه 90 آغاز شد و همچنان ادامه دارد.
در حال حاضر سينماي ونوس با 300 صندلي، سينماي تربيت با 500 صندلي و سينماي آيه با 140 صندلي سه سينماي فعال شهر قم مي باشد.
مجتمع سينما ونوس با 2 سالن نمايش به ترتيب 213 و 63 صندلي در سال 1388 به عنوان اولين سينماي مجهز به سيستم دالبي در استان قم فعاليت خود را آغاز كرد. در اين سينما علاوه بر پخش فيلم، كلاس هاي آموزشي، غرفه فرهنگي، كافي شاپ و يك سالن VIP نيز دائر است.
سينما تربيت نيز يكي از سينماهاي قديمي قم و متعلق به آموزش و پرورش است، 466 صندلي دارد و مزيت آن نسبت به 2 سينماي ديگر واقع شدن در مركز شهر و دسترسي مناسب است.
سينما آيه به عنوان نخستين سينماي تخصصي طلاب و روحانيان، ارديبهشت ماه 95 در مدرسه اسلامي هنر قم گشايش يافت. هدف از بهره برداري اين سينما، ايجاد بستر براي حضور قشر فرهيخته حوزه، نخبگان حوزوي و عموم متديناني كه شايد به طور عادي در سينماها حضور پيدا نكنند، در سينما بوده است.

** استقبال از سينماهاي قم 290 درصد افزايش يافت
رئيس اداره سينمايي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي قم ادامه داد: تعداد تماشاگران سينمايي قم از 178 هزار تن در سال 92 به حدود 521 هزار تن در سال 96 افزايش يافته است كه نشان از رشد بيش از 290 درصدي دارد.
رضواني افزود: تعداد تماشاگران سينمايي قم در سال هاي 92 تا 96 به ترتيب 178، 197، 300، 400 و 521 هزار تن بوده است.
وي با بيان اين كه ركوردهاي فروش بليط سينمايي در استان در اين سال ها همواره در حال جا به جايي است گفت: در فاصله زماني سال 92 تا 96، بيش از يك ميليون و 596 هزار تن اقدام به خريد بليط و تماشاي فيلم هاي سينمايي در سينماهاي استان كرده اند.
وي ادامه داد: در سه ماه نخست امسال با اكران 9 فيلم شاخص، 210 هزار تن در قم به سينما رفته اند كه اين تعداد تماشاگر نسبت به مدت مشابه سال گذشته بيش از 40 هزار تن افزايش داشته است.
رضواني با اشاره به صدور 484 مجوز جهت توليد فيلم در اين استان از ابتداي سال 92 تا پايان سال 96 گفت: اين تعداد مجوز براي ساخت 195 فيلم مستند، 278فيلم كوتاه و 9 فيلم ويدوئويي بوده، ضمن اين كه در اين مدت 285 فيلم سينمايي در سينماهاي استان اكران شده است.

** هشت سينما به ظرفيت سينمايي قم افزوده مي شود
رئيس اداره سينمايي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي قم گفت: هشت سينما با 15 سالن در حال ساخت، تكميل و تجهيز در اين استان است كه تعداد صندلي سينمايي از يك هزار به سه هزار صندلي تا پايان خرداد 98 افزايش مي يابد.
رضواني افزود: تعداد صندلي هاي فعال اين استان از 940 صندلي، تا پايان امسال به 2 برابر و تا پايان خرداد ماه سال 98 به سه برابر افزايش مي يابد كه اين امر، استاندارد تعداد صندلي سينمايي به جمعيت قم را از 10 به 30 درصد افزايش مي دهد.
وي با بيان اينكه در سال هاي اخير شاهد ورود بخش خصوصي و مجموعه هاي مختلف فرهنگي به ساخت سالن هاي سينمايي در اين استان هستيم گفت: سينماهاي متعدد دولتي و بخش خصوصي در قم در حال ساخت است كه حدود يك هزار صندلي تا پايان امسال و يك هزار صندلي سينمايي نيز تا پايان خرداد ماه سال 98 به ظرفيت صندلي هاي سينمايي استان افزوده مي شود.
