به گزارش ايرنا ميرمحسن حسيني قمي روز دوشنبه در جمع خبرنگاران اظهار داشت: كارشناسان محيط طبيعي و ماموران اجرايي يگان حفاظت با مشاركت جمعي از علاقمندان به محيط زيست، شكارچيان قانوني، همكاران بازنشسته و هنرمندان آذربايجان شرقي سرشماري از حيات وحش اين منطقه را بر عهده دارند.
وي با اشاره به ضرورت سرشماري حيات وحش براي انجام تحليلهاي كيفي و كمي وضعيت زيستگاههاي استان گفت: مقايسه متوسط جمعيت حيات وحش مورد نظر در دورههاي بلندمدت و كوتاه مدت، كارشناسان محيط زيست را از چالشها و ظرفيت هاي زيستگاههاي حيات وحش آگاه ميكند.
قمي اضافه كرد: برآورد جمعيت، اطلاع از وضعيت زاد و ولد و مرگ و مير، بررسي عوامل تهديد و نقاط قوت مناطق براي بكارگيري در سياست گذاري و مديريت وحوش شاخص منطقه كيامكي از جمله قوچ، ميش، كل و بز از اهداف اصلي اجراي اين طرح است.
قمي افزود: 15 گروه عملياتي شامل يك كارشناس و 2 محيطبان و يك نفر از بخش غير دولتي و علاقمند به محيط زيست در محورهاي پناهگاه حيات وحش كيامكي نسبت گونههاي مورد نظر را سرشماري مي كنند.
وي ادامه داد: گونه هاي جانوري پستاندار مثل پلنگ، خرس، گرگ، روباه، گربه وحشي، شغال و خرگوش در منطقه كيامكي سرشماري مي شوند.
معاون حفاظت محيط زيست آذربايجان شرقي، روش سرشماري را پيمايشي و با استفاده از دستگاه GPS در مسيرهاي تثبيت شده اعلام كرد و گفت: آمار هر مسير با آمار مسير سالهاي قبل مقايسه شده و علل و عوامل تغييرات جمعيتي در هر مسير تحليل ميشود.
وي افزود: پناهگاه حيات وحش كيامكي به خاطر تنوع اقليمي زيستگاه پستانداراني همچون كل و بز، قوچ و ميش ارمني، خرس، پلنگ قفقازي و سياهگوش و پرندگاني مانند كبك دري، كبوتر، عقاب طلايي است و در اين سرشماري فقط پستانداران آمارگيري مي شوند.
پناهگاه حيات وحش كيامكي با 96 هزار و 952 هكتار وسعت از سال 1352 به تصويب رسيده است كه اكنون مجموعه زيستگاهي مذكور در قالب سه منطقه پارك ملي كنتال، پناهگاه حيات وحش و منطقه حفاظت شده علمدار داغي مديريت مي شود.
وجود بيش از 700 گونه گياهي، بيش از 257 گونه جانوري شامل 39 گونه پستاندار و بيش از 154 گونه پرنده و 43 گونه خزنده و چهار گونه دوزيست و 17 گونه ماهي از مشخصه هاي اصلي اين منطقه به شمار مي رود.
اين منطقه در امتداد رودخانه مرزي ارس در شهرستان جلفا قرار گرفته و به خاطر وجود جلوه هاي خاص گردشگري با آبشارهاي فصلي متعدد و چشم اندازهاي زيباي كوهستاني همچون آبشار ماهاران و آسياب تاريخي مورد توجه طبيعت گردان و گردشگراني از اقصي نقاط كشور قرار گرفته است.
شهرستان جلفا با 56 هزار نفر جمعيت در 146 كيلومتري تبريز مركز آذربايجان شرقي واقع شده و از راه رودخانه ارس با جمهوري خودمختار نخجوان و جمهوري ارمنستان مرز مشترك دارد.
3093
تبريز- ايرنا- معاون محيط طبيعي اداره كل حفاظت محيط زيست آذربايجان شرقي با اشاره به آغاز سرشماري حيات وحش پناهگاه حيات وحش كيامكي در شهرستان جلفا، گفت: پستانداران اين منطقه در سه روز سرشماري مي شوند.