رضواني با اشاره به كمبود شديد صندلي سينمايي در اين استان گفت: بر اساس برخي استانداردها بايد به ازاي هر 100 تن يك صندلي سينمايي وجود داشته باشد كه با توجه به وجود حدود يك هزار صندلي فعال سينمايي، اين استان با كمبود 10 هزار صندلي سينمايي مواجه است.
وي گفت: طرح بازار شهر با 70 درصد پيشرفت فيزيكي و چهار سالن 60 ،80،120 و 300 نفره تا بهمن ماه امسال به بهره برداري مي رسد ضمن اينكه نوسازي مجموعه شهر آفتاب با 2 سالن 90 نفره و يك سالن با ظرفيت 300 تن در حال انجام است.
رضواني با بيان اينكه روند اداري راه اندازي مجدد سالن سينمايي كانون پرورش فكري پرديسان با 200 صندلي در حال اتمام است، ادامه داد: سينما استقلال با ظرفيت 250 صندلي، سينما ولايت با 220 صندلي و بهره برداري از سينماي باغ موزه دفاع مقدس با ظرفيت 400 صندلي تا پايان امسال بخشي از اقدام هاي صورت گرفته براي توسعه زيرساخت هاي سينمايي استان قم مي باشد.
وي ادامه داد: مجموعه اريكه ملل با 2 سالن سينمايي، استقلال با 250 صندلي و همچنين راه اندازي 2 سالن سينمايي در تالار مركزي شهر تا پايان خردادماه سال آينده، از جمله سالن هايي است كه روند تكميل، تجهيز و رفع نقص آنها در حال انجام است.

** فعاليت 2 سينماي خاطره انگيز قم از سر گرفته مي شود
رئيس اداره سينمايي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي قم گفت: سينما استقلال و شهر آفتاب به عنوان سينماهاي قديمي و خاطره انگيز اين استان، پس از سال ها ركود و تعطيلي، فعاليت مجدد خود را تا بهمن ماه امسال از سر مي گيرند.
رضواني ادامه داد: سينماهاي شهر آفتاب و استقلال كه به ترتيب در سال هاي 1360 و 1361 در شهر قم به بهره برداري رسيده بودند با وجود چندين بار نوسازي، در سال هاي اخير دچار ركود و تعطيلي كامل شدند.
وي با اشاره به پيگيري هاي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي و اداره سينمايي قم و همچنين علاقه مندي مالكان اين سينماها براي فعاليت مجدد اظهار داشت: با سرعت بخشي براي قرار گرفتن سينما استقلال در نوبت بازسازي، روند آن در حال انجام است.
رضواني ادامه داد: با همكاري مالك سينماي شهر آفتاب و موسسه شهر آفتاب وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، 2 سالن با ظرفيت 90 صندلي و يك سالن سينمايي به ظرفيت 300 صندلي تا بهمن ماه امسال در قم به بهره برداري مي رسد.

** 4 طرح تحولي در حوزه سينماي قم در حال اجراست
رئيس اداره سينمايي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي قم گفت: چهار طرح شامل طرح تشكيل شوراي فيلم و تصوير، سلام سينما، استعداديابي و تشكيل بانك اطلاعاتي هنرمندان فعال در حوزه فيلم و سينما در اين استان اجرا شده و يا در حال پيگيري است.
رضواني با بيان اينكه اجراي اين طرح ها علاوه بر فراهم كردن زمينه براي سياست گذاري درست و تضمين آينده سينمايي استان موجب افزايش مخاطبان سينما مي شود، افزود: با اجراي اين طرح ها علاوه بر تجميع فعاليت ها، ساماندهي و شناسايي هنرمندان و نوجوانان مستعد به دنبال افزايش سهم سينما در سبد خانواده ها هستيم.
وي استعداديابي را لازمه تضمين آينده سينماي استان دانست و گفت: 12 آموزشگاه آزاد سينمايي با سطح آموزشي بسيار خوب در قم فعاليت مي كند كه اين آموزشگاه ها در فاصله سال هاي 1392 تا 1396، هفت هزار و 856 هنرجو را آموزش داده اند.
رضواني با تاكيد بر اينكه به دليل هزينه بالا و زمان طولاني براي ثمر دهي طرح هاي استعداديابي، متاسفانه اقدام هاي بلند مدتي در اين زمينه در استان صورت نگرفته است گفت: استعداديابي و پژوهش كاربردي در حوزه هنر و سينما موجب رونق فضاي توليد آثار فاخر فيلم در استان مي شود كه لازمه آن استانداردسازي آموزش ها و برنامه ريزي هاي بلند مدت است.
وي استعداد يابي از كودكان و نوجوانان را اقدامي مستمر و بلند مدت دانست و گفت: با تعريف چشم اندازهاي بلند مدت در قالب طرح استعداديابي از كودكان و نوجوانان علاقه مند به اين حوزه، در 10 زمينه مختلف با شناسايي افراد مستعد، آموزش هاي مستمر براي آنها تدوين مي شود.
وي با اشاره به آغاز مطالعات اوليه تدوين طرح استعداديابي در قم اظهار داشت: با اجراي اين طرح، كودكان و نوجوانان مستعد در زمينه بازيگري، كارگرداني، فيلم نامه نويسي و بخش هاي مختلف توليد فيلم شناسايي شده و مورد حمايت قرار مي گيرند.
رضواني در ادامه اظهار داشت: به منظور افزايش مخاطبان سينما و بهره گيري افراد ساكن در مناطق محروم از سينما و اكران فيلم هايي سينمايي، طرح ملي «سلام سينما» در استان قم اجرايي شده است.
به گفته وي، با اجراي اين طرح در قالب سينماي سيار، فيلم هاي سينمايي در بخش ها و مناطق محروم استان در مدارس كم برخوردار براي عموم اكران مي شود كه تاكنون با استقبال مردم مواجه شده است.
رئيس اداره سينمايي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي قم اظهار داشت: استمرار اين طرح نيازمند استقبال، همراهي و هماهنگي مسئولان بخش هاي استان است و در صورت نبود اين تعامل، اين طرح نمي تواند به اهداف فرهنگي خود دست يابد.
وي گفت: به منظور ايجاد هم افزايي ميان دستگاه هاي متولي فرهنگي درحوزه توليد فيلم در اين استان، طرح تشكيل «شوراي فيلم و تصوير» براي راهبري و برنامه ريزي منسجم در اين زمينه در حال پيگيري است.
وي ادامه داد: با تصويب تشكيل اين شورا بسياري از موازي كاري ها حذف، اولويت بندي ها تعيين و هدفگذاري هاي استان در حوزه توليد فيلم و تصوير به صورت منظم و با برنامه انجام مي شود كه اين امر بخش مهمي از نابساماني موجود در اين حوزه را كاهش مي دهد.
وي، نبود بانك اطلاعاتي جامع از هنرمندان و فعالان سينما و فيلم در استان را از جمله نقاط ضعف دراين زمينه دانست و افزود: طرح اوليه تشكيل اين بانك اطلاعاتي تهيه شده و مورد موافقت مديركل فرهنگ و ارشاد اسلامي قرار گرفته است كه مرحله نخست اين بانك، به شناسايي و تجميع اطلاعات هنرمندان فعال در حوزه فيلم و سينماي استان اختصاص دارد.
رضواني تاكيد كرد: حدود 500 هنرمند حرفه اي و متخصص در بخش هاي مختلف از جمله فيلمنامه نويسي، گريم، طراحي صحنه، كارگرداني، طراحي لباس، فيلمبرداري، صداربرداري، تدوين و بخش هاي مختلف مرتبط با توليد فيلم در قم وجود دارند كه به دليل نداشتن بانك اطلاعاتي جامع امكان برنامه ريزي و بهره گيري از ظرفيت هاي مهم اين افراد وجود ندارد.
7404/ 1175